Nakládané okurky podle rustikálního receptu bez octa – dokonale křupavé kyselé okurky s chutí křenu, kopru a rybízových listů. Chuť prověřená generacemi!
Jaké bylinky se dávají do nakládaných okurek? / Koláž: My, screenshoty
Co se dozvíte:
- Co se přidává do nakládaných okurek
- Jaké bylinky se přidávají do nakládaných okurek
Křupavé okurky mohou udělat každý pokrm dvakrát chutnější. Tuto oblíbenou pochoutku má mnoho náš krajan. My vám poví o původním receptu, který používaly naše babičky.
Na youtube kanálu „NAŠE BESAGDY – jídlo a recepty“ vypráví o osvědčeném selském receptu na přípravu kyselých okurek, který používala i její babička. Jedná se o klasický způsob nakládání bez použití octa, díky němuž získáte křupavé, chuťově výrazné okurky – jako by právě vylezly ze sudu. Video ukazuje krok za krokem celý proces přípravy, vysvětluje jednotlivé fáze, zdůrazňuje důležité detaily.
Příprava okurek
Nejprve je třeba připravit okurky. Používejte pouze čerstvé, malé, na dotek pevné plody – ideálně ne delší než 10 cm. Před nakládáním je třeba okurky důkladně omýt a namočit na 6-8 hodin do studené vody. Díky tomu budou křupavější a zbaví se nečistot. Sníží se tím také riziko zhořknutí. Každá okurka by měla být na obou koncích seříznutá – právě špičky mohou způsobit nepříjemnou chuť.
Příprava sklenic
Nejčastěji se používají třílitrové sklenice, můžete však vzít i menší. Na dno se musí dát koření a listy: křen, kopr, rybíz nebo třešňové listy. Můžete přidat i několik kousků křenového kořene – dodá chuť a zajistí přirozený konzervační efekt. Česnek je povinnou ingrediencí: přidejte jak celé stroužky, tak nasekané. Všechny tyto přísady slouží nejen k ochucení, ale také k ochraně před kvašením nebo zkažením.
Plnění sklenic
Po položení koření se sklenice pevně naplní okurkami. Ukládají se svisle a snaží se je co nejtěsněji utěsnit, aniž by se poškodilo ovoce. Pokud je ještě volné místo, můžete přidat trochu zeleně. Hlavní je, aby všechny okurky byly po nalití zcela pokryty nálevem.
Příprava nálevu
Solný nálev je základem chutného výsledku. Autor používá klasický poměr: 2 polévkové lžíce kuchyňské (ne jodidované) soli na 1 litr studené vody. V případě potřeby lze přidat lžičku cukru pro aktivnější kvašení. Voda by měla být pramenitá nebo alespoň temperovaná. Solný roztok se nemusí vařit – stačí důkladně míchat, dokud se sůl zcela nerozpustí. Poté roztokem zalijte okurky ve sklenicích tak, aby bylo vše zcela zakryto.
Postup kvašení
Po nalití se sklenice zakryjí plastovými nebo skleněnými víčky a nechají se 2-3 dny při pokojové teplotě. Během této doby začne počáteční kvašení. Pokud je místnost teplá – proces je rychlejší a okurky mohou být hotové za den a půl. Známkou připravenosti je zakalení nálevu a výskyt bublinek. V této fázi mnoho hospodyněk slaný nálev vypustí, ohřeje ho na teplý a okurky znovu zalije. Tím se zvýší křupavost a zpomalí další kvašení. Tato fáze však není povinná.
Skladování
Po zahájení procesu kvašení je třeba sklenice přemístit na chladné místo – do sklepa, ledničky nebo komory. Tam se kvašení zpomalí a okurky získají bohatou, skutečnou chuť – bez nadměrné kyselosti, která se obvykle objevuje po přidání octa.
„NAŠE BESEDA – jídlo a recepty“ – co je to za zdroj?
Kanál YouTube „NAŠE BESAGI – jídlo a recepty“ je věnován tradiční ukrajinské kuchyni. Autoři se dělí o autentická venkovská jídla připravovaná v peci, kotlíku nebo pod širým nebem. Kanál má více než 350 000 odběratelů a desítky milionů zhlédnutí. Recepty jsou jednoduché, procítěné, s podrobným vysvětlením krok za krokem. Jedná se o skutečné kulinářské dědictví ukrajinského venkova.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.