Cuketa v rajčatech „Fantastické“ na zimu bez potíží a sterilizace: 3 recepty

Chutné cukety v rajčatové omáčce se jedí bez ohledu na to, kolik sklenic uděláte.

Cukety v rajčatech na zimu – nejchutnější recept / depositphotos.com, YouTube

V období dozrávání cuket je obtížné připravit veškerou zeleninu dříve, než se zkazí. Nejjednodušší způsob, jak připravit velké množství ovoce, je zavařování. V zimě si budete vděční za takovou chutnou svačinu.

Shromáždili jsme tři lákavé recepty, které se stanou vašimi oblíbenými – cuketa v rajčatech na zimu, kořeněná korejská a slaná. Pro přípravu je žádoucí vzít mladé plody s měkkou slupkou. Z těch starých odstraňte semínka.

Cuketa v rajčatech na zimu – nejchutnější recept

Rajčatovou šťávu lze volitelně nahradit obyčejným nebo pikantním kečupem – dopadne to neméně chutně. Uvedené množství vystačí asi na dvě 0,5litrové sklenice.

Budete potřebovat produkty:

  • cukety – jeden kilogram;
  • rajčata – sedm set gramů;
  • česnek – tři stroužky;
  • cukr – jedna polévková lžíce;
  • sůl – jedna čajová lžička bez sklíčka;
  • ocet – dvě polévkové lžíce;
  • slunečnicový olej – tři polévkové lžíce;
  • černý pepř, koriandr, kardamom podle chuti;
  • jedna chilli paprička (nebo méně v závislosti na požadované pálivosti).

Cukety a rajčata důkladně opláchněte. Rajčata nasekejte mixérem, mlýnkem na maso nebo odšťavňovačem a šťávu pak přeceďte přes jemné sítko. Rajčatovou šťávu můžete také koupit hotovou. Tekutinu přiveďte k varu.

Cuketu nakrájejte na kostičky nebo podlouhlé kostky – podle toho, co preferujete. Vložte je do vroucí omáčky a zalijte olejem a veškerým kořením. Vařte na mírném ohni pod pokličkou 30 minut. Poté přidejte rozmačkaný česnek a ocet a požadované množství chilli. Vařte dalších 15 minut.

Hotovou horkou cuketu s kečupem na zimu ihned uložte do nádob. Je žádoucí, ale ne nutné, sklenice sterilovat. Zavíčkujte, otočte, přikryjte silnou pokrývkou a nechte vychladnout.

Nakládané křupavé cukety na zimu bez sterilace / foto depositphotos.com

Korejská cuketa na zimu s kořením na korejskou mrkev

Je důležité vybírat mladou zeleninu s tenkou slupkou a ze staré ji odstranit škrabkou na zeleninu.

Budete potřebovat:

  • cukety – jeden kilogram;
  • cibule – jeden kus;
  • mrkev – jeden kus;
  • česnek – dva stroužky;
  • svazek bylinek;
  • slunečnicový olej – čtyři polévkové lžíce;
  • ocet – čtyři polévkové lžíce;
  • sůl – jedna a půl čajové lžičky;
  • cukr – tři polévkové lžíce;
  • korejské koření – jedna polévková lžíce.

Cuketu a mrkev nastrouháme na korejském struhadle, promícháme. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, bylinky nasekejte najemno a česnek prolisujte. Všechnu zeleninu smíchejte a přidejte všechno koření a olej. Poté směs několikrát rozmačkejte rukama, aby pustila více šťávy. Nechte 3 hodiny odpočívat.

Cukety na zimu vložte do sterilizovaných sklenic. Přendejte je do širokého hrnce s utěrkou na dně. Nalijte vodu až po hrdlo nádob a sterilujte 30 minut na minimálním ohni. Teprve poté zašroubujte víčka.

Nakládané cukety na zimu jako okurky

Hotové okurky chutnají stejně jako nakládané okurky a mohou je nahradit.

Seznam ingrediencí:

  • cukety – jeden kilogram;
  • koprové deštníky – pět kusů;
  • bobkový list – dva kusy;
  • oregano pepř – pět kusů;
  • černý pepř hrášek – tři kusy;
  • česnek – dva stroužky;
  • křenové listy – dva kusy;
  • sůl – dvě polévkové lžíce bez sklíčka.

Cukety nakrájejte na kolečka a vložte je do hrnce. Přidáme celé stroužky česneku, růžičky kopru, křenové listy a koření. Odděleně svařte 1 litr vody se solí a cukety jím zalijte. Přikryjeme menším talířem, zatížíme a necháme směs 2 dny marinovat.

Poté nálev slijte a znovu přiveďte k varu. Nasolené cukety vložte do sterilovaných sklenic, zalijte vroucí vodou a uzavřete víčky. Chcete-li připravit pikantnější cukety na zimu, můžete recept doplnit chilli papričkami nebo velkým množstvím česneku.

Již dříve jsme také nazvali nezjevné způsoby, jak usmažit cuketu chutně a neobvykle.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími