Smažené lilky „jako u babičky“: 50 sklenic nebude stačit – recept

Oblíbenou svačinu si můžete připravit hned teď.

Sote – klasický recept / depositphotos.com

Sauté z lilků je pochoutka z různých druhů zeleniny. Složení zahrnuje nejen lilky, ale také papriky, mrkev a další „dary zeleninové zahrádky“. Naučte se připravit konzervované jídlo tak, aby si vaši blízcí řekli o další.

Smažené lilky – klasický recept

Tento předkrm je mírně pikantní, velmi šťavnatý a chutný. Jeho přípravu zvládne i začínající hostitelka.

Složení: 1:

  • dva lilky;
  • čtyři rajčata;
  • jedna paprika;
  • jedna cibule;
  • jedna mrkev;
  • jeden stroužek česneku;
  • hořký pepř, sůl, olej.

Lilky omyjeme, ale neočistíme, nakrájíme na velké kostky, osolíme a po 20 minutách z nich vymačkáme tekutinu. Cibuli nakrájíme, mrkev nastrouháme a obě zeleniny společně osmažíme do měkka. Na téže pánvi přidáme trochu hořké papriky, která pokrmu dodá pikantnost, a sladkou, na kostičky nakrájenou papriku. Vařte 5-7 minut, poté v hrnci uvařte rajčata, odstraňte z nich slupku a nakrájejte je. Všechnu připravenou zeleninu vložte do samostatného kotlíku a promíchejte.

Nesolíme, vaříme asi 20 minut podle toho, jak měkkou zeleninu chceme mít. Po uplynutí této doby přidejte nasekaný česnek. To je vše – dušené lilky na zimu jsou hotové – můžete je přendat do sterilizovaných sklenic, uzavřít víčky a uložit k uskladnění do sklepa nebo spíže.

Soté z lilků na zimu s cuketou

Takový recept se bude líbit těm, kteří milují nejen lilek, ale i cuketu. Ve složení pokrmu se objeví i další sezónní zelenina.

Ingredience: Cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa:

  • dva lilky;
  • jedna cuketa;
  • dvě papriky;
  • dvě rajčata;
  • jedna cibule;
  • jedna mrkev;
  • čtyři stroužky česneku;
  • sůl, pepř, bylinky, cukr, olej.

Lilek omyjeme, nakrájíme na kostičky, namočíme na půl hodiny do osolené vody. Pak z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu, rozložíme na pánev nebo do kotlíku. Přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, mrkev nakrájenou na slámky, papriky a rajčata nakrájená na kostičky. Zeleninu dusíme půl hodiny, dokud není hotová, předtím ji osolíme a opepříme. Teprve poté přidáme nasekaný česnek, bylinky a cukr a dusíme dalších 10-15 minut. Takto podušené lilky na zimu můžeme ihned konzumovat nebo zavinout do sterilizovaných sklenic.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími