Připravte si vanilkový, newyorský a jemný cheesecake bez trouby – chutný, jednoduchý a působivý.
Cheesecake / freepik.com
Cheesecake je již dlouho symbolem útulného domácího dezertu – jemného a vždy slavnostního. Nabízíme vám tři nejlepší recepty: jednoduchý pečený vanilkový, legendární „newyorský“ a neuvěřitelně snadný cheesecake z tvarohu bez pečení. Všechny jsou vyrobeny z cenově dostupných produktů a podmaní si každého od prvního sousta.
Jednoduchý vanilkový cheesecake
Tento klasický cheesecake je bohatý, krémový a plný bohaté vanilkové chuti, což je osvědčený recept. Aby byl dokonale hladký, bez prasklin a hrudek, nezapomeňte předem vyndat všechny ingredience a nechat je zahřát na pokojovou teplotu.
Budete potřebovat: 1:
- 250 g sladkých sušenek nakrájených na kousky;
- 120 g rozpuštěného másla;
- 750 g smetanového sýra*, změklého;
- 100 g moučkového cukru;
- 45 g vanilkového cukru;
- 3 vejce (C0);
- borůvky (nebo jiné bobule) na ozdobu.
*V klasickém receptu se používá sýr mascarpone, ale někdy se nahrazuje sýrem Philadelphia.
Kulatou dortovou formu o průměru 20 cm vymažte olejem a dno vyložte pergamenem na pečení. Vnější stranu formy pokryjte dvojitou vrstvou fólie, která zakryje dno a částečně i boky.
Smíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem a směs rozprostřete na dno formy a lehce ji utlačte. Formu se základem dejte do chladničky, zatímco budete připravovat náplň.
Předehřejte troubu na 150 °C. V míse vyšlehejte smetanový sýr na nízkých otáčkách mixéru dohladka. Přidejte moučkový a vanilkový cukr a promíchejte dohladka. Po jednom zašlehejte vejce a pokaždé důkladně promíchejte. Připravenou náplň nalijte na vychladlý základ.
Formu vložíme do pekáče (hlubokého), zalijeme vařící vodou až do středu formy.
Pečte 1 hodinu, poté vypněte troubu a nechte cheesecake uvnitř ještě 30 minut. Po úplném vychladnutí ve formě jej vyjměte a uložte do chladničky alespoň na 3 hodiny.
Před podáváním můžete ozdobit bobulemi, posypat moučkovým cukrem.
Newyorský cheesecake – recept s omáčkou z lesních plodů
Pokud existuje dezert, který si získá srdce každého, je to klasický newyorský cheesecake. Je to větší, vydatnější a sofistikovanější příbuzný klasického cheesecaku. Američané mají rádi všeho více a cheesecake není výjimkou – obsahuje více smetanového sýra, smetany a vajec pro neuvěřitelně bohatou, krémovou a plnou chuť.
Budete potřebovat:
- 250 g galetových sušenek, jemně nasekaných;
- 125 g rozpuštěného másla;
- 900 g smetanového sýra*, změklého;
- 300 g moučkového cukru
- 30 g vanilkového cukru;
- 1 citron (45 ml čerstvě vymačkané šťávy a 1 lžíce kůry);
- 40 g mouky;
- 4 velká vejce (C0);
- 250 ml zakysané smetany.
Na omáčku z lesních plodů:
- 300 g malin nebo jahod;
- 75 g moučkového cukru;
- 60 ml vody;
- 20 ml citronové šťávy.
Čerstvé bobule k podávání.
*Používá se zde sýr Philadelphia.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Smíchejte rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem a směs vtlačte do formy o průměru 23 cm, předem vyložené pečicím papírem. Zatímco budete připravovat náplň, dejte základ do lednice.
Ve velké míse důkladně vyšlehejte smetanový sýr s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou dohladka. Přidejte prosátou mouku a znovu promíchejte dohladka. Po jednom zašlehejte vejce a dobře promíchejte. Nakonec přidejte zakysanou smetanu a promíchejte dohladka.
Vyjměte formu se základem z lednice a nalijte na ni náplň. Vložte do trouby při 140 °C s konvekcí na 75-90 minut (hotový cheesecake se bude uprostřed mírně třást). Po upečení nechte cheesecake několik hodin ve vypnuté troubě – měl by tam vychladnout. Poté ho dejte alespoň na noc do lednice.
Na omáčku smíchejte v malém hrnci vodu, cukr, citronovou šťávu a maliny. Vařte na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí a bobule nezměknou. Směs rozmixujte mixérem dohladka a poté ji přeceďte přes síto, abyste odstranili pecky.
Před podáváním přelijte tvarohový koláč omáčkou.
Nepečený tvarohový koláč z tvarohu s třešněmi
Osvěžující a lehký letní cheesecake z obyčejného tvarohu – bez pečení a starostí. Bude se líbit dospělým i dětem a stane se oblíbeným dezertem na letním stole. Jednoduchý na přípravu a neuvěřitelně chutný.
Budete potřebovat:
- 100 g rozdrcených sušenek;
- 50 g másla;
- 5 g skořice;
- 225 g třešní;
- 450 g tvarohu;
- 120 g smetany 20%;
- 100 g cukru;
- 150 ml vody;
- 30 g želatiny.
Želatinu zalijte vodou, nechte asi 20 minut bobtnat a poté ji rozpusťte ve vodní lázni (nepřivádějte k varu(!).
K nakrájeným sušenkám přidáme skořici a měkké máslo a rukama důkladně rozetřeme dohromady, až vznikne hladká hmota. Dno formy vyložíme pergamenovým papírem a lehce vymažeme máslem. Na pergamen položte sušenkovou směs a pevně ji přitlačte, aby se vytvořila rovnoměrná krusta.
Višně posypeme cukrem a zalijeme vodou, vaříme na mírném ohni 5-7 minut za občasného míchání. V mixéru společně se sirupem rozmixujte na pyré.
V mixéru vyšlehejte tvaroh a smetanu do hladka, poté po částech přidávejte cukr a šlehejte do hladké a krémové konzistence.
Rozpuštěnou želatinu rozdělte na poloviny: jednu část přidejte do tvarohové směsi, druhou do třešňového pyré.
Tvarohovou směs naneste na připravený dort, na ni nalijte vrstvu třešní. Opatrně přejeďte lžící nebo špejlí po povrchu, aby se vytvořily krásné bílé a červené pruhy.
Tvarohový koláč dejte do lednice alespoň na 3 hodiny, aby zcela ztuhl.
Již dříve jsme si řekli, jak připravit vaflový koláč s kondenzovaným mlékem.