Tři recepty na chutné a pikantní cukety, které se vyplatí na zimu zavřít.
Cukety s chilli kečupem na zimu v litrových sklenicích / depositphotos.com, screenshot
V posledních letech se staly velmi oblíbenými cukety s kečupem na zimu. Jsou křupavé, s neobvyklou a pikantní chutí. Stojí za to zkusit je uvařit letos v létě. Vybrali jsme tři různé recepty, ze kterých si můžete vybrat.
Cukety s chilli kečupem bez sterilace
Těm, které odrazuje sterilace, přijde vhod recept bez tohoto bodu. Je určen pro pět sklenic. Na přípravu si vezmeme:
- tři kilogramy cuket;
- balíček kečupu;
- sklenici octa;
- šálek cukru;
- dvě polévkové lžíce soli;
- šest šálků vody;
- 10 stroužků česneku;
- bobkový list;
- zrnka pepře;
- pálivý pepř;
- snítky kopru.
Na dno sklenic dejte obvyklé bylinky (křen, kopr, listy), koření a dva stroužky česneku.
Cuketu nakrájíme a naklepeme. Zalijeme vařící vodou a přiklopíme víčky. Musíme to načasovat na 15 minut. Poté scedíme a opakujeme ještě dvakrát.
Přejděme k marinádě. Na ni do hrnce nalijte uvedené množství vody, cukru, soli a kečupu. Pět minut povařte a poté přidejte ocet.
Když tekutina začne vřít, nalijte ji do sklenic a zavíčkujte. Cukety s kečupem skladujte jako obvykle.
Cukety s chilli kečupem na zimu
Tyto cukety s chilli kečupem jsou určeny pro litrovou sklenici. Pro zavařování je třeba vzít:
- cukety (tolik, kolik se jich vejde);
- 300 mililitrů vody;
- 50 mililitrů octa;
- 1,5 čajové lžičky soli;
- tři lžíce cukru;
- 1,5 lžíce chilli kečupu;
- koření podle chuti.
Cuketu nakrájejte na plátky silné asi jeden centimetr. Do sklenice dejte koření. Dvakrát je zalijte vroucí vodou. Potřetí do vody přidáme cukr, sůl, kečup a ocet.
Naplníme je marinádou, deset minut sterilujeme a zašroubujeme. Chutné budou nejen cukety, ale i nálev.
Pikantní okurky a cukety – recept s chilli kečupem
Existuje i zajímavější recept na zavařování, kdy se připravují nejen cukety na zimu s kečupem, ale přidávají se i okurky. Pro přípravu si vezměte:
- 1,5 kilogramu okurek;
- 1,5 kilogramu cuket;
- balení kečupu;
- 7,5 šálku vody;
- dvě polévkové lžíce soli;
- 1 šálek cukru;
- 1 šálek octa;
- křenové listy;
- česnek;
- koprové deštníky;
- bobkový list;
- petržel;
- zrnka pepře.
Do sklenic vložte bylinky, nasekané stroužky česneku a koření. Na sklenice položte plátky cukety a okurky.
Na marinádu smíchejte vodu se solí, cukrem a kečupem. Po 10 minutách varu povaříme, přidáme ocet a nalijeme do sklenic.
Sterilujte je 20 minut, zavíčkujte a nechte přikryté vychladnout.