Zdravotní účinky se projeví po 8 týdnech, tvrdí vědci.
Ovesná kaše pomůže těm s vysokým krevním tlakem / foto depositphotos.com
Pro lidi s vysokým krevním tlakem může být jedním ze způsobů jeho kontroly konzumace ovesných vloček. Studie ukazují, že tato obilovina může mít při pravidelné konzumaci malý, ale pozitivní vliv na srdce. Píše o tom Verywellhealth.
Jak nám publikace sdělila, studie prokázaly, že pravidelná konzumace ⅔ až 1 šálku ovesných vloček může pomoci snížit vysoký krevní tlak. Abyste zaznamenali hmatatelné přínosy, měli byste oves konzumovat téměř denně po dobu nejméně 8 týdnů.
Jak přesně oves snižuje krevní tlak
To je způsobeno beta-glukanem, typem rozpustné vlákniny, která se v této obilovině nachází.
Za prvé, beta-glukan vytváří v trávicím traktu gelovitou látku, takže se zpomaluje vstřebávání cukrů, což následně pomáhá předcházet prudkým nárůstům a poklesům hladiny cukru v krvi. Tato reakce organismu na beta-glukan může časem snížit inzulinovou rezistenci, což je faktor spojený s vysokým krevním tlakem.
Za druhé, beta-glukan odstraňuje cholesterol z krve. Váže se na žlučové kyseliny ve střevech, čímž podporuje tělo, aby se jich zbavilo. Aby tělo produkovalo více žlučových kyselin, vytahuje z krve cholesterol, zejména LDL („špatný“) cholesterol. Nižší hladina LDL pomáhá zlepšovat funkci cév a snižovat zátěž kardiovaskulárního systému.
Další důležitou vlastností beta-glukanu jsou jeho prebiotické vlastnosti. Tato rozpustná vláknina vyživuje prospěšné bakterie ve střevech. A prospěšné bakterie produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem a další sloučeniny, které mohou snižovat záněty, posilovat imunitu a pomáhat regulovat krevní tlak.
Jak udělat ovesné vločky ještě zdravějšími
Abyste maximalizovali přínos ovesných vloček, doporučují odborníci na výživu kombinovat je s dalšími potravinami, které podporují zdraví srdce a krevní tlak. Zejména ovesné vločky lze konzumovat s ovocem. Banány, jablka, meruňky a bobulovité ovoce dodávají tělu draslík, vlákninu a antioxidanty.Do ovesných vloček můžete přidat také zeleninu: špenát, houby, cibuli. Takový pokrm bude chutný a zdravý díky vitaminům a mikroprvkům obsaženým v této zelenině.
Pokud do ovesných vloček přidáte hořkou čokoládu s obsahem kakaa 70 %, pokrm bude obohacen o polyfenoly, které pomohou uvolnit cévy.
Pokud nejste příznivci ovesných vloček – nemusíte se cítit špatně. V takovém případě zařaďte do svého jídelníčku jiné potraviny bohaté na beta-glukany, jako je ječmen, potravinové kvasnice, mořské řasy.
Tyto potraviny rovněž obsahují vlákninu a antioxidanty, i když výzkum jejich konkrétních účinků na krevní tlak je ve srovnání s ovsem omezený.
Mohou ovesné vločky škodit
Ovesné vločky jsou pro většinu lidí obecně bezpečné a lze je konzumovat denně. Náhlé zvýšení množství vlákniny v těle však může vést k plynatosti, nadýmání břicha nebo zácpě. Vlákninu proto přidávejte postupně, abyste tyto nežádoucí účinky omezili, a pijte během dne hodně vody.
Ovesné vločky mohou také poněkud snižovat hladinu cukru v krvi, takže pokud užíváte inzulin nebo jiné léky na cukrovku, poraďte se se svým lékařem, než si ovesné vločky zvyknete užívat každý den. Může vám doporučit pečlivější sledování hladiny cukru v krvi nebo úpravu léků.
Ovesné vločky mohou být kvůli obsahu lepku problémem také pro lidi s celiakií. V takovém případě hledejte oves s označením „bezlepkový“.
Již dříve My informoval o 4 chutných potravinách, které pomohou vašemu srdci. Nedávná studie ukázala, že pokud budete pravidelně konzumovat kakao, čaj, jablka a hroznové víno, můžete snížit krevní tlak a zlepšit funkci cév díky rostlinným sloučeninám flavan-3-olům, které se v těchto produktech nacházejí.