Pomocí některého z těchto způsobů si můžete jahody vychutnávat po celou zimu.
Jahody lze na zimu připravit různými způsoby / depositphotos.com
V letním období se naši občané mohou „vitamínovat“ díky ovoci a bobulovinám. Mnohé z nich však mají velmi krátkou sezónu, zejména letos, kdy bylo velmi chladné jaro.
Přišli jsme na to, jak připravit jahody na zimu, abyste si i po nástupu chladného počasí mohli dopřát chutné bobule.
Jak zmrazit čerstvé jahody na zimu
Pro začátek se zamysleme nad tím, jak můžete jahody připravit na zimu pomocí zmrazení. Chcete-li zmrazit jahody s cukrem, musíte si vzít:
- kilogram jahod;
- 200 gramů cukru.
Rozšlehejte je na pyré nebo je mírně nasekejte a nechte kousky. Směs z bobulí lze dát do silikonových forem a po zmrazení vložit do sáčku a použít po částech na zmrzlinu, pečení a snídani.
V případě potřeby můžete bobule připravit bez cukru. Jahody omyjte, oloupejte z nich ocásky a osušte je papírovou utěrkou. Poté je rozložte na kuchyňské prkénko a zmrazte – v sáčku nebo nádobě se tak neslepí. Zmrazené bobule naskládejte na sebe, abyste je mohli skladovat.
Jahody lze v mrazáku skladovat až rok. Déle je raději neskladujte, protože by ztratily veškerou svou užitečnost. Optimální je spotřebovat je v prvních šesti měsících.
Jak připravit jahody ve vlastní šťávě na zimu
Další dobrou metodou, jak si připravit chutné jahody na zimu, je jejich konzervování. Pro první recept je třeba vzít:
- kilogram jahod;
- 300 gramů cukru;
- dvě špetky kyseliny citronové nebo dvě čajové lžičky šťávy.
Nejlepší jsou zralé bobule střední velikosti. Je třeba je utrhnout a očistit od ocásků. Jahody vložte do nádoby, zalijte studenou vodou a nechte několik minut stát, aby se prach a nečistoty usadily na dně. Poté je opláchněte pod tekoucí vodou.
Poté vezměte velkou mísu a na dno nasypte trochu cukru. Navrch dejte vrstvu jahod a střídejte je, dokud nejsou poslední jahody pokryty vrstvou cukru. Přikryjte pokličkou a nechte přes noc odležet. Není třeba je míchat.
Sklenice sterilujte a vložte do nich bobule, nedrťte je. Jahody ve sklenicích přelijte šťávou, která zbyla v misce, a posypte je kyselinou citronovou. Poté opět sterilizujte, uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout zabalené v utěrce. Skladujte na tmavém a chladném místě.
Jak uchovat jahody na zimu
Nakonec se zamysleme nad tím, jak skladovat jahody nastrouhané s cukrem. Pro základní recept si vezmeme:
- kilogram jahod;
- kilogram cukru.
Bobule omyjte, zkontrolujte a očistěte od ocásků. Mísu a nástavec ponorného mixéru nebo mixéru spařte vroucí vodou. Sterilita je pro tuto variantu velmi důležitá.
Sterilizují se také sklenice a víčka. Jahody rozšleháme mixérem a smícháme s 900 g cukru. Jahodové pyré rozetřeme do sklenic a posypeme zbylým cukrem. Přikryjeme víčky a uložíme do chladničky.
Ať už jste zvolili jakýkoli způsob uchování jahod na zimu, pomůže vám prodloužit sezónu domácích plodů.