Cukety jsou superpotravinou léta: 5 důvodů, proč je zařadit do svého jídelníčku právě teď

Proč nezařadit cukety do svého jídelníčku právě teď, protože tato skromná zelenina může vašemu tělu prospět víc, než se na první pohled zdá.

Všechny oči na cuketě / foto depositphotos.com

Cuketa – všestranná a chutná letní zelenina, jejíž obliba stále rychle roste. A má k tomu dobrý důvod, protože přináší tělu spoustu výhod: od zdraví srdce a zraku až po zlepšení trávení, píše EatingWell.

Co se ale vlastně děje s tělem, když se cuketa stane součástí vašeho každodenního jídelníčku?

Může zlepšit trávení

Cuketa je bohatá na vlákninu, zejména ve slupce, která podporuje zdravé trávení. Vláknina zvyšuje objem stolice a zlepšuje pravidelnost vyprazdňování, čímž podporuje zdraví střev.

„Vláknina a voda v cuketě pomáhají změkčovat stolici a předcházet zácpě a také vyživují prospěšné střevní bakterie,“ upozorňuje odbornice na výživu Master of Science Samantha Devito.

Udržuje vodní rovnováhu

Cuketa obsahuje 95 % vody, takže je skvělým způsobem, jak udržet tělo hydratované, zejména v létě. „Tato chutná zelenina pomáhá předcházet dehydrataci, zejména v teplejším ročním období,“ vysvětluje registrovaná dietoložka a licencovaná odbornice na výživu Amanda Godmanová.

Hydratace je důležitá pro hladinu energie, termoregulaci a fungování všech tělesných systémů.

Zdroj antioxidantů

Cukety jsou bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Tyto radikály vznikají jak přirozenými procesy v těle, tak vnějšími faktory, jako je znečištěné ovzduší, kouření nebo špatná strava.

„Cukety obsahují antioxidanty, jako je vitamin C a beta-karoten, které snižují záněty a posilují imunitní systém,“ říká dietoložka Lisa Young, PhD.

Zařazení potravin bohatých na antioxidanty do jídelníčku může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Podpora zdraví srdce

Tato skromná zelenina má díky vysokému obsahu draslíku a nízkému obsahu sodíku silné kardiovaskulární účinky.

Cuketa je pokladnicí prospěšných látek pro srdce: je bohatá na draslík a vlákninu, což znamená, že pomáhá regulovat krevní tlak a chrání kardiovaskulární systém.

Dobré pro oči

Antioxidanty obsažené v cuketě jsou také prospěšné pro zrak.

„Jedna středně velká cuketa obsahuje přibližně 4160 mcg luteinu a zeaxanthinu, karotenoidů nezbytných pro zdraví očí. Hromadí se v sítnici a snižují poškození způsobené degenerací žluté skvrny související s věkem,“ vysvětluje registrovaná dietoložka Amy Braunsteinová.

Pro koho je cuketa kontraindikována

Pro většinu lidí je cuketa bezpečná, ale existují určité nce:

  • Cuketa patří do čeledi tykvovitých – stejně jako okurky, dýně a patisony. Lidé s alergií na tyto druhy zeleniny by se měli cuketám vyhnout.
  • Cukety obsahují cucurbitaciny, sloučeniny, které ve vysokých koncentracích dodávají hořkost. Hořká chuť je důvodem, proč tuto zeleninu nejíst, protože může způsobit zažívací potíže.
  • Pokud užíváte diuretika nebo léky ovlivňující hladinu draslíku, poraďte se s lékařem: cuketa může kvůli obsahu draslíku ovlivnit účinek léků.

Další zprávy o zdravém ovoci a zelenině pro tělo

Dříve My informoval o nejužitečnějším bobulovém ovoci pro střeva. Jejím největším kladem je vláknina. Je však také bohatá na vitamin C a antioxidanty. Proto by tato bobule měla být ve stravě stoprocentní.

Kromě toho ji odborníci označili za zeleninu č. 1 v boji proti artritidě. Samotná artritida nám může způsobit mnoho potíží. Ale tato zelenina je téměř nejjednodušším řešením v komplexu opatření při léčbě artritidy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími