Zkuste si připravit netradiční plněné zelí s náhražkou zelí nebo bez obalu.
Co lze použít místo zelí v plněné kapustě / depositphotos.com
Klasické plněné zelí je na přípravu poměrně problematické, proto se kuchaři zajímají o alternativní recepty. Pokud chcete vyzkoušet novou variantu známého pokrmu nebo si zjednodušit vaření, zkuste z receptu odstranit zelí.
V čem můžete obalit plněné zelí kromě kapusty?
Při tradičním způsobu se mleté maso balí do vařených listů bílého zelí. Není to však jediná možnost. V asijské kuchyni je oblíbená dolma – maso zabalené do mladého zelí. hroznové listy.
Pekingské zelí plněné zelím jsou křehčí a rychleji připravené než klasické a chuťově nejsou horší. Další alternativou zelí pro obalování jsou mangoldtj. listová řepa.
Plněné zelí můžete připravit i bez zelí, například tak, že mleté maso zabalíte do závitků z listového zelí. pitaa pak je podusit v kečupu v troubě. Plněné plněné zelí z cukety. V tomto případě se zelenina nakrájí na tenké vrstvy (je vhodné to provést škrabkou na zeleninu). Poté se na okraj položí nádivka, stočí se a vaří se 40 minut v rajčatové omáčce.
Líná plněná kapusta bez zelí – podrobný recept
Takové výrobky chutnají jako karbanátky a připravují se mnohem snadněji než klasické.
Jaké výrobky budete potřebovat:
- mleté maso – pět set gramů;
- rýže – čtyři polévkové lžíce;
- cibule – jeden kus;
- mrkev – jeden kus;
- rajčatový protlak – dvě polévkové lžíce;
- zakysaná smetana – tři polévkové lžíce;
- slunečnicový olej – tři polévkové lžíce;
- voda – dvě stě gramů;
- bobkový list – jeden kus;
- sůl, koření, pepř podle potřeby.
Rýži několikrát propláchněte a vařte do poloměkka (10 minut) nebo 20 minut zalévejte vroucí vodou. Cibuli a mrkev nakrájíme a osmahneme na pánvi se lžící oleje. Zeleninu, rýži, sůl a případné koření vmícháme do mletého masa. Vytvoříme podlouhlé plněné zelí a na prudkém ohni smažíme 2-3 minuty z obou stran, aby se „utěsnila šťáva“.
Poté je třeba snížit teplotu na sporáku na nízkou. Vodu, rajčatový protlak a zakysanou smetanu rozmíchejte dohladka. Náplň osolte a okořeňte a nalijte ji do hrnce s plněným zelím. Přidejte bobkový list a vše společně pod pokličkou asi 15 minut poduste. Líné plněné zelí můžete také připravit bez zelí v troubě – pečte 50 minut při 190°.