Chutné cukety v rajčatové omáčce se jedí bez ohledu na to, kolik sklenic uděláte.
Cukety v rajčatech na zimu – nejchutnější recept / depositphotos.com, YouTube
V období dozrávání cuket je obtížné připravit veškerou zeleninu dříve, než se zkazí. Nejjednodušší způsob, jak připravit velké množství ovoce, je zavařování. V zimě si budete vděční za takovou chutnou svačinu.
Shromáždili jsme tři lákavé recepty, které se stanou vašimi oblíbenými – cuketa v rajčatech na zimu, kořeněná korejská a slaná. Pro přípravu je žádoucí vzít mladé plody s měkkou slupkou. Z těch starých odstraňte semínka.
Cuketa v rajčatech na zimu – nejchutnější recept
Rajčatovou šťávu lze volitelně nahradit obyčejným nebo pikantním kečupem – dopadne to neméně chutně. Uvedené množství vystačí asi na dvě 0,5litrové sklenice.
Budete potřebovat produkty:
- cukety – jeden kilogram;
- rajčata – sedm set gramů;
- česnek – tři stroužky;
- cukr – jedna polévková lžíce;
- sůl – jedna čajová lžička bez sklíčka;
- ocet – dvě polévkové lžíce;
- slunečnicový olej – tři polévkové lžíce;
- černý pepř, koriandr, kardamom podle chuti;
- jedna chilli paprička (nebo méně v závislosti na požadované pálivosti).
Cukety a rajčata důkladně opláchněte. Rajčata nasekejte mixérem, mlýnkem na maso nebo odšťavňovačem a šťávu pak přeceďte přes jemné sítko. Rajčatovou šťávu můžete také koupit hotovou. Tekutinu přiveďte k varu.
Cuketu nakrájejte na kostičky nebo podlouhlé kostky – podle toho, co preferujete. Vložte je do vroucí omáčky a zalijte olejem a veškerým kořením. Vařte na mírném ohni pod pokličkou 30 minut. Poté přidejte rozmačkaný česnek a ocet a požadované množství chilli. Vařte dalších 15 minut.
Hotovou horkou cuketu s kečupem na zimu ihned uložte do nádob. Je žádoucí, ale ne nutné, sklenice sterilovat. Zavíčkujte, otočte, přikryjte silnou pokrývkou a nechte vychladnout.
Nakládané křupavé cukety na zimu bez sterilace / foto depositphotos.com
Korejská cuketa na zimu s kořením na korejskou mrkev
Je důležité vybírat mladou zeleninu s tenkou slupkou a ze staré ji odstranit škrabkou na zeleninu.
Budete potřebovat:
- cukety – jeden kilogram;
- cibule – jeden kus;
- mrkev – jeden kus;
- česnek – dva stroužky;
- svazek bylinek;
- slunečnicový olej – čtyři polévkové lžíce;
- ocet – čtyři polévkové lžíce;
- sůl – jedna a půl čajové lžičky;
- cukr – tři polévkové lžíce;
- korejské koření – jedna polévková lžíce.
Cuketu a mrkev nastrouháme na korejském struhadle, promícháme. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, bylinky nasekejte najemno a česnek prolisujte. Všechnu zeleninu smíchejte a přidejte všechno koření a olej. Poté směs několikrát rozmačkejte rukama, aby pustila více šťávy. Nechte 3 hodiny odpočívat.
Cukety na zimu vložte do sterilizovaných sklenic. Přendejte je do širokého hrnce s utěrkou na dně. Nalijte vodu až po hrdlo nádob a sterilujte 30 minut na minimálním ohni. Teprve poté zašroubujte víčka.
Nakládané cukety na zimu jako okurky
Hotové okurky chutnají stejně jako nakládané okurky a mohou je nahradit.
Seznam ingrediencí:
- cukety – jeden kilogram;
- koprové deštníky – pět kusů;
- bobkový list – dva kusy;
- oregano pepř – pět kusů;
- černý pepř hrášek – tři kusy;
- česnek – dva stroužky;
- křenové listy – dva kusy;
- sůl – dvě polévkové lžíce bez sklíčka.
Cukety nakrájejte na kolečka a vložte je do hrnce. Přidáme celé stroužky česneku, růžičky kopru, křenové listy a koření. Odděleně svařte 1 litr vody se solí a cukety jím zalijte. Přikryjeme menším talířem, zatížíme a necháme směs 2 dny marinovat.
Poté nálev slijte a znovu přiveďte k varu. Nasolené cukety vložte do sterilovaných sklenic, zalijte vroucí vodou a uzavřete víčky. Chcete-li připravit pikantnější cukety na zimu, můžete recept doplnit chilli papričkami nebo velkým množstvím česneku.
Již dříve jsme také nazvali nezjevné způsoby, jak usmažit cuketu chutně a neobvykle.