Aby byly prosné kroupy opravdu chutné, zpracujte je před vařením.
Jak uvařit prosnou kaši na vodě sypkou / pixabay, depositphotos.com, pixabay
Proso na krupici patří v domácí kuchyni k nejoblíbenějším. Ne každý s ní má ale příjemné zkušenosti. Někteří lidé proso odmítají a vzpomínají na nechutné kolikáté hrudky ve školní jídelně. Pokud ale víte, jak uvařit prosnou kaši křehkou a chutnou, určitě si ji zamilujete.
Při vaření dokonalého pokrmu existuje několik tajemství, která přicházejí se zkušenostmi. Jmenovali jsme tři triky, které z obyčejné krupice udělají lahůdku.
Jak uvařit tu nejchutnější prosnou kaši
Chuť pokrmu přímo závisí na nádobí. Ideální je silnostěnný hrnec, ve kterém se teplo rovnoměrně rozvádí. V tenkém bude proso na dně rozvařené a nahoře suché.
Neméně důležitá je kvalita hlavního produktu. Proto před vařením prosné kaše na vodě vyberte kvalitní krupici s tmavými zrny správného tvaru. Na hlavní surovině se nevyplatí šetřit. Podívejte se na datum spotřeby – čím déle je zrno skladováno, tím je hořčí.
Prvním tajemstvím křehké kaše je její důkladné uvaření. opláchněte proso. Opařte ho horkou vodou a několikrát propláchněte pod kohoutkem, abyste odstranili zbytky škrobu. Pokud máte čas, namočte zrna přes noc do studené vody. Zrna nabobtnají a absorbují méně vody, ale zůstanou křehká.
Druhý trik, jak uvařit prosnou kaši, spočívá v tom. smažení. Tento krok je nepovinný, ale pokrm bude díky němu mnohonásobně chutnější. Na rozpálené pánvi s polovinou lžíce oleje osmažte kroupy dozlatova. Stačí smažit 5 minut a po celou dobu míchat. Díky tomu se proso nejen nerozvaří, ale pokrm získá i příjemnou oříškovou chuť.
Poté se proso zalije vodou a postaví na střední teplotu. Aby se zrna od sebe dobře oddělila, je lepší použít vařečku. co nejméně vody – na 1 objem krupicové kaše ne více než 2 objemy tekutiny. Když se pokrm začne vařit, snižte výkon hořáku na minimum. Přikryjte pokličkou a vařte 25 minut. Nemíchejte, pokud chcete mít drobivou strukturu.
Do již uvařených krup přidejte sůl, koření, kousek másla nebo jiné přísady dle vlastního výběru. Znovu přikryjte pokličkou a nechte ještě 10 minut odstát, aby se směs zapařila a dosáhla dokonalé chuti. Když budete vědět, jak uvařit jáhlovou kaši na vodě, budete moci potěšit i ty blízké, kteří kroupy nikdy neměli rádi.