Proč by lidé nad 60 let měli pít čtyři šálky kávy denně: odpověď vědců

Studie Novoc zkoumala souvislost mezi konzumací kávy a snížením rizika rozvoje křehkosti s věkem.

Káva může pomoci vyrovnat se se slabostí, která přichází s věkem / depositphotos.com

V průběhu let člověk ztrácí svalovou hmotu, oslabují se životně důležité orgány, jsme pomalejší, slabší a méně soustředění. Schody se zdají být strmější, nákupy těžší, dýchání obtížnější a horní police skříně – mimo dosah.

The Telegraph píše, že studie zveřejněná v časopise European Journal of Nutrition tvrdí, že pravidelná konzumace čtyř až šesti šálků kávy denně je spojena se snížením rizika slabosti.

Studie byla prováděna po dobu sedmi let. Zúčastnilo se jí 1 161 osob ve věku 55 let a více.

„Výsledky studie podporují myšlenku, že mírná až vysoká konzumace kávy vede ke zlepšení v těchto oblastech a může tak snížit riziko křehkosti u starších lidí,“ říká Bini Suresh, mluvčí Britské dietetické asociace (BDA) a vedoucí dietolog Clevelandské kliniky v Londýně.

Jak káva ovlivňuje organismus

Kofein působí jako „antagonista adenosinových receptorů“, což znamená, že pomáhá snižovat únavu a zvyšovat bdělost. Zlepšuje také pohyblivost svalů, čímž udržuje pohyblivost a snižuje slabost. Polyfenoly mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které zabraňují úbytku svalové hmoty s věkem, otokům a podporují celkovou funkci organismu. A trigonelin podporuje kognitivní zdraví a zlepšuje paměť.

„Konzumace dvou nebo tří šálků kávy denně může být spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění (KVO) ve srovnání s vyhýbáním se kávě. Pití více než čtyř až pěti šálků kávy denně však pravděpodobně zvyšuje příjem kofeinu nad doporučenou denní dávku 400 mg (čtyři až pět šálků). Typické účinky nadměrné konzumace kofeinu mohou zahrnovat dočasné zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence, bušení srdce, úzkost, rozrušení, nevolnost, bolesti hlavy a poruchy spánku,“ uvedl Dell Stanford, vedoucí dietolog Britské nadace pro srdce.

Může káva nahradit pravidelné cvičení

Suresh si myslí, že ne.

„Káva doplňuje cvičení, ale neměla by ho nahrazovat. Pravidelná fyzická aktivita přímo zlepšuje sílu, vytrvalost a schopnost těla dobře fungovat. Kofein obsažený v kávě sice může zvýšit výkonnost a oddálit únavu, ale je pouze doplňkem,“ říká.

Jaké další potraviny mohou pomoci při slabosti

„Ano, hlavním zdrojem polyfenolů je káva, ale podobné sloučeniny se nacházejí i v bobulovinách, hořké čokoládě, olivovém oleji, zeleném čaji a mnoha druzích zeleniny. Po konzumaci se vstřebávají ve střevě, metabolizují se hlavně v játrech a působí v celém těle. Pro udržení svalové hmoty jsou důležité potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou vejce, mléčné výrobky, luštěniny, tofu, ryby a libové maso, a také potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou tučné ryby, lněné semínko a vlašské ořechy, a potraviny obsahující vitamin D a vápník, které jsou rovněž důležité pro pevnost kostí. Pro zdraví střev jsou důležité také kvašené potraviny a pestře zbarvené ovoce a zelenina jsou důležité pro svůj obsah antioxidantů, které pomáhají předcházet oslabení,“ uvedla odbornice na výživu Nicola Ludlam-Reinová.

Jaké jsou škodlivé účinky kávy

Ne všichni lidé snášejí kávu stejně, ale přemíra kofeinu může mít zdravotní následky.

„Kofein může narušovat vstřebávání vápníku, proto by starší lidé měli jeho příjem vyvážit kvalitními zdroji vápníku a vitaminu D v každodenní stravě. Mohou se vyskytnout potenciální problémy včetně poruch spánku, zejména pokud se káva konzumuje po poledni. Může se také objevit bušení srdce, úzkost a zvýšený krevní tlak. Lidé, kteří trpí refluxem kyselin nebo syndromem dráždivého tračníku, mohou mít zažívací potíže,“ říká Ludlam-Reinová.

Která káva je nejzdravější

Černá filtrovaná káva je údajně nejzdravější. Přidáním malého množství mléka do kávy získáte bílkoviny a vápník, ale pokud přejdete na cappuccino a latté, zvýšíte si příjem kalorií.

Výběr vysoce kvalitních kávových zrn znamená, že jsou bohatá na polyfenoly chránící buňky, a ekologický produkt nebyl vystaven pesticidům a dalším znečišťujícím látkám.

Středně pražená káva poskytuje vyváženost antioxidantů. Tmavé pražení může potenciálně obsahovat akrylamid, který je karcinogenní. A přestože je káva bez kofeinu zpracovaným produktem, obsahuje všechny prospěšné látky, jen v menším množství.

„Rozpustná káva obvykle obsahuje méně kofeinu, takže je nepravděpodobné, že by měla vliv na zdraví kostí,“ vysvětluje Suresh.

Dříve My psal, kolik šálků kávy denně byste měli vypít pro zdraví.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími