Borůvky se nekazí až 5 týdnů: jeden úkon zachrání bobule před plísní

Existuje snadný způsob, jak udržet borůvky čerstvé až 5 týdnů pomocí jednoho běžného prostředku.

Borůvky zůstanou čerstvé a šťavnaté až 5 týdnů / koláž: My, foto: pixabay.com, snímek obrazovky z videa TikTok

Naučíte se:

  • Kde nejlépe neskladovat borůvky
  • Jak udržet borůvky čerstvé až 5 týdnů
  • Jak vyrobit borůvkový džem

Borůvky jsou šťavnaté bobule s vysokým obsahem vody a jsou bohaté na vitamíny. Při nesprávném skladování však borůvky rychle plesniví a kazí se.

Společnost My se naučila jednoduchou a účinnou metodu, jak udržet borůvky čerstvé a bez plísní až po dobu 5 týdnů. Vyžaduje pouze jeden běžný kuchyňský předmět, který již pravděpodobně máte doma.

Obvykle se nedoporučuje skladovat borůvky v plastových obalech, protože v nich vzniká nadměrná vlhkost – ideální podmínky pro růst bakterií a vznik plísní. Proto je třeba bobule opatrně vyjmout z původních obalů ze supermarketů.

Aktivní uživatelé komunity Nápady na levné jídlo se podělili o svá tajemství, jak prodloužit čerstvost borůvek. Nejčastějším doporučením je omytí bobulí ve vodě s bílým octem, píše Daily Express.

  1. Borůvky namočte na 5-10 minut do studené vody s trochou bílého octa (například 3 díly vody na 1 díl octa).
  2. Poté bobule důkladně opláchněte čistou vodou a jemně osušte na papírových utěrkách.
  3. Bobule skladujte ve vzduchotěsné nádobě vyložené papírovými utěrkami v chladničce.

Uživatelé tvrdí, že tato metoda ničí spory plísní a pomáhá bobulím zůstat čerstvé několik týdnů – někdy až pět týdnů – bez nepříjemné octové příchuti.

Takto jednoduchá technika nejenže zabraňuje rychlému zkažení borůvek, ale také zachovává jejich šťavnatost a prospěšné vlastnosti po dlouhou dobu. Je to důležité zejména v sezóně, kdy si chcete čerstvé bobule vychutnávat co nejdéle.

Jak vyrobit borůvkový džem

Šťavnatý a aromatický borůvkový džem je dokonalým způsobem, jak si uchovat chuť léta na další měsíce. Jeho výroba je snadná a výsledek vždy potěší: jemný, nepříliš sladký, se zachovanou přirozenou chutí bobulí. O recept na džem se podělila Oksana Klimets na svém TikToku.

Složení: 1:

  • 1 kg borůvek
  • 3 šálky cukru

Příprava:

  1. Borůvky vložte do hrnce, přidejte 1 šálek cukru a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
  2. Přidejte další 1 šálek cukru, zamíchejte a vařte dalších 5 minut.
  3. Přisypeme poslední šálek cukru, opět zamícháme a vaříme dalších 5 minut.
  4. Horký džem nalijte do čistých sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky.

Podívejte se na video s přípravou borůvkového džemu:

Z jedné porce vznikne asi 2,5 sklenice džemu. Ze dvou porcí je asi 5 sklenic.

TikTok účet „shushaklim“ (Oksana Klimets)

TikTok účet „shushaklim“ patří Oksaně Klimets, učitelce, která se svým publikem sdílí humorná videa o každodenním životě učitelky.

Kromě vtipných skečů ze školního života na její stránce najdete i různé recepty, díky čemuž je obsah kanálu rozmanitý a zajímavý pro široké publikum.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte prosím potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími