Tři recepty na chutné a netradiční cukety na zimu, které snadno zopakujete i doma.
Cukety na zimu – recepty / depositphotos.com, lifehacker
Nakládaná cuketa na zimu – skutečné dobrodiní pro hostitelku. V sezóně je tato zelenina levná, můžete ji zavřít a celou zimu si pochutnávat na různých salátech.
Nakládané cukety na zimu bez sterilace
Pokud nechcete sterilovat, tento recept bude fungovat perfektně. Pro přípravu si vezměte:
- Jeden a půl až dva kilogramy cuket;
- 30 gramů kopru;
- 30 gramů petrželky;
- dva až tři hřebíčky;
- dva až tři stroužky česneku;
- pět až šest papriček nového koření;
- litr vody;
- polévková lžíce soli;
- dvě lžíce cukru;
- lžičku octa.
Cuketu nakrájejte na malá dvoucentimetrová kolečka a stroužky česneku na poloviny. Česnek, bylinky a cukety vložte do sterilizovaných sklenic a rozdělte mezi ně stroužky a pepř.
Přiveďte vodu k varu a nalijte ji dovnitř. Přikryjte víčky a nechte asi 10 minut stát.
Nyní připravte nálev. Do hrnce nalijte uvedené množství vody, nasypte sůl, cukr a zamíchejte. Přiveďte k varu. Z cuket slijte první vodu (už ji nepotřebují) a zalijte je nálevem.
Pro přípravu cuket na zimu bez sterilace na 1 litrovou sklenici vezměte jednu lžičku octové esence. Sklopte, otočte a několikrát protřepejte. To je nutné, aby se kousek neusadil a smíchal s obsahem.
Cuketa na zimu jako houby
Toto je chutný a snadný recept na cukety. Výborně vydrží celou zimu a hodí se k jakékoli příloze. Vezměte si na ně:
- dva kilogramy cuket;
- hlavička česneku;
- 50 gramů soli;
- 125 gramů cukru;
- 125 mililitrů octa (9 %);
- lžíce mletého černého pepře;
- svazek petrželky;
- svazek kopru.
Cuketu nakrájejte na plátky a vložte do mísy. Přidejte sůl, pepř, cukr, ocet a prolisovaný česnek. Důkladně promíchejte. Bylinky nakrájejte nadrobno a přidejte je k cuketám, opět promíchejte. Nechte hodinu odstát, aby cukety pustily tekutinu, a každých 15 minut promíchejte.
Sterilizujte sklenice a víčka. Naplňte je cuketami a pevně je utěsněte. Vložte je do hrnce s vodou až po ramena. Počkejte, až se ve sklenicích objeví bublinky, a pak počítejte 15 minut.
Opatrně je vytáhněte a zašroubujte. Nakládané cukety na zimu – hotovo.
Cukety na zimu po korejsku
Jedná se o neobvyklý recept na konzervování, který stojí za vyzkoušení. K přípravě tohoto salátu vezměte:
- jeden a půl kilogramu mladých cuket;
- tři mrkve;
- dvě papriky;
- jedna hlavička česneku;
- lžíce korejského mrkvového koření;
- lžíce soli;
- 60-100 g cukru;
- 100 mililitrů rostlinného oleje;
- 100 mililitrů octa (9 %).
Nastrouhejte mrkev a cuketu na korejském nástavci na mrkev a nakrájejte papriku na plátky. Promíchejte.
Česnek prolisujte přes lis a smíchejte s kořením, octem a olejem. Přidejte k zelenině, promíchejte a nechte tři hodiny při pokojové teplotě.
Rozlijte ji do čistých půllitrových sklenic téměř až po vrch, naplňte šťávou, která vytéká ze zeleniny. Vezměte velký hrnec a jeho dno zakryjte utěrkou. Vložte do něj sklenice a zakryjte je víčky. Nalijte vodu tak, aby sahala po ramena sklenic.
Přiveďte k varu a sterilizujte 20 minut. Srolujte, otočte a zabalte. Cuketa v korejštině na zimu – hotovo.