Jak vám mořské řasy prospívají: 10 důvodů, proč kupovat mořské řasy

Řasy mohou prospívat štítné žláze, hladině cukru, zdraví srdce a dalším věcem

Řasy lze jíst syrové, sušené nebo smažené / foto depositphotos.com

Řasy mohou mít pozitivní zdravotní účinky, včetně zlepšení funkce štítné žlázy, kontroly hladiny cukru v krvi, podpory zdraví srdce a kontroly hmotnosti. Nadměrná konzumace řas však může mít potenciální rizika a vedlejší účinky.

Publikace Very Well Health jmenovala 10 důvodů, proč začít jíst řasy.

Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi při cukrovce

V jedné studii s hnědými řasami zaznamenali účastníci významné zlepšení hladiny hemoglobinu A1c (HbA1c), což je důležitý ukazatel kontroly hladiny cukru v krvi.

Několik přehledů také uvádí, že mořské řasy mají pozitivní vliv na hladinu cukru v krvi, zejména u lidí s diabetem 2. typu.

Zlepšuje regulaci krevního tlaku

Výzkum naznačuje, že mořské řasy mohou pomáhat snižovat krevní tlak, pravděpodobně díky způsobu, jakým tělo zpracovává sodík. Alginát a další sloučeniny v mořských řasách vážou sodík, čímž zabraňují jeho vstřebávání a ovlivňování krevního tlaku. Některé sloučeniny mořských řas inhibují angiotenzin konvertující enzym, podobně jako léky inhibující ACE, které pomáhají kontrolovat krevní tlak.

Studie ukazují, že k dosažení pozitivního účinku na krevní tlak je třeba užívat více než 4 gramy mořských řas denně po dobu přibližně jednoho měsíce.

Kontroluje hmotnost

Některé studie ukazují, že mořské řasy mohou mít pozitivní vliv na hmotnost a obvod pasu a malý vliv na index tělesné hmotnosti (BMI), který je rizikovým faktorem pro cukrovku 2. typu, srdeční choroby a předčasné úmrtí.

Snižuje hladinu lipidů v krvi

Vysoká hladina cholesterolu a dalších lipidů (tuků) v krvi zvyšuje riziko srdečních onemocnění a metabolických poruch. Řasy jsou bohaté na vlákninu a je známo, že strava s vysokým obsahem vlákniny snižuje hladinu lipidů.

Studie mají rozporuplné výsledky, ale ukazují, že konzumace řas může:

  • snížit hladinu triglyceridů (tuků v krvi);
  • snižují hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) („špatný“ cholesterol);
  • zvyšují hladinu lipoproteinového cholesterolu o vysoké hustotě (HDL) („dobrý“ cholesterol).

Jiná studie však zaznamenala zvýšení hladiny triglyceridů po čtyřech týdnech diety s vysokým obsahem řas.

Podpora zdraví střev

Sacharidy v mořských řasách působí jako prebiotika – složky, které vyživují prospěšné bakterie v trávicím traktu. Kromě toho může jeden typ cukru v mořských řasách (sulfátové polysacharidy) podporovat růst „dobrých“ bakterií ve střevech.

V laboratorních studiích bylo prokázáno, že sulfátové polysacharidy zvyšují hladinu mastných kyselin s krátkým řetězcem, které pomáhají udržovat zdraví buněk vystýlajících střevní trakt.

Tlumí chuť k jídlu

Některé studie naznačují, že konzumace mořských řas může přispět k rychlejšímu pocitu sytosti, ale důkazů je málo.

Podporuje funkci štítné žlázy

Vysoký obsah jódu v mořských řasách může podporovat zdraví štítné žlázy. Pravda, výzkumy ukazují, že může příliš měnit hladinu hormonů štítné žlázy a poškozovat její funkci.

Snižuje oxidační stres

Mnoho nemocí je spojeno s oxidačním stresem a antioxidanty z hnědých mořských řas pomáhají snižovat oxidační stres.

Zvyšuje hladinu minerálů v krvi

Navzdory vysokému obsahu vápníku a dalších minerálů v mořských řasách studie neprokázaly, že by tento produkt mohl významně zvýšit hladinu minerálů v krvi.

Posiluje imunitu

Mořské řasy obsahují antioxidanty a prebiotika, které podporují zdravý imunitní systém. Zatím však není jasné, jak dobře tělo tyto složky vstřebává.

Nežádoucí účinky nadměrné konzumace mořských řas

Přestože mořské řasy mohou mít některé zdraví prospěšné účinky, jejich nadměrná konzumace může představovat zdravotní riziko kvůli obsahu jódu a těžkých kovů:

  • konzumace více než 1100 µg je nebezpečná a může způsobit strumu, vysokou hladinu TTG a hypotyreózu;
  • Arzen, rtuť, kadmium a olovo mohou kontaminovat řasy ve vodě, kde rostou. Mohou narušovat funkci štítné žlázy.

Studie ukazují, že konzumace mořských řas jednou až dvakrát týdně je pravděpodobně bezpečná. Při častější konzumaci je však třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Již dříve My napsal, že lékař řekl, jaké bobule jsou pro střeva nejužitečnější.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími