Míchaná vajíčka se připravují snadno, ale ukázalo se, že jsou mnohem chutnější a nerozpadají se, pokud je připravíte netradičně.
Smažená vejce mohou být ještě chutnější / depositphotos.com
Smažená vejce se mohou zdát jako jednoduchý pokrm, ale není nic horšího, než když se na pánvi rozpadnou a stanou se gumovými kvůli přemíře olí nebo másla.
Caitlin, šéfkuchařka a zakladatelka webu Modern Vintage Cooking, přiznala, že se smažení vajec na oleji nebo másle vyhýbá, protože se z toho častěji než jindy stává „pořádná kaše“. Místo toho používá jen kapku vody, píše Express.
Objevila „smažení v páře“ (steam-frying). Tímto způsobem lze připravovat různé potraviny, ale je vhodný zejména pro smažení vajec. Je to něco mezi pošírovanými vejci a smažením. Možná to zní divně, ale na másle nebo rostlinném oleji se vejce velmi snadno převaří, protože většina lidí ho tam nalije příliš mnoho – výsledkem je mastné, spálené vejce. Mnoho lidí také smažené vejce zničí tím, že se ho snaží obrátit, aby se opeklo i „nahoře“.
Zatímco při použití vody v pánvi se vytvoří pára, která vejce na povrchu jemně uvaří a zabrání jeho připálení – to vše bez dlouhé tepelné úpravy. Výsledkem je dokonale propečený, měkký a pohyblivý žloutek, aniž by bylo nutné vejce obracet.
Vaření v páře je opravdu jednoduchá technika, a jakmile si ji osvojíte, můžete uvařit dokonalé vejce za méně než pět minut a téměř bez námahy.
Jak připravit dokonalá smažená vejce
Budete potřebovat: 1 lžička vody, 1 vejce, pánev s pokličkou, sprej na vaření (nepřilnavý).
Způsob přípravy:
- Pánev postavte na středně silný oheň. Postříkejte ji sprejem na vaření a opatrně rozklepněte vejce do malé misky.
- Když je pánev dostatečně rozpálená, rychle vylijte vejce z misky na pánev. Vejce rozklepněte do misky předem, abyste mohli snadno odstranit kousky skořápky, které do ní spadly.
- Snižte teplotu na střední a vařte vejce asi minutu, dokud bílek nezačne tuhnout, ale ještě není úplně ztuhlý.
- Poté po okrajích pánve nalijte lžičku vody, snižte teplotu a přiklopte pokličkou.
- Vařte další minutu. Odstraňte pokličku a vaše dokonale usmažené vejce je připraveno k podávání.
Další novinky o slepičích vejcích
Již dříve agentura My informovala o tom, že vejce mohou být chutná díky další tajné přísadě. Díky ní budou vejce křupavá a „neuvěřitelná“, uvádí kulinářský výrobce The Kitchn.
Kromě toho jsme vás informovali o vaření vajec na španělský způsob. Tradiční způsob smažení vajec spočívá ve smažení na malém množství oleje nebo másla, zatímco smažená vejce po španělsku se hojně polévají horkým olejem.