Olej sice není vhodný na smažení, ale může se hodit do salátů.
Některé oleje nejsou vhodné ke smažení kvůli nízké teplotě kouře / : Pixabay.com, depositphotos.com
Při výběru oleje na smažení je důležité zohlednit jeho chuť a bod zakouření, tedy teplotu, při které olej začíná kouřit a tuk se začíná rozkládat, píše Eatingwell.
„Jaký olej zvolit, záleží na tom, co a jak vaříte. Některé oleje mají například bohatší chuť, zatímco jiné jsou neutrálnější,“ vysvětluje registrovaná dietoložka Sarah Anzlovar.
Ze zdravotního hlediska je podle ní dobré vybírat oleje bohaté na nenasycené tuky, zejména mononenasycené, zejména olivový a avokádový, a také oleje obsahující polynenasycené tuky, jako je například řepkový olej. Odborník na výživu poznamenal, že tyto tuky podporují zdraví srdce a mohou snižovat záněty.
Na základě vědeckých důkazů publikace jmenovala nejlepší oleje na smažení a ty, kterým je třeba se vyhnout.
Čtyři nejlepší oleje na smažení
1. olivový
Olivový olej je jednou z nejlepších možností pro vaření. Skládá se převážně z mononenasycených mastných kyselin, obsahuje vitamin E a další prospěšné rostlinné sloučeniny.
Zdravotní účinky olivového oleje jsou dobře prozkoumané a prozkoumané. Jeho konzumace je spojována zejména se snížením výskytu srdečních onemocnění. Má také pozitivní vliv na střevní mikrobiom, což zase prospívá mozku a srdci.
Kromě toho je tento produkt bohatý na polyfenoly, které mají antioxidační vlastnosti. Například extra panenský olej má vyšší obsah polyfenolů než jeho rafinované varianty. Kouřový bod extra panenského olivového oleje se pohybuje mezi 177 a 210 ⁰C, což je ideální pro smažení a pečení.
Různé druhy olivového oleje mají také různou chuť. Mezi nimi si můžete vybrat ten, který vyhovuje vašim potřebám na salátové zálivky.
2. Avokádový olej
Avokádový olej je bohatý na mononenasycené tuky a antioxidanty, zejména polyfenoly, které zmírňují záněty a prospívají srdci. Mononenasycené tuky jsou hlavním typem tuku v tomto oleji. Avokádo je bohaté na antioxidanty, které pomáhají udržovat stabilitu oleje a jsou také prospěšné pro vaše tělo, protože minimalizují poškození buněk.
Protože avokádový olej má vyšší bod zakouření – přes 200 °C – je vhodnou volbou pro smažení. Kromě toho k tomu přispívá i jeho neutrální chuť.
3. Světlicový olej
Světlicový olej pochází z rostliny světlice barvířské a je podobný slunečnicovému oleji. Obsahuje mononenasycené i polynenasycené mastné kyseliny. Obsahuje také více polynenasycených tuků, zejména kyseliny linolové.
Jedna studie zjistila, že světlicový olej pomohl snížit obvod pasu, krevní tlak a inzulinovou rezistenci ve srovnání s placebem u lidí s metabolickým syndromem. Polynenasycené tuky ve světlicovém oleji byly navíc spojeny s nižší hladinou LDL cholesterolu a triglyceridů.
Jedná se o relativně neutrální olej s vysokým kouřovým bodem, což z něj činí dobrou volbu pro smažení, pečení a použití v marinádách a omáčkách.
4. Řepkový olej
Podle Anzlovara obsahuje řepkový olej polynenasycené tuky, zejména omega-3.
Tento olej se spolu se světlicovým, slunečnicovým, kukuřičným, arašídovým, sezamovým a dalšími řadí do kategorie „oleje ze semen“. Mnozí odborníci považují tuto skupinu za nezdravou, ale studie to nepotvrzují, píše se v publikaci.
„Vaše srdce vám poděkuje, že jste si vybrali řepkový olej, protože má nízký obsah nasycených tuků a může pomoci chránit vaše srdce snížením LDL cholesterolu a zlepšením poměru dobrého a špatného cholesterolu,“ uvádí publikace.
Má také vysoký bod zakouření, relativně neutrální chuť a nízkou cenu, což z něj činí univerzální volbu pro vaření, poznamenal Anzlovar.
Tři oleje, na kterých byste neměli smažit
1. lněný olej
Lněná semínka a lněný olej jsou bezesporu zdravé. Snižují riziko cukrovky, srdečních chorob a osteoporózy a obsahují převážně polynenasycené mastné kyseliny a některé mononenasycené tuky. Tyto potraviny mají ve svém složení také významné množství omega-3 mastných kyselin.
Lněný olej má však poměrně nízký bod zakouření, takže se k vaření příliš nehodí. Lze z něj však připravit skvělou zálivku na saláty.
2. Palmový olej
Přibližně polovinu mastných kyselin obsažených v palmovém oleji tvoří nasycené mastné kyseliny, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Kromě toho může být výroba palmového oleje škodlivá pro životní prostředí.
3. olej z vlašských ořechů
Olej z vlašských ořechů je jedním z nejprospěšnějších pro vaše srdce, mozek a střeva. Proto vlašské ořechy ve svém jídelníčku neignorujte. Mezitím není olej z vlašských ořechů vždy dobrou volbou pro smažení kvůli svému nízkému kouřovému bodu.
Olej z vlašských ořechů má také kratší trvanlivost než jiné oleje, takže pokud ho používáte na salátové zálivky, skladujte ho v chladničce.
Dříve My informoval o tom, zda můžete jíst máslo s vysokým obsahem cholesterolu. Kardiolog Dariusz Mozaffarian říká, že tento výrobek, jakkoli se to může zdát zvláštní, může být součástí zdravé stravy – i když máte vysoký cholesterol. Nejdůležitější pro člověka s vysokým cholesterolem je jíst zdravou stravu, zdůraznil lékař, zejména konzumovat minimálně zpracované ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, semena, celozrnné výrobky, ryby, rostlinné oleje a jogurty a omezit konzumaci sycených nápojů, energetických nápojů, sladkostí, rafinovaných obilovin a zpracovaného masa.