Dejte svému velikonočnímu pečení druhý život.
Co všechno se dá připravit z prošlých velikonočních svátků? / Koláž: My, foto pixabay, screenshot
Pokud vám po svátcích zbylo prošlé velikonoční pečivo, nespěchejte s jeho vyhozením. My zjistil, co všechno se dá z velikonočního pečiva vyrobit.
Mimochodem, dříve jsme se podělili o recept na bombastickou polévku z toho, co zbylo v lednici po svátcích.
místní foodbloger Oleksandr Ogorodnik se na svém Instagramu podělil o autorský recept na velikonoční dezert.
Budete potřebovat:
- 1 suché paski;
- 70 g kuřecích žloutků; 70 g kuřecích žloutků;
- 70 g cukru;
- 150 g vařené kávy;
- 50 g likéru (Baileys) lze použít i bez něj;
- 250 g dvojité smetany (30-35 %);
- 250 g sýra mascarpone;
- kakao.
Nejprve si vezměte hlubokou mísu, smíchejte žloutky s cukrem a šlehejte metličkou ve vodní lázni, dokud nebudou hladké a světlé barvy. Ideální teplota je asi 70 °C.
Zatímco vaječná směs chladne, vyšlehejte mixérem smetanu. Výsledkem by měla být hustá pěna.
Poté smíchejte vejce a cukr se šlehačkou a sýrem mascarpone dohladka.
Uvařte 150 g kávy a smíchejte ji s 50 g likéru. Poslední ingredienci můžeme vynechat.
Dalším krokem je nakrájení kulichu a namočení kousků do kávy.
Nakonec velikonoční pečivo vložíme do formy, pokapeme krémem a bohatě posypeme kakaem.
Dobrou chuť!
Jak vyrobit tiramisu z velikonočních koláčů – podívejte se na video:
Další recepty:
Velikonoce a „kulich“ – jaký je rozdíl
Paska je velikonoční pečivo v ukrajinské, běloruské a jihoruské kuchyni. Jedná se o kynutý vdolek válcovitého tvaru. Peče se na Velikonoce, zdobí se polevou a barevným posypem. Velikonoční chléb symbolizuje Kristovo zmrtvýchvstání, tradičně se posvěcuje v kostele a poté se podává s velikonočními vajíčky.
Ve středním a severním Rusku se používá slovo „kulič“ a paštika je pokrm z tvarohu ve tvaru zkrácené pyramidy. Nepeče se, ale tvaruje se ve zvláštní formě (pyramidální) symbolizující Boží hrob. Na bocích formy jsou často vyražena písmena „XV“ (Kristus vstal z mrtvých).
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.