Křehký sleďový foršmak s tajnou přísadou: takhle jste ještě nikdy nevařili

Levný a snadno připravitelný forshmak je ideální svačinou k rychlému jídlu.

Forshmak recept classic / depositphotos.com

Milovníci sleďů by si rozhodně měli připravit foršmak – recept je tak jednoduchý, že ho zvládne i dítě. Jedná se o pomazánku ze solených sleďů, která se podává s chlebem. Pokrm je oblíbený v židovské a oděské kuchyni. Neexistuje jediná správná varianta – každý vaří po svém, takže se nebojte experimentovat.

Rychlý sleďový foršmak – jednoduchý recept

Příprava vám nezabere více než 15 minut, a pokud si vejce uvaříte předem, bude vám stačit 10 minut. Hlavní je vybrat čerstvé a kvalitní ryby.

Budete potřebovat ingredience:

  • lehce solený sleď – 1 ks;
  • cibule – 1 ks;
  • cukr – 0,5 stolního litru;
  • vejce – 2 ks;
  • prošlý chléb – 2 plátky;
  • mléko – 3 polévkové lžíce;
  • sladkokyselá jablka – 1 ks;
  • slunečnicový olej – 1,5 stolního litru;
  • citronová šťáva – 2 čajové lžičky;
  • sůl, pepř podle potřeby.

Vejce by měla být uvařená natvrdo a vychlazená, sleď by měl být očištěný od kostí a nakrájený na malé kousky. Cibuli nakrájíme na kolečka, zastříkneme šťávou a cukrem, marinujeme asi 5 minut. Jablko oloupeme a zalijeme mlékem.

Všechny produkty – sledě, jablko, vejce, cibuli, chléb – vložíme do mixéru. Přidejte olej a koření podle chuti a poté šlehejte do homogenní hmoty. Foršmak na židovský způsob se obvykle podává na opečeném toustu. Svačina se uchovává v lednici nejdéle 2 dny.

Na stejném principu lze připravit forshmak ze slanečků bez jablek nebo s jinými přísadami, například s karamelizovanou cibulkou nebo taveným sýrem. Nebo můžete rybu nahradit lososem či tuňákem.

Foršmak ze sledě s tajnou přísadou

Tato varianta je podobná té klasické, ale s přidáním tajného produktu – smetany. Zní to neobvykle, ale je to velmi chutné – zkuste to sami.

Budete potřebovat:

  • sleď – 1 ks;
  • cibule – 1 ks;
  • jablko – 1 ks;
  • vejce – 1 ks;
  • smetana 33 % – 100 ml;
  • citron – polovina citronu;
  • slunečnicový olej – 1 litr;
  • sůl, pepř, bylinky.

Uvařte a nechte vychladnout vejce, vyjměte filety z ryby a nakrájejte je na plátky. Oloupejte jablko. Všechny produkty kromě smetany rozemelte mixérem nebo na masovém strojku. Podle chuti dochuťte kořením.

Studenou smetanu přímo z lednice šlehejte 5-7 minut, dokud nevznikne krém. Jemně ji vmíchejte do pokrmu. Nechte v chladničce 1-2 hodiny.

Poté je sleďový foršmak hotový – namažte ho na sendviče nebo podávejte s brambory.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími