Proč byste neměli umývat kuře před vařením: výsledek studie překvapil

Syrové kuřecí maso může obsahovat bakterie Campylobacter a Salmonella, které jsou hlavními příčinami otravy jídlem.

Je třeba kuře před vařením umýt / Koláž: My, Foto: depositphotos.com

Hlavní:

  • Syrové kuřecí maso může obsahovat bakterie Campylobacter a Salmonella
  • Hlavním zdrojem bakterií není samotné kuře, ale špinavé ruce.
  • Pokud se chcete vyhnout zdravotním problémům, kuře nemyjte.

Balené maso, zejména kuřecí, často vypadá nevábně, s vlhkými skvrnami a stopami po přepravě z farmy do obchodu. Je lákavé ho před vařením opláchnout.

Přečtěte si náš materiál „Co se stane, když budete jíst sádlo každý den: odpověď na palčivou otázku“.

Stojí to ale za to? Z vědeckého hlediska ne. Podle IFL Science může pouze škodit.

Proč je nebezpečný

Syrové kuřecí maso může obsahovat bakterie Campylobacter a Salmonella, které jsou hlavními příčinami otravy jídlem. Přestože samotní ptáci nejsou nemocní, bakterie se nacházejí v jejich střevech a mohou se dostat na maso během porážky.

Mytí kuřat je zbytečné a dokonce škodlivé, zdůrazňuje Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Stačí maso správně tepelně zpracovat. Vysoké teploty zničí všechny bakterie, které mohou být na povrchu.

Pokud však kuře umyjete, riskujete, že se bakterie rozšíří po celé kuchyni: na dřez, nádobí, ruce a další povrchy. Tím se zvyšuje riziko křížové kontaminace.

Tento zvyk se ukázal být natolik běžný a nebezpečný, že se vědci rozhodli otestovat jeho účinky v laboratorních podmínkách.

/ My

Co studie ukazuje

Výzkumníci z Univerzity v Severní Karolíně požádali účastníky studie, aby uvařili jídlo z kuřete kontaminovaného bezpečným kmenem bakterie E. coli. Po uvaření zkoumali, jak moc byla kuchyně kontaminovaná. Ukázalo se, že hlavním zdrojem šíření bakterií nebylo samotné kuře, ale špinavé ruce. Dokonce i ti, kteří si ruce myli, často stále kontaminovali povrchy.

Kuře si přesto umylo 35 % účastníků. Mezi důvody patřila snaha odstranit krev a hleny (30 %) nebo dodržování rodinných tradic (19 %).

Závěr je jednoduchý

Pokud se chcete vyhnout zdravotním problémům, kuře nemyjte. Jen ho důkladně uvařte. Je to bezpečnější, rychlejší a čistší.

Podívejte se na video – proč může být kuře příčinou milionů úmrtí:

Kvůli drahému telecímu a vepřovému masu – naši občané přecházejí na kuřecí maso. Za rok sní průměrný náš krajan asi 25 kilogramů tohoto produktu. Kuřecí maso však může být nebezpečné, uvádí 1+1.

A to kvůli antibiotikům, kterými jsou brojlerová kuřata krmena. Z neustálého používání takového masa trpí lidský organismus. Britští novináři spočítali, že za třicet let kvůli tomuto problému zemře na světě ročně 10 milionů lidí.

Dříve se uvádělo, že koupit maso v obchodě je na první pohled poměrně snadné, protože prošlý výrobek lze vycítit podle zápachu. Ve skutečnosti je to však pouze jeden ze znaků, podle kterého lze rozlišit kvalitní maso.

Připomeňme, že My již dříve psal o tom, proč se uzeniny krájejí šikmo. Krájení klobásy šikmo není jen prvkem tradice, ale vhodným a promyšleným přístupem.

Další novinky:

O zdroji: IFLScience

IFLScience je populární internetová publikace, kterou v roce 2012 založila Elise Andrewová jako stránku na Facebooku a která se později rozrostla ve významný populárně-vědecký web.

Dnes ji provozuje společnost LabX Media Group se sídlem v Kanadě a ve Spojeném království. Dosahuje přibližně 10 milionů návštěvníků webových stránek a 60 milionů sledujících na sociálních sítích.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími