Listy salátu při nesprávném skladování v lednici rychle vadnou, proto je důležité vědět, jak to správně udělat.
Salát se dá ještě zachránit / depositphotos.com
Salát je rozhodně nepostradatelným produktem letní kuchyně. Někdy je však nepříjemné, že začne vadnout nebo zvlhne ještě dříve, než ho stihnete použít.
Málokdo ví, že salát, stejně jako mnoho druhů ovoce a zeleniny, má ochrannou slupku, a pokud ho dáte jen tak do lednice, rychleji se zkazí, píše Mirror. Pokud salát necháte neumytý a skladovaný nezakrytý, může kvůli vysokému obsahu vody vyschnout a zvadnout, a pokud ho neskladujete správně, může se stát kluzkým nebo dokonce plesnivým.
Podle odbornice na potraviny a autorky pěti kuchařských knih Laury Fuentesové je však udržení čerstvosti salátu jednoduché.
Jak zabránit vadnutí salátu v lednici
K mytí salátu použijte směs octa a vody v odstředivce na zeleninu: odstřeďte, nechte odstát a poté důkladně propláchněte. Na první pohled se zdá divné zeleninu předem omývat, ale listy salátu mohou obsahovat bakterie a nečistoty, které urychlují vznik plísní.
Bílý ocet, který se často používá do zálivek, obsahuje kyselinu octovou s antimikrobiálními vlastnostmi, která ničí škodlivé mikroorganismy a pomáhá udržet salát déle čerstvý.
Stačí smíchat jeden díl bílého octa se třemi díly studené vody, namočit salátové listy asi na tři minuty a je hotovo.
Při mytí salátu je důležité nenamáčet ho déle než pět minut, abyste se vyhnuli octové příchuti. Poté listy osušte pomocí odstředivky nebo je jednoduše položte na čistou kuchyňskou utěrku a jemně je otřete.
Před uložením do lednice je důležité listy zcela zbavit vlhkosti – jakákoli vlhkost urychluje jejich kažení. Salát skladujte v těsném zipovém sáčku nebo nádobě s víkem a dovnitř vložte papírovou utěrku, která pohltí přebytečnou vlhkost. Vzhledem k tomu, že salát obsahuje velké množství vody, vydrží díky tomuto způsobu čerstvý 10 až 14 dní.
Další zajímavé novinky o zelenině nebo ovoci
Již dříve My informoval o tom, jak správně skladovat obiloviny v létě. V horkém období je vždy důležité mít na paměti, že vysoká teplota a vlhkost vzduchu vytvářejí ideální podmínky pro množení škůdců, kvůli kterým kroupy trpí.
Dále jsme vám prozradili, kam uložit avokádo, aby dozrálo již za 24 hodin. Aby se tak stalo, je důležité uchovávat avokádo v blízkosti některých „speciálních“ druhů ovoce.