Jak zavřít chutné cukety na zimu – neobvyklé recepty

Tři recepty na chutné a netradiční cukety na zimu, které snadno zopakujete i doma.

Cukety na zimu – recepty / depositphotos.com, lifehacker

Nakládaná cuketa na zimu – skutečné dobrodiní pro hostitelku. V sezóně je tato zelenina levná, můžete ji zavřít a celou zimu si pochutnávat na různých salátech.

Nakládané cukety na zimu bez sterilace

Pokud nechcete sterilovat, tento recept bude fungovat perfektně. Pro přípravu si vezměte:

  • Jeden a půl až dva kilogramy cuket;
  • 30 gramů kopru;
  • 30 gramů petrželky;
  • dva až tři hřebíčky;
  • dva až tři stroužky česneku;
  • pět až šest papriček nového koření;
  • litr vody;
  • polévková lžíce soli;
  • dvě lžíce cukru;
  • lžičku octa.

Cuketu nakrájejte na malá dvoucentimetrová kolečka a stroužky česneku na poloviny. Česnek, bylinky a cukety vložte do sterilizovaných sklenic a rozdělte mezi ně stroužky a pepř.

Přiveďte vodu k varu a nalijte ji dovnitř. Přikryjte víčky a nechte asi 10 minut stát.

Nyní připravte nálev. Do hrnce nalijte uvedené množství vody, nasypte sůl, cukr a zamíchejte. Přiveďte k varu. Z cuket slijte první vodu (už ji nepotřebují) a zalijte je nálevem.

Pro přípravu cuket na zimu bez sterilace na 1 litrovou sklenici vezměte jednu lžičku octové esence. Sklopte, otočte a několikrát protřepejte. To je nutné, aby se kousek neusadil a smíchal s obsahem.

Cuketa na zimu jako houby

Toto je chutný a snadný recept na cukety. Výborně vydrží celou zimu a hodí se k jakékoli příloze. Vezměte si na ně:

  • dva kilogramy cuket;
  • hlavička česneku;
  • 50 gramů soli;
  • 125 gramů cukru;
  • 125 mililitrů octa (9 %);
  • lžíce mletého černého pepře;
  • svazek petrželky;
  • svazek kopru.

Cuketu nakrájejte na plátky a vložte do mísy. Přidejte sůl, pepř, cukr, ocet a prolisovaný česnek. Důkladně promíchejte. Bylinky nakrájejte nadrobno a přidejte je k cuketám, opět promíchejte. Nechte hodinu odstát, aby cukety pustily tekutinu, a každých 15 minut promíchejte.

Sterilizujte sklenice a víčka. Naplňte je cuketami a pevně je utěsněte. Vložte je do hrnce s vodou až po ramena. Počkejte, až se ve sklenicích objeví bublinky, a pak počítejte 15 minut.

Opatrně je vytáhněte a zašroubujte. Nakládané cukety na zimu – hotovo.

Cukety na zimu po korejsku

Jedná se o neobvyklý recept na konzervování, který stojí za vyzkoušení. K přípravě tohoto salátu vezměte:

  • jeden a půl kilogramu mladých cuket;
  • tři mrkve;
  • dvě papriky;
  • jedna hlavička česneku;
  • lžíce korejského mrkvového koření;
  • lžíce soli;
  • 60-100 g cukru;
  • 100 mililitrů rostlinného oleje;
  • 100 mililitrů octa (9 %).

Nastrouhejte mrkev a cuketu na korejském nástavci na mrkev a nakrájejte papriku na plátky. Promíchejte.

Česnek prolisujte přes lis a smíchejte s kořením, octem a olejem. Přidejte k zelenině, promíchejte a nechte tři hodiny při pokojové teplotě.

Rozlijte ji do čistých půllitrových sklenic téměř až po vrch, naplňte šťávou, která vytéká ze zeleniny. Vezměte velký hrnec a jeho dno zakryjte utěrkou. Vložte do něj sklenice a zakryjte je víčky. Nalijte vodu tak, aby sahala po ramena sklenic.

Přiveďte k varu a sterilizujte 20 minut. Srolujte, otočte a zabalte. Cuketa v korejštině na zimu – hotovo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími