Odborníci na bezpečnost potravin mají jasnou odpověď.
Mají vejce místo v lednici? / depositphotos.com
Otázka, zda lze vejce skladovat v lednici, vyvolala na internetu nespočet článků a různých videí – a co je nejzajímavější, i mnoho nejasností mezi jednotlivými kontinenty.
Evropané se například domnívají, že vejce není třeba dávat do lednice, zatímco Američané v tom vidí velké riziko nákazy salmonelou, píše Popular Science. Kdo má tedy pravdu a co na to říká věda?
Základy struktury vaječné skořápky
Když slepice snese vejce, je pokryto přirozenou ochrannou vrstvou zvanou kutikula. Jedná se o tenkou vrstvu, která se skládá především z glykoproteinů a malého množství sacharidů a tuků. Jejím úkolem je sloužit jako první obranná linie vejce, která brání bakteriím proniknout skořápkou. Tloušťka kutikuly závisí na věku a plemeni slepice.
Mytím se kutikula ničí
V 70. letech 20. století se v USA začalo mytí vajec běžně používat kvůli obavám z infekcí přenášených potravinami. Tento přístup se ujal také v Kanadě, Japonsku a Skandinávii – nikoli však ve většině Evropy.
Omytí vajec před použitím pomáhá snížit riziko vniknutí fekálií nebo kontaminované zeminy z povrchu skořápky do potravin, vysvětluje Brian Quoc Le, doktor potravinářských technologií.
Tato metoda má však i nevýhodu: mytím se odstraní kutikula skořápky. Bez kutikuly se vejce stává zranitelným vůči bakteriální invazi – a musí se uchovávat v chladničce, aby se zpomalil růst mikroorganismů.
Je bezpečné uchovávat neumytá vejce mimo lednici?
Teoreticky lze neumytá vejce skladovat mimo lednici po dobu několika týdnů bez rizika kontaminace, říká Le. Je tu však jistá nce, protože kůže může být poškozena – i když to není navenek vidět. Pokud je ochranná vrstva narušena, mohou se dovnitř dostat bakterie, například salmonela.Dina Jonesová, doktorka drůbežářských věd a vedoucí amerického Národního střediska pro výzkum drůbeže, doporučuje uchovávat vejce v lednici – ať už jsou umytá, nebo ne.
„Salmonela a další patogeny nerostou dobře při teplotách nižších než +7 °C,“ vysvětluje. Skladování v chladu výrazně snižuje rizika pro bezpečnost potravin. To je v souladu s oficiálními pokyny FDA, které doporučují skladovat vejce v původním obalu v čisté chladničce při teplotě +4 °C nebo nižší.
Má chladnička vliv na kvalitu vajec
Někteří lidé se obávají, že skladování vajec v chladničce zhoršuje jejich kvalitu. Vědecké důkazy však naznačují opak. Jonesová a její kolegové provedli studii, v níž hodnotili, jak se mění kvalita vajec při různých podmínkách skladování. Zjistili, že chladnička pomáhá udržet jejich čerstvost.
„Po 15 týdnech skladování v chladničce měla vejce lepší kvalitu žloutku než vejce skladovaná při pokojové teplotě po dobu kratší než jeden den,“ zdůrazňuje Jonesová.
Co se týče vajec vařených natvrdo, FDA doporučuje konzumovat vejce vařená natvrdo (ve skořápce nebo oloupaná) do 1 týdne po uvaření. Vaječné pokrmy by se měly skladovat v chladničce a sníst do 3 až 4 dnů.
Další zajímavé zprávy o potravinách
Dříve My informoval o tom, jaké potraviny byste měli jíst více, pokud máte vysoký krevní tlak. Patří mezi ně kysané zelí a kefír. Podle odborníků mohou dokonce neutralizovat následky sedavého způsobu života.
Kromě toho jsme vám řekli, co znamenají bílé pruhy na kuřecích prsou. Abychom však tomuto tématu porozuměli, je třeba trochu zabrousit do historie obliby kuřecího masa ve světě.