Proč se plody třešní červiví, je základní otázkou pro zahrádkáře: jak zabránit červivosti plodů třešní a jaké prostředky fungují.
Co dělat, aby třešně nebyly červivé? / Koláž: My, snímky obrazovky
Co se dozvíte:
- Co dělat, aby třešně nebyly červivé?
- Proč jsou červivé třešně červivé
- Kdy stříkat třešně
Hlavní příčinou kažení třešní a višní je moucha třešňová. Jedná se o malý hmyz o délce do 5 milimetrů s průhlednými křídly. Žije jen několik týdnů, ale během této doby dokáže zahrádkářům způsobit značné škody. Samička klade vajíčka přímo pod slupku ještě zelených plodů. Po týdnu se v plodech objeví bílé larvy – živí se dužninou a způsobují, že bobule nejsou vhodné ke konzumaci. Kvůli činnosti mouchy třešňové můžete během sezóny přijít o 40 až 90 % úrody. My vám poradí, jak se škůdce zbavit.
Životní cyklus škůdce: kdy očekávat napadení
Podle kanálu YouTube „Gardener’s Pharmacy“ je vývojový cyklus tohoto hmyzu přímo závislý na povětrnostních podmínkách a teplotě. Kukly přezimují v půdě v hloubce 3-7 cm a na jaře, když teplota stoupne na +10 °C, začínají být aktivní. Dospělé mouchy se objevují v květnu až červnu. Nejprve se živí medovicí mšic a po několika dnech samičky kladou vajíčka pod slupku plodů.
Larvy se vyvíjejí uvnitř plodů 2-3 týdny, poté sestupují do půdy a zahrabávají se hluboko, aby přezimovaly. Za určitých podmínek mohou některé kukly zůstat v klidovém stavu až dva roky.
Které odrůdy jsou ohroženy
Nejvíce jsou ohroženy středně zralé a pozdní odrůdy třešní a višní, protože jejich dozrávání se shoduje s vrcholem aktivity much. Zvláště nebezpečným obdobím jsou teplé a slunečné dny s teplotami vzduchu nad +18 °C. Tehdy se riziko poškození plodů výrazně zvyšuje.
Jak chránit úrodu: osvědčené metody ochrany
Ochrana proti mšici třešňové začíná výběrem odrůd: doporučuje se vysazovat raně zralé třešně, které dozrávají před masovým náletem škůdce. Důležitou roli hraje agrotechnika: na jaře a na podzim je třeba překopat půdu mezi řádky, aby se zničily kukly. Je také nutné pravidelně sbírat spadané nebo poškozené plody, které mohou obsahovat larvy.
Ke snížení počtu much přispívají speciální pasti – žluté lepové pásky nebo plastové láhve se zatoulanými směsmi (pivo, šťávy, kompot). Umožňují zachytit část hmyzu dříve, než naklade vajíčka.
Chemická ochrana: kdy a čím ošetřovat
Pokud existuje vysoké riziko napadení, je třeba použít insekticidy. Ošetření by mělo být aplikováno na začátku masového výletu mušek – referenčním bodem je květ akátu. Mezi doporučené přípravky patří např. Procleim, Calypso, Actellic, Karate a další prostředky kontaktního nebo systémového působení. Pro lepší účinek se používají adheziva nebo ve vodě rozpustná hnojiva.
Ošetření by se mělo provádět při teplotě nejméně +18 °C v ranních nebo večerních hodinách. Ošetření opakujte po 7-12 dnech. Poslední ošetření by mělo být dokončeno nejméně 14 dní před sklizní. Pouze při dodržení všech pravidel budou plody bezpečné pro konzumaci.
Lidové metody – dodatečná ochrana
Mezi lidové prostředky patří účinné nálevy z česneku, cibule, pelyňku, které mají repelentní účinek. Jehličnaté odvary nebo roztoky popela mohou snížit aktivitu škůdce, ale nemohou zcela nahradit chemické prostředky.
Co je to zahradnická lékárna?
TM „Zahradnická lékárna“ se objevila v roce 2008. Jejím „otcem“ je známá ukrajinská společnost Ukravit Science Park, která již více než 20 let vyrábí produkty pro zemědělské podniky – přípravky, které zajišťují maximální ochranu zemědělských plodin před komplexem škůdců (hmyz, roztoči, hlodavci), rostlinnými patogeny a plevely.
TM „Lékárna pro zahrádkáře“ je vytvořen speciálně pro zahrádkáře a zahrádkáře k ochraně plodin před škůdci, chorobami a plevely.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.