Hnojivo z kopřiv a pampelišek pomůže získat dobrou úrodu.
Kopřivový nálev pro hnojení rostlin / foto depositphotos.com
Kopřivový nálev je hnojivo, které nasytí rostliny mikroprvky a dusíkem. Jeho hlavní výhodou je, že je organický, a proto můžete pěstovat zeleninu bez chemie z obchodu.
Jak připravit kopřivový nálev
Klasický nálev z kopřiv se připravuje velmi snadno a jednoduše. K jeho přípravě potřebujete:
- kilogram čerstvých kopřiv;
- vědro vody (dešťové nebo temperované);
- nádobu na budoucí hnojivo.
Zeleninu nakrájejte a vložte do nádoby. Zalijte vodou tak, aby pokryla kopřivy, ale po okraje nádoby zůstalo pět centimetrů. Přikryjte gázou nebo víkem a nechte týden ve stínu kvasit.
Denně míchejte, a když se tekutina stane tmavě zelenou a zpěněnou, je hotovo. Sceďte a můžete ji použít.
Pro kořenovou výživu ji zřeďte v poměru 1:10 a pro listovou výživu 1:20.
Samostatně stojí za zastavení, jak dlouho můžete infuzi kopřivy skladovat. Hnojivo se ponechává na tmavém a chladném místě, například ve sklepě. Skladujte ho až dva nebo tři týdny.
Kvašení skončí asi za 10 dní a poté se vyplatí nálev co nejdříve spotřebovat, protože začne ztrácet své výživné vlastnosti.Nálev z kopřivy a pampelišky
Toto hnojivo obsahuje vysoké množství draslíku, dusíku a stopových prvků. Je ideální pro zálivku okurek, rajčat, zelí, paprik, bylinek a cuket. Přejděme k tomu, jak připravit nálev z kopřiv. K tomu si vezmeme:
- kbelík čerstvých kopřiv;
- půl kbelíku pampelišek (i s kořeny);
- kbelík vody;
- sklenici dřevěného popela pro zvýšení účinku.
Nasekejte bylinky, vložte je do nádoby (ne kovové) a zalijte vodou tak, aby pokryla bylinky.
Nasypte popel, promíchejte, přikryjte gázou nebo víčkem a nechte deset dní působit.
Denně míchejte. Když tekutina ztmavne a je mírně cítit po kvašení, lze ji použít.
Hnojivo zřeďte v poměru 1:10 čistou vodou. Rostliny touto tekutinou zalévejte pod kořeny jednou týdně.