Poradíme vám, do čeho namočit játra, aby zůstala měkká a nezhořkla, pokud nemáte po ruce mléko.
Jak moc namáčet játra v mléce a co používat kromě něj / freepik.com
Játra jsou poměrně levným a užitečným produktem, ale ne všechny hospodyňky je rády vaří. Důvodem je charakteristický zápach a mírná hořkost. Abychom se jich zbavili, doporučuje se játra před vařením namočit. Pojďme se dozvědět, jak správně namáčet vepřová, hovězí a kuřecí játra a co k tomuto účelu použít.
Jak namáčet vepřová, hovězí a kuřecí játra
Nejprve je třeba játra připravit: odstranit z nich fólii a žíly. Zkušení kuchaři radí namočit omytá játra na 30 sekund do vroucí vody – film se tak odstraní mnohem snadněji. Poté se výrobek nakrájí na středně velké kousky.
Nejčastěji se játra namáčejí do mléka – tím se odstraní hořkost a struktura je jemnější. Játra se namočí do mléka na 30 minut až několik hodin a poté se otřou papírovými utěrkami, aby se odstranila přebytečná vlhkost.
Je třeba kuřecí játra před vařením namáčet? Obvykle se to nedělá, protože produkt je sám o sobě měkký a nemá hořkost charakteristickou pro vepřové maso. V případě potřeby je však možné kuřecí játra naložit.
Do čeho namáčet játra kromě mléka
Co dělat, když doma není mléko? Lze a je třeba v tomto případě namáčet játra do vody? Zde je návod, co zkušené hospodyňky radí použít.
Na 1 litr vody vezměte 1 polévkovou lžíci soli (bez sklíčka) a přidejte špetku cukru – pro vyvážení chuti. Játra namočte na 30 minut až 2 hodiny a poté je propláchněte.
Játra posypeme jedlou sodou a necháme 1 hodinu odstát, poté důkladně omyjeme.
Důležité: s jedlou sodou to nesmíte přehánět – jinak by to ovlivnilo chuť.
- Voda s jedlou sodou a solí
Na 5 litrů vody vezměte 2 lžíce sody a 2 lžíce soli. Játra namočte na 1-2 hodiny a poté je propláchněte.
Na 1 litr vody vezměte 1 polévkovou lžíci suché hořčice, míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Do tohoto roztoku vložte játra na několik hodin, poté opláchněte a osušte.
Játra v játrech:
V případě potřeby lze játra také marinovat: k tomu vezměte 1,5 litru vody, 1 lžíci medu + 1 lžíci citronové šťávy, promíchejte a játra na 4 hodiny zalijte. Taková marináda dodá játrům zajímavou chuť.
Připomeňme, že dříve jsme vám také řekli, jak postupovat, když přesolíte kebab – co dělat v tomto případě.