Jahodová sezóna je v plném proudu: jak si vychutnat plody, aniž byste si poškodili zdraví

Jak správně umýt jahody doma: spolehlivá metoda namáčení v jedlé sodě, soli nebo octu. Jednoduché tipy pro zdraví celé rodiny.

Jak umýt jahody pomocí jedlé sody / Koláž: My, snímky obrazovky

Co se dozvíte:

  • Jak správně umýt jahody před konzumací
  • Jak dlouho uchovávat jahody v jedlé sodě a vodě nebo jiném roztoku?

Právě vrcholí sezóna jahod, což znamená, že jich můžete sníst plnou hrst. Navíc z nich snadno připravíte klasický jahodový koláč, muffiny, saláty a mnoho dalších zdravých a čerstvých pokrmů. Možnosti jsou u jednoho z nejoblíbenějších letních plodů neomezené.

Je však třeba mít na paměti, že skutečný požitek ze sladkých, šťavnatých bobulí není možný bez pečlivého omytí. Špinavé jahody mohou obsahovat zbytky písku, hmyz a různé bakterie. Dokonce i bobule zakoupené od ekologických zemědělců mohou být ošetřeny pesticidy. Ve štěrbinách bobulí se navíc mohou skrývat drobní červi.

Důkladné mytí jahod je klíčem k vašemu zdraví. Nejúčinnější způsob čištění jahod od nečistot a zárodků je popsán v následujícím článku. Hlavní stránka.

Jak správně omývat jahody v sodě: jednoduchá metoda

Existuje několik způsobů, jak umýt jahody, ale jedna metoda je překonává všechny. Dobrou zprávou je, že tento přírodní prostředek již máte ve své kuchyni.

Než začnete s mytím, nezapomeňte si umýt ruce. Úřad FDA doporučuje mýt si ruce před manipulací s potravinami 20 sekund teplou vodou a mýdlem.

Další:

  • Naplňte velkou mísu studenou vodou.
  • Přidejte kapku bílého octa a 1 polévkovou lžíci jedlé sody.
  • Jahody ponořte do roztoku na 5-10 minut.
  • Během této doby se z bobulí přirozeně uvolní nečistoty a bakterie.

Jak sušit jahody po umytí

Po 10 minutách vyjměte jahody z vody a položte je na tác vyložený papírovými utěrkami. To pomůže absorbovat přebytečnou vlhkost. Před uskladněním nezapomeňte odstranit všechny potlučené nebo měkké bobule.

Blogger’s Lifehacks: Jak správně umýt jahody

Kanál YouTube „Tatiana z Poltavy“ autorka vypráví o několika způsobech praní:

1. rychlý způsob

Opláchněte bobule pod tekoucí studenou vodou. Blogerka radí uchovávat je v cedníku a jemně je protřepávat rukama, aby se lépe očistily od písku a nečistot.

2. Namáčení

Pro důkladnější čištění je třeba bobule namočit:

  • Solný roztok: 1 lžička soli na sklenici teplé vody. Nechte vychladnout, namočte bobule na 5-10 minut. Tato metoda je účinná proti larvám a drobnému hmyzu.
  • Roztok sody: 1 lžička jedlé sody na 1 litr vody. Pomáhá odstraňovat zbytky pesticidů a nečistoty.
  • Roztok octa: 1 díl jablečného nebo vinného octa na 3 díly vody. Namočte na 5-10 min. Sterilizuje a čistí od bakterií.

Po obou metodách nezapomeňte jahody opláchnout čistou vodou, abyste smyli zbytky roztoků.

O kanálu YouTube „Tatiana z Poltavy“

YouTube kanál „Tatiana z Poltavy“ zveřejňuje videa o vaření, životním stylu a aktuálních zprávách. Autorka se dělí o domácí recepty, tipy na úklid a připravuje pokrmy přímo při probírání každodenních událostí. Kanál obsahuje také mnoho krátkých videí (kraťasů), které ukazují kuchařské triky nebo zábavné momenty všedního dne. Obsah je každodenní, vřelý a přízemní – ideální pro diváky, kteří oceňují upřímnost a jednoduchost.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte prosím potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími