Proč nezařadit cukety do svého jídelníčku právě teď, protože tato skromná zelenina může vašemu tělu prospět víc, než se na první pohled zdá.
Všechny oči na cuketě / foto depositphotos.com
Cuketa – všestranná a chutná letní zelenina, jejíž obliba stále rychle roste. A má k tomu dobrý důvod, protože přináší tělu spoustu výhod: od zdraví srdce a zraku až po zlepšení trávení, píše EatingWell.
Co se ale vlastně děje s tělem, když se cuketa stane součástí vašeho každodenního jídelníčku?
Může zlepšit trávení
Cuketa je bohatá na vlákninu, zejména ve slupce, která podporuje zdravé trávení. Vláknina zvyšuje objem stolice a zlepšuje pravidelnost vyprazdňování, čímž podporuje zdraví střev.
„Vláknina a voda v cuketě pomáhají změkčovat stolici a předcházet zácpě a také vyživují prospěšné střevní bakterie,“ upozorňuje odbornice na výživu Master of Science Samantha Devito.
Udržuje vodní rovnováhu
Cuketa obsahuje 95 % vody, takže je skvělým způsobem, jak udržet tělo hydratované, zejména v létě. „Tato chutná zelenina pomáhá předcházet dehydrataci, zejména v teplejším ročním období,“ vysvětluje registrovaná dietoložka a licencovaná odbornice na výživu Amanda Godmanová.
Hydratace je důležitá pro hladinu energie, termoregulaci a fungování všech tělesných systémů.
Zdroj antioxidantů
Cukety jsou bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Tyto radikály vznikají jak přirozenými procesy v těle, tak vnějšími faktory, jako je znečištěné ovzduší, kouření nebo špatná strava.
„Cukety obsahují antioxidanty, jako je vitamin C a beta-karoten, které snižují záněty a posilují imunitní systém,“ říká dietoložka Lisa Young, PhD.
Zařazení potravin bohatých na antioxidanty do jídelníčku může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.
Podpora zdraví srdce
Tato skromná zelenina má díky vysokému obsahu draslíku a nízkému obsahu sodíku silné kardiovaskulární účinky.
Cuketa je pokladnicí prospěšných látek pro srdce: je bohatá na draslík a vlákninu, což znamená, že pomáhá regulovat krevní tlak a chrání kardiovaskulární systém.
Dobré pro oči
Antioxidanty obsažené v cuketě jsou také prospěšné pro zrak.
„Jedna středně velká cuketa obsahuje přibližně 4160 mcg luteinu a zeaxanthinu, karotenoidů nezbytných pro zdraví očí. Hromadí se v sítnici a snižují poškození způsobené degenerací žluté skvrny související s věkem,“ vysvětluje registrovaná dietoložka Amy Braunsteinová.
Pro koho je cuketa kontraindikována
Pro většinu lidí je cuketa bezpečná, ale existují určité nce:
- Cuketa patří do čeledi tykvovitých – stejně jako okurky, dýně a patisony. Lidé s alergií na tyto druhy zeleniny by se měli cuketám vyhnout.
- Cukety obsahují cucurbitaciny, sloučeniny, které ve vysokých koncentracích dodávají hořkost. Hořká chuť je důvodem, proč tuto zeleninu nejíst, protože může způsobit zažívací potíže.
- Pokud užíváte diuretika nebo léky ovlivňující hladinu draslíku, poraďte se s lékařem: cuketa může kvůli obsahu draslíku ovlivnit účinek léků.
Další zprávy o zdravém ovoci a zelenině pro tělo
Dříve My informoval o nejužitečnějším bobulovém ovoci pro střeva. Jejím největším kladem je vláknina. Je však také bohatá na vitamin C a antioxidanty. Proto by tato bobule měla být ve stravě stoprocentní.
Kromě toho ji odborníci označili za zeleninu č. 1 v boji proti artritidě. Samotná artritida nám může způsobit mnoho potíží. Ale tato zelenina je téměř nejjednodušším řešením v komplexu opatření při léčbě artritidy.