„Úplně stejný“ lahodný cuketový kaviár si snadno připravíte doma.
Cuketový kaviár – babiččin recept depositphotos.com
Cuketový kaviár připravuje mnoho hospodyněk, protože v létě jsou cukety velmi levné a svačinka na zimu dopadne výborně. Nyní je pravý cuketový kaviár na zimu produktem, který má cenu zlata, ale existuje recept přesně podle GOST SSSR.
Cuketový kaviár – recept ze sovětské kuchařky
Lidé, kteří žili v dobách SSSR, často říkají, že tak chutné výrobky jako tehdy, dnes už nenajdete. Proto se hostitelky snaží hledat recepty a vařit na vlastní pěst. Cuketový kaviár na zimu lze připravit i podle sovětského GOSTu.
Ingredience: Kaviár z kaviáru se připravuje z čerstvých surovin, které se používají na výrobu kaviáru:
- Jeden a půl kilogramu cuket:
- jedna mrkev;
- jedna cibule;
- kořen petržele;
- sáček rajčatového protlaku;
- máslo;
- lžíce cukru;
- lžička soli;
- mletý černý pepř;
- mleté nové koření;
- svazek kopru.
Cuketový kaviár jako v SSSR se připravuje velmi snadno – nejprve je třeba cuketu omýt, odstranit slupku, vyjmout semínka. Poté zeleninu nakrájíme na kostičky. Rozehřejte pánev, vymažte ji olejem a vyložte na ni cuketu. Smažíme z obou stran dozlatova, pak přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud není hotová. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji a nastrouhejte mrkev a kořen petržele. Na samostatné pánvi tyto ingredience osmahneme.
Cuketu, kořen petržele, cibuli a mrkev rozdrtíme v mixéru, hmotu přendáme do hrnce, postavíme na plotnu a začneme zahřívat. V této fázi můžete přidat cukr, sůl, pepř a rajčatový protlak. Je důležité ochutnávat a nesypat uvedené množství ingrediencí najednou. Pokud se po nasekání v mixéru počet zeleniny znatelně sníží, pak se objem přísad může změnit. Hotový cuketový kaviár přiveďte k teplotě nejméně 70 stupňů Celsia a vložte do sterilizovaných sklenic. Přikryjeme víčky a uložíme ke skladování.