Co je zdravější, mrkev nebo mrkvový džus: odborníci na výživu dali definitivní odpověď

Mrkvová šťáva je skutečnou pokladnicí živin.

Mrkvová šťáva je velmi zdravá / foto depositphotos.com

Po vymačkání se ve šťávě z mrkve koncentrují antioxidanty, vitaminy a minerály, takže vzniká nápoj bohatý na živiny.

Aby byla mrkvová šťáva zdravá, vyberte si takovou, která obsahuje málo nebo žádný přidaný cukr. A ještě lépe, připravte si mrkvovou šťávu doma, píše Marthastewart.

Podporuje imunitu

Mrkvová šťáva obsahuje vitaminy A a C, dvě klíčové látky pro správnou funkci imunitního systému. Vitamin A udržuje celistvost sliznic, které slouží jako první obranná linie těla proti patogenům, vysvětluje odbornice na výživu Lina Begdash.

Podporuje také tvorbu bílých krvinek, které ničí patogenní mikroby.

Kromě toho je vitamin C silný antioxidant, který hraje mnoho rolí při udržování imunitního systému, dodal Begdash. Chrání imunitní buňky před oxidačním stresem.

Kromě toho vitamin C „podporuje tvorbu kolagenu, který je nezbytný pro správné hojení ran a udržení integrity kůže“, dodala odbornice na výživu Samantha Coogan.

To zabraňuje pronikání choroboplodných zárodků do těla a podporuje dobré zdraví.

Pomáhá zdraví očí

Je bohatý na beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Podle Begdaše vitamin A podporuje tvorbu bílkovin potřebných pro noční vidění. Kromě toho podle Coogana beta-karoten chrání oči před záněty a oxidačním stresem.

To je pro zdraví očí životně důležité, protože záněty a oxidační stres mohou vést k chronickým onemocněním očí.

Podporuje zdraví srdce

Podle Begdashe obsahuje mrkvová šťáva několik živin podporujících srdce. Patří mezi ně draslík, minerál, který snižuje krevní tlak tím, že uvolňuje stěny cév, poznamenala.

Pomáhá také regulovat srdeční rytmus, což může pomoci předcházet arytmiím (například problémům s bušením srdce). Beta-karoten v mrkvové šťávě také snižuje oxidační stres a zánět, což jsou dva faktory, které přispívají ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Kromě toho je mrkev přirozeným zdrojem dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý, poznamenal Begdash. Tento plyn rozšiřuje cévy, což zlepšuje průtok krve orgány a snižuje krevní tlak.

Zvyšuje vodní bilanci

„Mrkvová šťáva pomáhá udržovat rovnováhu vody v těle, protože mrkev obsahuje 85-95 % vody,“ vysvětlil Coogan.

„Mrkev také obsahuje elektrolyty, „jako je draslík a malé množství sodíku, které pomáhají udržovat vodní rovnováhu a funkci nervového systému,“ dodal Begdash.

Mrkvová šťáva vs. mrkev

„Mrkvová šťáva a mrkev mají jedinečné zdravotní účinky, ale mají rozdílné nutriční hodnoty, a tedy i rozdílné účinky na organismus,“ uvedl Begdash.

Vláknina: Mrkvová šťáva obsahuje málo vlákniny, protože většina z ní je odstraněna během lisování.

„Naproti tomu celá mrkev, zejména syrová nebo lehce tepelně upravená, je bohatá na nerozpustnou i rozpustnou vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a udržovat zdraví střev,“ řekla nám odbornice na výživu a dodala, že díky procesu žvýkání je celá mrkev také výživnější.

Cukr: „Džus je kaloričtější a obsahuje více cukru na porci kvůli vysoké koncentraci přírodních cukrů,“ řekl Begdash.

Beta-karoten: Podle Begdashe se beta-karoten lépe vstřebává v mrkvové šťávě.

„Celkově je mrkvová šťáva vhodnou volbou bohatou na živiny, zejména pro podporu zdraví očí a imunity,“ shrnul Begdash. Důvodem je vysoký obsah beta-karotenu, vitaminu A a vitaminu C.

„Celá mrkev je lepší pro dlouhodobý pocit sytosti, trávení a kontrolu hladiny cukru v krvi,“ poznamenala.

Další zprávy o prospěšnosti zeleniny

Již dříve byly jmenovány nejzdravější druhy zeleniny a ovoce. Do první desítky se dostaly celkem ty druhy zeleniny, které přinášejí maximum zdraví prospěšných látek. Na seznamu se objevila mrkev – rekordmanka v množství vitaminu A ve složení, proto všichni mluví o prospěšnosti této zeleniny pro zrak.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími