Pikantní cukety s kečupem na zimu: bez sterilizace a potíží

Tři recepty na chutné a pikantní cukety, které se vyplatí na zimu zavřít.

Cukety s chilli kečupem na zimu v litrových sklenicích / depositphotos.com, screenshot

V posledních letech se staly velmi oblíbenými cukety s kečupem na zimu. Jsou křupavé, s neobvyklou a pikantní chutí. Stojí za to zkusit je uvařit letos v létě. Vybrali jsme tři různé recepty, ze kterých si můžete vybrat.

Cukety s chilli kečupem bez sterilace

Těm, které odrazuje sterilace, přijde vhod recept bez tohoto bodu. Je určen pro pět sklenic. Na přípravu si vezmeme:

  • tři kilogramy cuket;
  • balíček kečupu;
  • sklenici octa;
  • šálek cukru;
  • dvě polévkové lžíce soli;
  • šest šálků vody;
  • 10 stroužků česneku;
  • bobkový list;
  • zrnka pepře;
  • pálivý pepř;
  • snítky kopru.

Na dno sklenic dejte obvyklé bylinky (křen, kopr, listy), koření a dva stroužky česneku.

Cuketu nakrájíme a naklepeme. Zalijeme vařící vodou a přiklopíme víčky. Musíme to načasovat na 15 minut. Poté scedíme a opakujeme ještě dvakrát.

Přejděme k marinádě. Na ni do hrnce nalijte uvedené množství vody, cukru, soli a kečupu. Pět minut povařte a poté přidejte ocet.

Když tekutina začne vřít, nalijte ji do sklenic a zavíčkujte. Cukety s kečupem skladujte jako obvykle.

Cukety s chilli kečupem na zimu

Tyto cukety s chilli kečupem jsou určeny pro litrovou sklenici. Pro zavařování je třeba vzít:

  • cukety (tolik, kolik se jich vejde);
  • 300 mililitrů vody;
  • 50 mililitrů octa;
  • 1,5 čajové lžičky soli;
  • tři lžíce cukru;
  • 1,5 lžíce chilli kečupu;
  • koření podle chuti.

Cuketu nakrájejte na plátky silné asi jeden centimetr. Do sklenice dejte koření. Dvakrát je zalijte vroucí vodou. Potřetí do vody přidáme cukr, sůl, kečup a ocet.

Naplníme je marinádou, deset minut sterilujeme a zašroubujeme. Chutné budou nejen cukety, ale i nálev.

Pikantní okurky a cukety – recept s chilli kečupem

Existuje i zajímavější recept na zavařování, kdy se připravují nejen cukety na zimu s kečupem, ale přidávají se i okurky. Pro přípravu si vezměte:

  • 1,5 kilogramu okurek;
  • 1,5 kilogramu cuket;
  • balení kečupu;
  • 7,5 šálku vody;
  • dvě polévkové lžíce soli;
  • 1 šálek cukru;
  • 1 šálek octa;
  • křenové listy;
  • česnek;
  • koprové deštníky;
  • bobkový list;
  • petržel;
  • zrnka pepře.

Do sklenic vložte bylinky, nasekané stroužky česneku a koření. Na sklenice položte plátky cukety a okurky.

Na marinádu smíchejte vodu se solí, cukrem a kečupem. Po 10 minutách varu povaříme, přidáme ocet a nalijeme do sklenic.

Sterilujte je 20 minut, zavíčkujte a nechte přikryté vychladnout.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími