Zelenina č. 1, která vám pomůže zbavit se břicha

Odborníci na výživu doporučují těm, kteří chtějí štíhlý pas a ploché břicho, aby jedli více této zeleniny.

Odborníci na výživu odpověděli, co jíst k odstranění břišního tuku / Foto – depositphotos.com

Viscerální tuk je hluboký tuk na břiše, který může zvyšovat riziko cukrovky a srdečních onemocnění.

Konzumace zeleniny bohaté na karotenoidy a vlákninu může pomoci chránit před tímto škodlivým tukem, píše Eatingwell. Před tímto břišním tukem pomáhá chránit mnoho druhů zeleniny, podle odborníků na výživu je však ze všech nejlepší špenát.

Výhody špenátu při hubnutí

Dokáže bojovat proti zánětům

Špenát je bohatý na účinné rostlinné sloučeniny zvané karotenoidy, zejména lutein a zeaxantin. „Zelenina bohatá na karotenoidy může potenciálně snižovat množství viscerálního tuku tím, že zvyšuje oxidaci tuků a snižuje zánět,“ vysvětlila odbornice na výživu Molly Synderová.

Studie zjistila, že lidé s nejvyššími sérovými koncentracemi karotenoidů, včetně luteinu a zeaxanthinu, měli méně viscerálního tuku než lidé s nejnižšími hladinami.

Dodává vlákninu

„Zelenina bohatá na karotenoidy má vysoký obsah vlákniny a vody, které podporují pocit sytosti, snižují příjem kalorií a zlepšují hladinu cholesterolu, který je často spojován s viscerálním tukem,“ uvedla odbornice na výživu Diana Khan.

Jaké jsou výsledky výzkumu v oblasti zeleniny?

Studie prokázaly, že lidé, kteří se stravují s vysokým obsahem vlákniny, mají méně viscerálního tuku než ti, kteří konzumují vlákniny málo. Jeden šálek vařeného špenátu obsahuje 4 gramy vlákniny neboli 14 % z 28gramové denní dávky.

Může bránit ukládání tuků

Studie ukazují, že vyšší obsah karotenoidů může přispět ke snížení viscerálního a celkového tělesného tuku. Jedna studie například ukázala, že při zvýšení hladiny karotenoidů v krvi se snížila hladina tělesného tuku a obvod pasu.

Přestože přesná příčina není známa, karotenoidy z potravin, jako je špenát, mohou bránit hromadění tuku, včetně viscerálního.

Další strategie pro snížení obvodu pasu

„Samotné karotenoidy k úbytku tuku nevedou, ale pravidelné zařazování zeleniny bohaté na karotenoidy do jídelníčku spolu s bílkovinami, vlákninou a zdravými tuky podporuje metabolismus, který časem sníží množství viscerálního tuku,“ říká odbornice na výživu Anar Allidina.

Hýbejte se. Jak silový trénink, tak aerobní cvičení jsou prospěšné pro redukci viscerálního tuku. „Dokonce i krátké každodenní procházky po jídle snižují množství břišního tuku,“ poznamenala Allidina. Nejdůležitější je důslednost, aby se časem zabránilo ztrátě svalové hmoty.

Jezte dostatek bílkovin. „Bílkoviny pomáhají zachovat svalovou hmotu, udržují metabolismus v chodu a udržují pocit sytosti,“ vysvětlila Allidina.

Zvládejte stres. Život s vysokou úrovní stresu bez nástrojů k jeho zvládání může ovlivnit vaše zdraví a přispět k nadměrnému množství viscerálního tuku. Stres totiž zvyšuje hladinu kortizolu, hormonu, který podporuje hromadění tuku v oblasti břicha.

Další zprávy o prospěšnosti špenátu

Špenát je jednou z nejzdravějších listových zelenin. Většinou si špenát pěstují nebo kupují ti, kteří vyznávají zdravý životní styl. Tento list je však pokladnicí vitaminů a mikroživin, které potřebuje každý.

Špenát je jednou z nejužitečnějších listových zelenin, která si však zatím nedokázala získat srdce náš krajan. Většinou špenát pěstují nebo kupují ti, kteří vyznávají zdravý životní styl. Tento list je však pokladnicí vitaminů a mikroprvků, které potřebuje každý.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími