Poradíme vám, jak na zimu srolovat křupavé cukety.
Osvědčené recepty na nakládané cukety / depositphotos.com
Cuketa je velmi levný a chutný sezónní produkt, který se vyplatí připravit na chladné období. V nakládané podobě jsou obzvlášť chutné.
Poradíme vám, jak připravit cuketu na zimu.
Nakládané křupavé cukety na zimu
Jedná se o skvělou svačinu, která překvapí nejednoho hosta. K přípravě nakládaných cuket potřebujete:
- 1,7 kilogramu cukety;
- dva stroužky česneku;
- 15 gramů kopru;
- dva listy třešní;
- dva listy křenu;
- 15 g petrželky;
- dva bobkové listy;
- pět zrnek pepře;
- dvě kuličky nového koření;
- litr vody;
- 25 g cukru;
- 15 gramů soli;
- 15 mililitrů octa.
Vodu přiveďte k varu. V této době vložte bylinky, koření, listy a nasekaný česnek do sterilizovaných sklenic. Cukety omyjte, nakrájejte na kolečka. Natupírujte je do sklenic a zalijte vroucí vodou.
Přikryjte sterilovanými víčky a nechte 10 minut stát. Mezitím převařte další porci vody.
Tekutinu z cuket slijte a znovu je zalijte vroucí vodou. Opět je nechte asi deset minut odstát. Tentokrát vodu přelijte do hrnce a přiveďte k varu.
Do sklenic je třeba přidat sůl, cukr a ocet. Naplňte je vroucí vodou a uzavřete. Sklenice protřepejte, aby se sůl a cukr rozpustily. Měly by zůstat dnem vzhůru, dokud nevychladnou.
Nakládané cukety na zimu na litrovou sklenici
Některé recepty chcete vyzkoušet bez rizika a udělat velmi malou porci. Proto se bude hodit varianta vaření nakládané cukety na jednu sklenici. Na ni si vezmeme:
- jednu nebo dvě cukety;
- půl šálku vody;
- jedna čajová lžička soli;
- jednu polévkovou lžíci cukru;
- dvě lžíce octa;
- tři stroužky česneku;
- několik plátků chilli papričky;
- čtyři nebo pět hrášků nového koření;
- dvě snítky kopru;
- kořen křenu.
Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky nebo kolečka. Rovněž omyjte a očistěte ostatní ingredience. Česnek by měl být nasekaný nadrobno a křen by měl být nakrájený na tyčinky.
Sklenice se předem sterilují. Na dno se rozloží koření, bylinky, česnek, křen a pepř. Dále cukety, sůl, ocet a cukr. Zalijeme horkou vodou a sterilujeme 15 minut.
Srolujte, otočte, něčím přikryjte a nechte marinované cukety vychladnout.
Korejské cukety
Tento recept je určen pro pět půllitrových sklenic. Vezměte si také:
- Dva kilogramy cuket;
- jeden kilogram mrkve;
- 500 gramů cibule;
- šálek cukru;
- dvě polévkové lžíce soli;
- půl šálku oleje (rostlinný olej);
- 150 g octa;
- černý pepř hrách;
- balíček koření na korejskou mrkev.
Zeleninu omyjte a oloupejte. Nastrouhejte mrkev a cuketu pomocí nástavce na korejskou mrkev. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka.
Vše vložíme do mísy a zalijeme marinádou ze zbývajících ingrediencí. Promícháme a necháme několik hodin odležet. Poté salát vložte do sklenic a sterilujte 15 minut. Srolujte, otočte a zabalte. Po vychladnutí naložené cukety uložte.