Co je ve vejcích zdravého: vědci pojmenovali 2 důvody, proč se vyplatí jíst tento produkt každý den

Konzumace 1-2 vajec denně je nejen bezpečná, ale dokonce i zdravá, tvrdí odborníci na výživu.

Vejce mají pozitivní vliv na pevnost kostí, prokázali vědci / depositphotos.com

Vejce měla po mnoho let kontroverzní pověst. Zejména jim bylo vyčítáno, že zvyšují hladinu cholesterolu, a proto se doporučovalo je omezit nebo obecně vyloučit z jídelníčku. Nový výzkum však tento názor zcela vyvrátil. Ukázalo se, že kdysi podceňovaná vejce jsou skutečným zdrojem prospěšných látek, píše DailyGalaxy.

Studie, publikovaná v časopise Food & Function, zjistila, že ti, kteří konzumovali přibližně 1,5 vejce denně, měli výrazně silnější kosti. V porovnání s těmi, kteří se vejcím zcela vyhýbali, měli o 72 % větší hustotu kostí v kyčlích a o 83 % větší hustotu kostí v páteři. To vyvrátilo běžné mýty o škodlivosti vajec a zdůraznilo jejich roli při posilování kostry, zejména u lidí ohrožených osteoporózou.

Vědci vysvětlili, že vejce totiž obsahují mnoho živin nezbytných pro zdraví kostí: vápník, hořčík, fosfor, zinek, vitamin D a dokonce i vitamin K1, který aktivuje bílkovinu osteoklastů důležitou pro pevnost kostí.

Pokud jde o vliv vajec na hladinu cholesterolu v těle, moderní výzkumy ukázaly, že nemají téměř žádný vliv. Odbornice na výživu Corinne Chicheportis-Ayache poznamenala: konzumace až dvou vajec denně je bezpečná a srdci neškodí. Žloutky navíc obsahují antioxidanty a zdravé tuky, které zlepšují zdraví kardiovaskulárního systému i celého organismu. Tento nový objev by měl uklidnit ty, kteří se vajíčkům dosud vyhýbali ze strachu z vyvolání vysoké hladiny cholesterolu.

Odborníci na výživu doporučují, aby většina lidí bezpečně konzumovala jedno až dvě vejce denně. Toto množství je v souladu s doporučeními pro každodenní zdravou výživu a nabízí mnoho výhod, aniž by negativně ovlivňovalo hladinu cholesterolu.

Dříve My informoval o tom, jak „dokonale“ uvařit vejce. Aby byla vejce přesně taková, jaká chcete, je třeba je vložit do hrnce nebo hrnku a zalít studenou vodou. Poté hrnec postavte na vysoký plamen a vodu přiveďte k varu. Poté hrnec stáhněte z ohně a přikryjte pokličkou. Vejce nechte v horké vodě 4-12 minut, podle toho, jak tvrdé nebo tuhé žloutky chcete mít. Čím déle budou vejce v horké vodě, tím lepší budou hotové žloutky. Nyní je třeba vodu vypustit a vejce vložit do mísy naplněné studenou vodou a kostkami ledu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími