Levný a snadno připravitelný forshmak je ideální svačinou k rychlému jídlu.
Forshmak recept classic / depositphotos.com
Milovníci sleďů by si rozhodně měli připravit foršmak – recept je tak jednoduchý, že ho zvládne i dítě. Jedná se o pomazánku ze solených sleďů, která se podává s chlebem. Pokrm je oblíbený v židovské a oděské kuchyni. Neexistuje jediná správná varianta – každý vaří po svém, takže se nebojte experimentovat.
Rychlý sleďový foršmak – jednoduchý recept
Příprava vám nezabere více než 15 minut, a pokud si vejce uvaříte předem, bude vám stačit 10 minut. Hlavní je vybrat čerstvé a kvalitní ryby.
Budete potřebovat ingredience:
- lehce solený sleď – 1 ks;
- cibule – 1 ks;
- cukr – 0,5 stolního litru;
- vejce – 2 ks;
- prošlý chléb – 2 plátky;
- mléko – 3 polévkové lžíce;
- sladkokyselá jablka – 1 ks;
- slunečnicový olej – 1,5 stolního litru;
- citronová šťáva – 2 čajové lžičky;
- sůl, pepř podle potřeby.
Vejce by měla být uvařená natvrdo a vychlazená, sleď by měl být očištěný od kostí a nakrájený na malé kousky. Cibuli nakrájíme na kolečka, zastříkneme šťávou a cukrem, marinujeme asi 5 minut. Jablko oloupeme a zalijeme mlékem.
Všechny produkty – sledě, jablko, vejce, cibuli, chléb – vložíme do mixéru. Přidejte olej a koření podle chuti a poté šlehejte do homogenní hmoty. Foršmak na židovský způsob se obvykle podává na opečeném toustu. Svačina se uchovává v lednici nejdéle 2 dny.Na stejném principu lze připravit forshmak ze slanečků bez jablek nebo s jinými přísadami, například s karamelizovanou cibulkou nebo taveným sýrem. Nebo můžete rybu nahradit lososem či tuňákem.
Foršmak ze sledě s tajnou přísadou
Tato varianta je podobná té klasické, ale s přidáním tajného produktu – smetany. Zní to neobvykle, ale je to velmi chutné – zkuste to sami.
Budete potřebovat:
- sleď – 1 ks;
- cibule – 1 ks;
- jablko – 1 ks;
- vejce – 1 ks;
- smetana 33 % – 100 ml;
- citron – polovina citronu;
- slunečnicový olej – 1 litr;
- sůl, pepř, bylinky.
Uvařte a nechte vychladnout vejce, vyjměte filety z ryby a nakrájejte je na plátky. Oloupejte jablko. Všechny produkty kromě smetany rozemelte mixérem nebo na masovém strojku. Podle chuti dochuťte kořením.
Studenou smetanu přímo z lednice šlehejte 5-7 minut, dokud nevznikne krém. Jemně ji vmíchejte do pokrmu. Nechte v chladničce 1-2 hodiny.
Poté je sleďový foršmak hotový – namažte ho na sendviče nebo podávejte s brambory.