Můžete dostat červy ze sushi: co říká lékař a jak si vybrat bezpečné závitky

Zjistěte, proč je sushi považováno za nezdravé, kolik ho můžete sníst najednou a z čeho můžete mít červy.

Škodlivost a výhody sushi / freepik.com

Sushi je dlouhodobě oblíbeným pokrmem milionů lidí, ale spory kolem něj neustávají. Někteří ho považují za zdravé jídlo, jiní – naopak, věří, že sushi může být zdraví nebezpečné. Jaké jsou skutečné přínosy sushi, zda jsou škodlivé, stejně jako to, kolik jich lze bez obav sníst a komu naopak může i jeden kousek sushi uškodit – speciálně pro My řekla lékařka nutriční dietoložka a odbornice na výživu Ivanna Lukjančuková.

Připomeneme, že dříve jsme vám řekli, co nejvíce poškozuje zuby – zubařka jmenovala oblíbené mýty.

Zdravotní přínosy a škodlivost sushi

Jak v komentáři pro My uvedl odborník na výživu a dietologii. Ivanna Lukyanchuk, má sushi své výhody i nevýhody.

Mezi klady sushi patří následující:

  • Sushi je dobrým zdrojem omega-3 polynenasycených mastných kyselin, které se nacházejí v tučných rybách, včetně lososa a tuňáka, a jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém, mozek a pomáhají snižovat záněty v těle;
  • ryby a mořské plody jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin (nezbytných zejména pro tvorbu a obnovu svalové tkáně);
  • mořské řasy nori obsahují vitamíny a minerály – jód, vápník, železo;
  • zelenina obsahuje vlákninu (která zlepšuje trávení) a vitamíny;
  • bílá rýže je zdrojem sacharidů, které dodávají energii.

Nevýhody:

  • stejná bílá rýže – má vysoký glykemický index a může vést k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi, což vyvolává hromadění tuku v těle;
  • sushi s nekvalitními syrovými rybami může způsobit kontaminaci parazity a bakteriemi;
  • sójová omáčka a některé dresinky mají vysoký obsah soli;
  • rohlíky se sýrem, smaženými přísadami nebo majonézou mohou být velmi kalorické.

A navíc nezapomeňte, že některé druhy velkých dravých ryb, jako je tuňák, mohou hromadit rtuť – sushi byste neměli jíst příliš často.

Proč je sushi považováno za nezdravé jídlo / freepik.comProč je sushi považováno za nezdravé jídlo / freepik.com

Některé skupiny lidí se konzumaci sushi ze syrových ryb raději vyhnou úplně:

  • jsou zakázány těhotným ženám a kojícím – mohou „chytit“ parazity a bude obtížné je léčit, protože nemohou užívat antiparazitární léky;
  • sushi je přísně zakázáno dětem do 5 let – jejich imunitní a trávicí systém je náchylný k napadení parazity;
  • tento pokrm nejezte u lidí se sníženou imunitou, tj. u pacientů s HIV/AIDS, u těch, kteří prodělali transplantaci orgánů, u pacientů s rakovinou a podstupujících chemoterapii – organismus těchto lidí se také obtížně brání parazitům;
  • sushi by neměli konzumovat lidé s akutními chronickými onemocněními trávicího traktu (gastritida, vředová choroba, pankreatitida nebo cholecystitida) – vzhledem k přítomnosti octa v rýži, přídavku pikantních omáček a syrových ryb může dojít k podráždění žaludeční sliznice.
  • lidé s cukrovkou by měli být při konzumaci sushi opatrní – rýže vyvolává prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.

Sushi se také nedoporučuje starším lidem, protože mají potenciálně oslabený imunitní systém a pomalý metabolismus.

Co vám může způsobit červy po konzumaci sushi

„Existuje možnost, že po konzumaci sushi chytíte červy,“ říká Ivanna Lukyanchuk. – Vzhledem k tomu, že hlavní složkou sushi je syrová ryba, může obsahovat larvy parazitů, včetně anikasidů nebo tasemnic. A samozřejmě pokud ryba neprošla šokovým zmrazením, riziko nákazy parazity se zvyšuje.“

Lékař vysvětluje, že šokové zmrazení tyto parazity zabíjí a riziko nákazy červy po konzumaci takové ryby je minimální. Proto byste měli chodit na sushi do prověřených podniků, které používají ryby po šokovém zmrazení.

Mohou být v pečených závitcích červi? Podle odborníka na výživu se při tepelné úpravě výrobku – smažení, vaření, pečení – ničí paraziti a bakterie.

Mezi nejbezpečnější sushi a závitky patří mimo jiné pečené závitky, krevety tempura, uzený úhoř a závitky unagi, kvalitní krabí tyčinky, omeleta nebo sýrové závitky. Mezi ještě bezpečnější rolky a sushi lze zařadit ty, jejichž ingredience byly marinovány nebo uzeny. Zároveň za nejnebezpečnější lze označit klasické nigiri, sašimi a rolky se syrovými rybami, včetně tuňáka a lososa,

– vysvětluje odborník.

Kolik sushi můžete sníst za den?

Kolik rolek můžete sníst najednou / freepik.comKolik rohlíků můžete sníst najednou / freepik.com

Mnoho lidí zajímá: Kolik rohlíků se dá sníst najednou? Podle odborníka je tato otázka velmi individuální, protože vše závisí na mnoha faktorech – složení sushi, individuální snášenlivosti a celkovém stavu trávicího traktu člověka.

V průměru může zdravý dospělý člověk sníst 8 až 12 kusů kvalitního čerstvého sushi denně,

– říká odborník na výživu.

Sushi může být také součástí vyváženého jídelníčku – hlavní je konzumovat ho zřídka a v umírněném množství. Je třeba mít na paměti, že rýže v sushi, stejně jako omáčky (majonéza, unagi) a těsto jsou poměrně kalorické. Sójová omáčka obsahuje hodně soli, takže její konzumace může vyvolat zadržování vody v těle – a člověk údajně přibírá na váze.

Ti, kdo dbají na postavu nebo chtějí zhubnout, mohou sníst 6-10 plátků, aniž by to jejich postavě uškodilo – bez přísad a s minimem omáček a sýra.

Jak dlouho lze sushi uchovávat v chladničce?

Trvanlivost sushi je maximálně 4 hodiny v chladničce. Ideální je sníst sushi ihned po jeho přípravě. Totéž platí pro dobu, po kterou můžete uchovávat lososové rolky a další druhy tohoto pokrmu.

Jak na sushi?

Je důležité si uvědomit, že čím déle sushi leží v lednici, tím větší je riziko množení bakterií, a proto se zvyšuje riziko otravy jídlem.

Existuje několik způsobů, jak zjistit, zda je sushi prošlé:

  • Pokud vezmete kousek sushi a ryba se rozpadne, je zatuchlá; čerstvá ryba je pevná;
  • povrch ryby by měl být hladký, lesklý, bez slizu a barva by měla být jasná a charakteristická pro určitý druh, například losos je jasně oranžový, tuňák růžový, také by na rybě neměly být žádné šedé nebo zelené skvrny;
  • u čerstvého sushi by rýže měla být měkká, ale stále držet tvar – neměla by být lepkavá ani rozmazaná, ale neměla by být ani tvrdá nebo suchá.

Kromě toho, vysvětluje odborník, pokud je v sushi zelenina, měla by mít jasnou, neodmyslitelnou barvu a být křupavá. Nori je pružné, nerozmočené a neměly by na něm být praskliny.

odkaz

Ivanna Lukyanchuk

Ivanna Lukyanchuk

odborník na výživu

Absolventka Lvovské národní lékařské univerzity pojmenované po Daniilu Haličském, Stanfordské univerzity (kurz „Základy výživy a zdraví: výživa dětí a vaření“), Kodaňské univerzity (kurz „Diabetes: základní fakta“), Institutu integrativní výživy, (certifikovaná výživová poradkyně/výživová specialistka), Národní univerzity biozdrojů a přírodního hospodářství Ukrajiny.

Odborník s dlouholetou praxí v oblasti dietetiky a nutricionistiky. Specializuje se na vytváření individuálních výživových programů pro klienty s různými zdravotními potřebami a cíli. Zakladatelka Centra pro dietetiku, nutricionistiku a psychoterapii HealthyWay, autorka unikátní metody korekce hmotnosti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími