Po přidání levného přípravku bude těsto křehké a vzdušné.
Jak udělat těsto vzdušnější / depositphotos.com
Ani lidé s velkými zkušenostmi s vařením se ne vždy pustí do domácího pečení kvůli strachu z neúspěchu. Za obzvlášť rozmarné jsou považovány kynuté výrobky. Pokud si ale zapamatujete trik, jak udělat těsto vzdušné, pak se všechny buchty povedou hned napoprvé.
Jak udělat kynuté těsto vzdušné
O tajemství nadýchanosti pečiva se podělili odborníci na vaření v edici Express. Odborníci jmenovali levný výrobek, který zlepšuje strukturu těsta. Jedná se o obyčejnou sycenou vodu. Bublinky plynu naplní pokrm vzduchem, takže výrobky jsou zaručeně svěží a objemné.
Chcete-li mít jakékoli pečivo jemnější než nadýchané, nahraďte tekutinu v receptu minerální vodou s plynem. Pokud připravujete sladké výrobky, můžete použít také limonádu. Tento lifehack je vhodný nejen pro droždí, ale i pro jiné druhy mouky.
Těsto na chebureky s jedlou sodou
Tento legendární krymsko-tatarský pokrm je obzvláště měkký a snadno se vyvaluje, pokud do těsta přidáte minerální vodu.
Za nejoblíbenější recept je považován tento:
- mouka – pět set gramů;
- sycená voda – dvě stě mililitrů;
- slunečnicový olej – dvě polévkové lžíce;
- sůl – jedna čajová lžička;
- cukr – jedna polévková lžíce;
- nádivka – čtyři sta gramů.
Postup přípravy je velmi jednoduchý: smíchejte mouku se solí, cukrem, máslem a sodou při pokojové teplotě. Hněteme rukama, dokud hmota není pružná a homogenní. Vložte na půl hodiny do chladničky. Mezitím si připravte náplň – může to být mleté maso, ryba, sýr, houby nebo i ovoce.
Připravené těsto na sodové karbanátky rozdělte na 10-12 stejných kuliček a každou z nich velmi tence rozválejte. Přidáme náplň, přitiskneme a pečeme 5 minut na pánvi s rozpáleným olejem nebo 20 minut při 180° v troubě.
Těsto na knedlíky na sodové vodě
Tento recept je ideální na knedlíky, knedlíky, galušky. Výrobky podle něj připravené se při tvarování a smažení netrhají.
Budete potřebovat výrobky:
- mouku – pět set gramů;
- minerální voda s plynem – dvě stě mililitrů;
- vejce – jeden kus;
- sůl – půl lžičky;
- cukr – lžička.
Ve velké míse vyšlehejte sodovou vodu s vejcem, cukrem a solí. Přidejte prosátou mouku a hněťte, dokud se těsto nepřestane lepit. Poté můžete rovnou začít tvarovat knedlíky.
Již dříve jsme zmínili osm nejčastějších důvodů, proč se těsto nepovede vzdušné. Problém obvykle spočívá ve špatné kvalitě a nesprávné teplotě surovin.