Ovoce na rozdíl od vařených sladkostí obsahuje přírodní cukr, nikoliv přidaný.
Kiwi, pomeranče a jahody – patří mezi ovoce s nejmenším množstvím cukru / depositphotos.com, Pixabay.com
Mnoho lidí konzumuje více cukru, než jejich tělo potřebuje, a často se jedná o přidaný cukr, kterému bychom se měli zcela vyhnout. Přitom podle odborníků na výživu vede nadbytek tohoto produktu k přibývání na váze, cukrovce 2. typu a srdečním onemocněním. O tom píše Eatingwell.
Koláčky i jablka obsahují cukr, ale nejedná se o stejnou složku. Podle odborníků je důležité pochopit rozdíl mezi přírodním a přidaným cukrem. Přírodní cukr se nachází v potravinách, jako je ovoce (fruktóza a glukóza) a mléko (laktóza), zatímco přidaný cukr je ten, který se do potravin přidává při zpracování.
„Konzumace celého nezpracovaného ovoce a zeleniny, které často obsahují mírné množství přírodních cukrů, má mnoho výhod. Mezi tyto výhody patří vláknina, vitaminy, minerály a fytochemikálie,“ vysvětlila registrovaná dietoložka Colette Miko.
Vláknina podle ní například zpomaluje trávení a zabraňuje prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi. Vitaminy, minerály a fytochemikálie snižují riziko chronických zánětů a podporují imunitní systém. Výzkumy také podporují zdravotní přínosy ovoce navzdory jeho obsahu cukru.
„Nedávná studie zjistila nepřímý vztah mezi konzumací celého ovoce a rizikem vzniku cukrovky. [В этом исследовании] čím více se konzumuje celého ovoce, [тем сильнее снижался] riziko vzniku cukrovky. To se může zdát většině lidí rozporuplné,“ poznamenal Miko.
Lidé s cukrovkou by však měli brát v úvahu množství přírodního cukru v potravinách, protože jakýkoli cukr – ať už přírodní nebo přidaný – ovlivňuje celkovou denní hladinu sacharidů.
„Lidé s cukrovkou proto mohou potřebovat snížit množství přírodního cukru ve stravě, aby odpovídalo denním sacharidovým doporučením dietologa nebo lékaře,“ uvedla odbornice na výživu Erika Barrera.
Publikace sestavila seznam 10 druhů ovoce, které obsahují nejméně cukru.
1. limetky a citrony
Jedna střední limetka obsahuje 1 g cukru a jeden střední citron 2 g.
Limety a citrony jsou na prvním místě v žebříčku ovoce s nejnižším obsahem cukru. Mají také vysoký obsah vitaminu C. Protože mlsání pouze jednoho z těchto kyselých plodů je nepravděpodobné, zkuste je přidávat do jiných pokrmů.
2. avokádo
Jeden plod avokáda obsahuje v průměru 1 g cukru.
Ačkoli mnoho lidí považuje avokádo za zeleninu, protože je neslazené, ve skutečnosti se jedná o ovoce. Kromě nízkého obsahu cukru je výhodou avokáda i to, že je bohaté na vlákninu: polovina plodu obsahuje asi 7 g vlákniny.
„Přidání avokáda do jídla může zvýšit pocit sytosti, podpořit regulaci hmotnosti, posílit střeva, snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a zlepšit kvalitu stravy,“ vysvětlila registrovaná zdravotní sestra Julie Pace.
3 – Maliny
Šálek malin obsahuje přibližně 5 g přírodního cukru.
Toto bobulovité ovoce má nízký obsah kalorií a neuvěřitelně vysoký obsah vlákniny. V 1 šálku malin je 8 g vlákniny, což je více než čtvrtina doporučené denní dávky.
4. Kiwi
Jeden plod kiwi obsahuje přibližně 7 g přírodního cukru.
Podle Mika je kiwi také bohaté na karotenoidy, což je specifický druh fytochemikálií, které prokazatelně podporují zdraví očí a pokožky. Kromě toho jedno malé kiwi obsahuje 2 g vlákniny a téměř 90 % doporučené denní hodnoty vitaminu C. Tyto drobné plody také zabraňují zácpě a zlepšují spánek.
5. Borůvky
Ve sklenici lesních plodů – 7 g přírodního cukru.
Sklenice ostružin navíc obsahuje 8 g vlákniny. Toto bobulovité ovoce je bohatým zdrojem fytochemikálií, které bojují proti nemocem, zabraňují chronickým onemocněním a zlepšují paměť.
6. Jahody
Sklenice jahod rozkrojená na polovinu obsahuje 7 g přírodního cukru.
Porce jahod navíc obsahuje téměř 100 % denní hodnoty vitaminu C. Kombinace vlákniny, antioxidantů a draslíku v jahodách je také prospěšná pro srdce.
7. Meloun
Sklenice melounu obsahuje 10 g přírodního cukru.
Nižší obsah cukru v melounu lze částečně přičíst jeho vysokému obsahu vody. Je také bohatý na lykopen, antioxidant, který bojuje proti oxidačnímu stresu a snižuje riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, diabetes 2. typu a Alzheimerova choroba.
8. Grapefruit
Půlka grapefruitu obsahuje 11 g přírodního cukru.
Toto ovoce je také bohaté na vitaminy A a C, dvě základní živiny, které pomáhají podporovat imunitní systém. Jeho konzumace je důležitá zejména v období nachlazení a chřipek.
9. Papája
Jeden šálek papáji nakrájené na kostičky obsahuje 11 g přírodního cukru.
Je také bohatá na kyselinu listovou (asi 54 mikrogramů na šálek, což je téměř 14 % denní hodnoty).
10. Pomeranče
Jeden středně velký plod obsahuje 12 g přírodního cukru.
Pomerančový džus přitom obsahuje velké množství cukru. Částečně je to proto, že na výrobu jednoho šálku čerstvé šťávy jsou potřeba asi tři pomeranče.
Celý pomeranč je dobrým zdrojem vlákniny, vitaminu C, draslíku a kyseliny listové.
Dříve My informoval o 7 letních druzích ovoce a zeleniny, které prospívají srdci a normalizují krevní tlak. Pro zlepšení zdraví odborníci na výživu doporučili vybírat si místní produkty, které jsou obvykle čerstvé, obsahují více živin a jsou cenově dostupné. Doporučili zejména zaměřit se na rajčata, borůvky, broskve, meruňky, meloun, cukety a jahody.