Kopřivová infuze musí být připravena tímto způsobem, jinak nebude k ničemu: recept a pravidla použití.

Hnojivo z kopřiv a pampelišek pomůže získat dobrou úrodu.

Kopřivový nálev pro hnojení rostlin / foto depositphotos.com

Kopřivový nálev je hnojivo, které nasytí rostliny mikroprvky a dusíkem. Jeho hlavní výhodou je, že je organický, a proto můžete pěstovat zeleninu bez chemie z obchodu.

Jak připravit kopřivový nálev

Klasický nálev z kopřiv se připravuje velmi snadno a jednoduše. K jeho přípravě potřebujete:

  • kilogram čerstvých kopřiv;
  • vědro vody (dešťové nebo temperované);
  • nádobu na budoucí hnojivo.

Zeleninu nakrájejte a vložte do nádoby. Zalijte vodou tak, aby pokryla kopřivy, ale po okraje nádoby zůstalo pět centimetrů. Přikryjte gázou nebo víkem a nechte týden ve stínu kvasit.

Denně míchejte, a když se tekutina stane tmavě zelenou a zpěněnou, je hotovo. Sceďte a můžete ji použít.

Pro kořenovou výživu ji zřeďte v poměru 1:10 a pro listovou výživu 1:20.

Samostatně stojí za zastavení, jak dlouho můžete infuzi kopřivy skladovat. Hnojivo se ponechává na tmavém a chladném místě, například ve sklepě. Skladujte ho až dva nebo tři týdny.

Kvašení skončí asi za 10 dní a poté se vyplatí nálev co nejdříve spotřebovat, protože začne ztrácet své výživné vlastnosti.

Nálev z kopřivy a pampelišky

Toto hnojivo obsahuje vysoké množství draslíku, dusíku a stopových prvků. Je ideální pro zálivku okurek, rajčat, zelí, paprik, bylinek a cuket. Přejděme k tomu, jak připravit nálev z kopřiv. K tomu si vezmeme:

  • kbelík čerstvých kopřiv;
  • půl kbelíku pampelišek (i s kořeny);
  • kbelík vody;
  • sklenici dřevěného popela pro zvýšení účinku.

Nasekejte bylinky, vložte je do nádoby (ne kovové) a zalijte vodou tak, aby pokryla bylinky.

Nasypte popel, promíchejte, přikryjte gázou nebo víčkem a nechte deset dní působit.

Denně míchejte. Když tekutina ztmavne a je mírně cítit po kvašení, lze ji použít.

Hnojivo zřeďte v poměru 1:10 čistou vodou. Rostliny touto tekutinou zalévejte pod kořeny jednou týdně.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími