Jak dobře usmažit vejce: netradiční metoda, kterou zná jen málokdo

Míchaná vajíčka se připravují snadno, ale ukázalo se, že jsou mnohem chutnější a nerozpadají se, pokud je připravíte netradičně.

Smažená vejce mohou být ještě chutnější / depositphotos.com

Smažená vejce se mohou zdát jako jednoduchý pokrm, ale není nic horšího, než když se na pánvi rozpadnou a stanou se gumovými kvůli přemíře olí nebo másla.

Caitlin, šéfkuchařka a zakladatelka webu Modern Vintage Cooking, přiznala, že se smažení vajec na oleji nebo másle vyhýbá, protože se z toho častěji než jindy stává „pořádná kaše“. Místo toho používá jen kapku vody, píše Express.

Objevila „smažení v páře“ (steam-frying). Tímto způsobem lze připravovat různé potraviny, ale je vhodný zejména pro smažení vajec. Je to něco mezi pošírovanými vejci a smažením. Možná to zní divně, ale na másle nebo rostlinném oleji se vejce velmi snadno převaří, protože většina lidí ho tam nalije příliš mnoho – výsledkem je mastné, spálené vejce. Mnoho lidí také smažené vejce zničí tím, že se ho snaží obrátit, aby se opeklo i „nahoře“.

Zatímco při použití vody v pánvi se vytvoří pára, která vejce na povrchu jemně uvaří a zabrání jeho připálení – to vše bez dlouhé tepelné úpravy. Výsledkem je dokonale propečený, měkký a pohyblivý žloutek, aniž by bylo nutné vejce obracet.

Vaření v páře je opravdu jednoduchá technika, a jakmile si ji osvojíte, můžete uvařit dokonalé vejce za méně než pět minut a téměř bez námahy.

Jak připravit dokonalá smažená vejce

Budete potřebovat: 1 lžička vody, 1 vejce, pánev s pokličkou, sprej na vaření (nepřilnavý).

Způsob přípravy:

  • Pánev postavte na středně silný oheň. Postříkejte ji sprejem na vaření a opatrně rozklepněte vejce do malé misky.
  • Když je pánev dostatečně rozpálená, rychle vylijte vejce z misky na pánev. Vejce rozklepněte do misky předem, abyste mohli snadno odstranit kousky skořápky, které do ní spadly.
  • Snižte teplotu na střední a vařte vejce asi minutu, dokud bílek nezačne tuhnout, ale ještě není úplně ztuhlý.
  • Poté po okrajích pánve nalijte lžičku vody, snižte teplotu a přiklopte pokličkou.
  • Vařte další minutu. Odstraňte pokličku a vaše dokonale usmažené vejce je připraveno k podávání.

Další novinky o slepičích vejcích

Již dříve agentura My informovala o tom, že vejce mohou být chutná díky další tajné přísadě. Díky ní budou vejce křupavá a „neuvěřitelná“, uvádí kulinářský výrobce The Kitchn.

Kromě toho jsme vás informovali o vaření vajec na španělský způsob. Tradiční způsob smažení vajec spočívá ve smažení na malém množství oleje nebo másla, zatímco smažená vejce po španělsku se hojně polévají horkým olejem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími