Jak připravit chutné nakládané cukety: tři elegantní recepty

Poradíme vám, jak na zimu srolovat křupavé cukety.

Osvědčené recepty na nakládané cukety / depositphotos.com

Cuketa je velmi levný a chutný sezónní produkt, který se vyplatí připravit na chladné období. V nakládané podobě jsou obzvlášť chutné.

Poradíme vám, jak připravit cuketu na zimu.

Nakládané křupavé cukety na zimu

Jedná se o skvělou svačinu, která překvapí nejednoho hosta. K přípravě nakládaných cuket potřebujete:

  • 1,7 kilogramu cukety;
  • dva stroužky česneku;
  • 15 gramů kopru;
  • dva listy třešní;
  • dva listy křenu;
  • 15 g petrželky;
  • dva bobkové listy;
  • pět zrnek pepře;
  • dvě kuličky nového koření;
  • litr vody;
  • 25 g cukru;
  • 15 gramů soli;
  • 15 mililitrů octa.

Vodu přiveďte k varu. V této době vložte bylinky, koření, listy a nasekaný česnek do sterilizovaných sklenic. Cukety omyjte, nakrájejte na kolečka. Natupírujte je do sklenic a zalijte vroucí vodou.

Přikryjte sterilovanými víčky a nechte 10 minut stát. Mezitím převařte další porci vody.

Tekutinu z cuket slijte a znovu je zalijte vroucí vodou. Opět je nechte asi deset minut odstát. Tentokrát vodu přelijte do hrnce a přiveďte k varu.

Do sklenic je třeba přidat sůl, cukr a ocet. Naplňte je vroucí vodou a uzavřete. Sklenice protřepejte, aby se sůl a cukr rozpustily. Měly by zůstat dnem vzhůru, dokud nevychladnou.

Nakládané cukety na zimu na litrovou sklenici

Některé recepty chcete vyzkoušet bez rizika a udělat velmi malou porci. Proto se bude hodit varianta vaření nakládané cukety na jednu sklenici. Na ni si vezmeme:

  • jednu nebo dvě cukety;
  • půl šálku vody;
  • jedna čajová lžička soli;
  • jednu polévkovou lžíci cukru;
  • dvě lžíce octa;
  • tři stroužky česneku;
  • několik plátků chilli papričky;
  • čtyři nebo pět hrášků nového koření;
  • dvě snítky kopru;
  • kořen křenu.

Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky nebo kolečka. Rovněž omyjte a očistěte ostatní ingredience. Česnek by měl být nasekaný nadrobno a křen by měl být nakrájený na tyčinky.

Sklenice se předem sterilují. Na dno se rozloží koření, bylinky, česnek, křen a pepř. Dále cukety, sůl, ocet a cukr. Zalijeme horkou vodou a sterilujeme 15 minut.

Srolujte, otočte, něčím přikryjte a nechte marinované cukety vychladnout.

Korejské cukety

Tento recept je určen pro pět půllitrových sklenic. Vezměte si také:

  • Dva kilogramy cuket;
  • jeden kilogram mrkve;
  • 500 gramů cibule;
  • šálek cukru;
  • dvě polévkové lžíce soli;
  • půl šálku oleje (rostlinný olej);
  • 150 g octa;
  • černý pepř hrách;
  • balíček koření na korejskou mrkev.

Zeleninu omyjte a oloupejte. Nastrouhejte mrkev a cuketu pomocí nástavce na korejskou mrkev. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka.

Vše vložíme do mísy a zalijeme marinádou ze zbývajících ingrediencí. Promícháme a necháme několik hodin odležet. Poté salát vložte do sklenic a sterilujte 15 minut. Srolujte, otočte a zabalte. Po vychladnutí naložené cukety uložte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími