Čtyři dostupné ingredience znatelně zlepšují chuť přílohy.
Jak udělat dušené zelí ještě chutnější – recepty / depositphotos.com
Dušené zelí je na je naše země oblíbenou přílohou a někdy se tento pokrm stává hlavním jídlem. Může se připravovat s masem, klobásami, houbami nebo bez jakýchkoli přísad – dušená zelenina je sama o sobě velmi chutná. Zjistěte, co přidat na pánev během vaření, aby se zlepšila kvalita pokrmu.
Dušené zelí s kuřecím masem
Dušené zelí s masem je vždy skvělou volbou k večeři nebo obědu. Úspěšný tandem s drůbežím masem promění přílohu ve vydatný hlavní chod.
Ingredience: Zelí s kapustou a zelím, které se vaří v troubě, je vhodné pro přípravu pokrmů z kapusty:
- 450 g bílého zelí;
- 400 gramů kuřecího masa;
- jedna cibule;
- jedna mrkev;
- mletá paprika;
- sůl, pepř, rostlinný olej;
- rajčatový protlak.
Kuře důkladně omyjte pod tekoucí vodou, nakrájejte na malé kostičky. Vezměte hrnec se silnými stěnami nebo prostornou pánev, nalijte do ní olej a počkejte, až se rozehřeje. Poté vyložte maso, smažte několik minut dozlatova. Ke kuřeti přidáme nakrájenou cibuli, smažíme 5 minut, pak stejné množství, ale s nastrouhanou mrkví. Z balíčku vymačkejte 50 g rajčatového protlaku, promíchejte.
Šinkuem pečlivě omyté zelí pošleme do nádoby s masem, pastou, cibulí a mrkví. Zalijeme sklenicí vody, ale v žádném případě nemícháme. Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 5-7 minut, dokud se zelí „neusadí“. Poté pokličku sundáme, zamícháme, opět uzavřeme a dusíme 20 minut. Dochutíme solí, pepřem, paprikou a dusíme ještě 5-7 minut bez pokličky.
Dušené zelí s klobásami a brambory
Tato varianta vydatného pokrmu bude určitě vyhovovat těm, kteří nemají na vaření čas – dušené zelí s brambory a klobásami nevyžaduje ani jedinečné kulinářské dovednosti, ani mnohahodinové tance u plotny.
Ingredience: 1:
- 400 gramů bílého zelí;
- pět brambor;
- pět klobás;
- jedna cibule;
- jedna mrkev;
- bylinky;
- rostlinný olej;
- sůl, pepř, česnek.
Nejprve z klobásek odstraníme fólii, polotovary nakrájíme na kolečka, pošleme je na rozehřátou pánev vymaštěnou slunečnicovým olejem. Lehce je opečeme a přendáme na talíř. V tomto okamžiku pošlete na pánev brambory nakrájené na kostičky, proužky nebo polokroužky. Smažte je 5 minut, poté přidejte nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Vařte 5-10 minut. Zelí omyjeme, nakrájíme na nudličky a přidáme k ostatní zelenině.
Do hrnce nalijte sklenici vody, nádobu přikryjte pokličkou a zelí poduste 5-7 minut, dokud nezměkne. Odstraňte pokličku, do pánve vložte klobásky, promíchejte a vařte dalších 5-7 minut. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, osolíme, opepříme, pokrm necháme 5-7 minut na mírném ohni, poté posypeme bylinkami a podáváme.
Užitečná rada: dušené zelí s rajčatovým protlakem, masem, houbami, bramborami a dalšími přísadami, ale i samotné bude stokrát chutnější, pokud použijete jeden jednoduchý trik. Jakékoli koření – sůl, hrášek nebo nové koření, je lepší přidat až úplně nakonec, pak bude chuť pokrmu jasnější. Kromě toho nezapomeňte během vaření přidat 4 přísady – po 1 lžičce rajčatového protlaku, cukru, octa a másla. Pak získáte opravdu chutné dušené zelí – měkké a šťavnaté.