Tři chutné recepty, které vám umožní udělat si na zimu nové konzervy.
Chutné nakládané okurky / depositphotos.com, screenshot
Léto je ideálním obdobím pro všechny druhy konzervovaných potravin. Například můžete uvařit okurky s hořčicí v zrníčkách nebo vzít jen suchou hořčici. My se budeme zabývat oběma možnostmi.
Okurky se suchou hořčicí na zimu bez sterilace
Podle tohoto receptu získáte pikantní a aromatickou zeleninu. Pro přípravu okurek s hořčicí v zrní bez sterilace vezměte:
- čtyři kilogramy okurek;
- sklenici rostlinného oleje;
- šálek octa (9 %);
- šálek cukru;
- tři lžíce soli;
- dvě lžíce suché hořčice;
- dvě lžíce česneku;
- lžičku mletého černého pepře;
- lžičku mletého červeného pepře.
Všechny ingredience na marinádu smíchejte v hrnci a dejte stranou. Okurky nakrájejte na kolečka nebo tyčinky. Smíchejte je s marinádou a nechte je dvě hodiny odležet. Několikrát promíchejte.
Vložte na sporák, přiveďte k varu a vařte, dokud kousky zeleniny nezmění barvu. Rozložte do sterilovaných sklenic a zavíčkujte. Nechte přikryté, dokud nevychladnou.
Okurky s hořčičnými semínky na zimu ve sklenicích
Nyní se zamysleme nad tím, jak připravit krájené okurky s hořčicí v zrníčkách. Lze je podávat jako předkrm nebo ve formátu salátu. Na přípravu si vezměte:
- 500 g okurek;
- 80 gramů cibule;
- 30 mililitrů oleje (rostlinný olej);
- 0,5 polévkové lžíce cukru;
- lžička zrnité hořčice;
- 15 g soli;
- lžíce octa (9 %).
Okurky namočte do vody a poté je důkladně opláchněte. Okurky nakrájejte na větší kusy a cibuli na půlkolečka.
Přidejte všechny ostatní přísady a promíchejte. Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte čtyři hodiny stát na stole.
Zatímco se okurky nakládají a nechávají vytékat šťávu, věnujeme se zavařování. Ty je třeba důkladně umýt a sterilovat. Okurky s cibulí a nálevem pevně naskládáme do sklenic, zakryjeme je víčky a uložíme k uskladnění.
Nakládané okurky s hořčicí v zrníčkách
Na závěr jsme si nechali recept, podle kterého si můžete připravit jednu porci chutné svačinky. Na přípravu okurek s hořčicí v zrníčkách na 1 litrovou sklenici vezměte:
- 500-700 gramů okurek;
- tři větvičky kopru;
- dva třešňové listy;
- bobkový list;
- dva stroužky česneku;
- půl cibule;
- čtvrtka sladké papriky;
- lžička hořčičného semínka;
- lžička koriandrového semínka;
- lžíce soli;
- osm hrášků černého pepře;
- půl litru vody.
Do sklenice na dno vložte všechny bylinky, půlkolečka cibule, bobkový list a česnek. Odřízněte „vršky“ okurek a zeleninu vložte do sklenice. Přisypte nasekaný pepř a koření.
Okurky zalijte vroucí vodou, přiklopte víčkem a mírně protřepejte. Sklenici přendejte do mísy a nechte ji 24 hodin stát na stole. Poté odložíme na další dva dny do chladu.