Prozradíme vám, co si můžete připravit k snídani a co se hodí ke sledování filmu.
Smažená tenká pita je chutná a křupavá svačinka / foto depositphotos.com
Snad každý si alespoň jednou pitu usušil. Poté už se list nebude moci pořádně stočit do ruličky, ale nevyhazujte ho.
Dnes se budeme zabývat různými pochutinami z pity.
Jak připravit pitu smaženou v těstíčku
Smažená pita bez náplně je velmi chutná křupavá svačinka, kterou lze chroupat při filmu nebo podávat k různým pokrmům. K její přípravě si vezmeme:
- plát tenké pity;
- jedno vejce;
- jedna nebo dvě lžíce mléka;
- sůl;
- pepř;
- olej (rostlinný olej).
Pitu nakrájejte nebo nalámejte na kousky. Neměly by být příliš malé – budeme je smažit po jednom.
Na těsto vyšleháme vejce s mlékem a kořením. Kousky pity namočíme do těstíčka a smažíme několik minut z každé strany. Vyjměte je na talíř s papírovou utěrkou. Je to nutné, aby se odstranil přebytečný olej.
Líný pita koláč na pánvi
Dobrou možností, co uvařit z pity, je líný koláč. Může to být vydatná snídaně nebo svačina. Pro přípravu si vezměte:
- 200 gramů pita chleba;
- 130 gramů zakysané smetany nebo jogurtu;
- 130 gramů šunky;
- 130 gramů sýra;
- jedno vejce;
- několik zelených cibulek;
- sůl.
Pitu rozlámejte na malé kousky. Nastrouhejte sýr a nakrájejte šunku na kostičky. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Vložte na pánev a utěsněte. Přikryté pokličkou vařte na mírném ohni asi 10 minut.
Přikryjte talířem, obraťte a opatrně vraťte zpět na pánev, aby se opekla i druhá strana.
Smažený lavaš s vejci
Jedná se o jednoduchou a chutnou svačinu. K přípravě lavaše se sýrem smaženým ve vejcích potřebujeme:
- jeden list pity;
- dvě nebo tři vejce;
- 100 gramů čedaru nebo mozzarelly;
- olej (máslo nebo rostlinný olej) na smažení;
- sůl;
- pepř;
- bylinky.
Pitu rozlámejte na kousky. Osmažte ji na pánvi s olejem dozlatova, obraťte ji a pak na ni rozbijte vejce. Posypeme strouhaným sýrem, ochutíme kořením.
Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi pět minut. Zkontrolujte, zda jsou vejce uvařená. Přendejte je na talíř a ozdobte čerstvými bylinkami.