Co dělat se suchou pitou: tři chutné recepty na rychlá jídla

Prozradíme vám, co si můžete připravit k snídani a co se hodí ke sledování filmu.

Smažená tenká pita je chutná a křupavá svačinka / foto depositphotos.com

Snad každý si alespoň jednou pitu usušil. Poté už se list nebude moci pořádně stočit do ruličky, ale nevyhazujte ho.

Dnes se budeme zabývat různými pochutinami z pity.

Jak připravit pitu smaženou v těstíčku

Smažená pita bez náplně je velmi chutná křupavá svačinka, kterou lze chroupat při filmu nebo podávat k různým pokrmům. K její přípravě si vezmeme:

  • plát tenké pity;
  • jedno vejce;
  • jedna nebo dvě lžíce mléka;
  • sůl;
  • pepř;
  • olej (rostlinný olej).

Pitu nakrájejte nebo nalámejte na kousky. Neměly by být příliš malé – budeme je smažit po jednom.

Na těsto vyšleháme vejce s mlékem a kořením. Kousky pity namočíme do těstíčka a smažíme několik minut z každé strany. Vyjměte je na talíř s papírovou utěrkou. Je to nutné, aby se odstranil přebytečný olej.

Líný pita koláč na pánvi

Dobrou možností, co uvařit z pity, je líný koláč. Může to být vydatná snídaně nebo svačina. Pro přípravu si vezměte:

  • 200 gramů pita chleba;
  • 130 gramů zakysané smetany nebo jogurtu;
  • 130 gramů šunky;
  • 130 gramů sýra;
  • jedno vejce;
  • několik zelených cibulek;
  • sůl.

Pitu rozlámejte na malé kousky. Nastrouhejte sýr a nakrájejte šunku na kostičky. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Vložte na pánev a utěsněte. Přikryté pokličkou vařte na mírném ohni asi 10 minut.

Přikryjte talířem, obraťte a opatrně vraťte zpět na pánev, aby se opekla i druhá strana.

Smažený lavaš s vejci

Jedná se o jednoduchou a chutnou svačinu. K přípravě lavaše se sýrem smaženým ve vejcích potřebujeme:

  • jeden list pity;
  • dvě nebo tři vejce;
  • 100 gramů čedaru nebo mozzarelly;
  • olej (máslo nebo rostlinný olej) na smažení;
  • sůl;
  • pepř;
  • bylinky.

Pitu rozlámejte na kousky. Osmažte ji na pánvi s olejem dozlatova, obraťte ji a pak na ni rozbijte vejce. Posypeme strouhaným sýrem, ochutíme kořením.

Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi pět minut. Zkontrolujte, zda jsou vejce uvařená. Přendejte je na talíř a ozdobte čerstvými bylinkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími