Výhody mléka s medem jsou nepopiratelné, ale někteří lidé by si měli být vědomi rizik.
Mléko s medem má zdravotní výhody i kontraindikace / depositphotos.com, pixabay.com
Mléko a med jsou potraviny bohaté na důležité živiny, které mají pozitivní vliv na zdraví. Při konzumaci tohoto nápoje však můžete riskovat získání i nepříjemných zdravotních následků, jako jsou alergie, nadváha, kožní vyrážky.
Publikace Verywellhealth odhalila zdravotní přínosy míchání mléka s medem, stejně jako rizika, pokud budete tento nápoj pít. Nejprve 4 výhody.
1. Podporuje spánek
Med a mléko je známým domácím prostředkem proti nespavosti. Oba produkty obsahují tryptofan, aminokyselinu (stavební prvek bílkovin, který pomáhá tělu uvolňovat hormony serotonin a melatonin, které vás mohou uklidnit a signalizovat mozku, že je čas spát).
Malá klinická studie ukázala, že po třech dnech pití mléka s medem dvakrát denně se spánek starších dospělých zlepšil.
Mléko s medem také ovlivňuje střevní mikrobiom, který pomáhá udržovat dobrý spánek a celkové zdraví.
2. Posiluje kosti
Vápník a vitamin D obsažené v mléce přímo ovlivňují pevnost kostí. Pokud tělo nemá dostatek vápníku, odebírá si ho z kostí a v důsledku toho dochází k jejich oslabení. Vitamin D je nezbytný pro řadu funkcí, zejména napomáhá vstřebávání a zadržování vápníku.
Antioxidační a protizánětlivé látky obsažené v medu mezitím snižují riziko nebo zpomalují postup osteoporózy – postupného úbytku kostní hmoty.
Během studie na zvířatech bylo také zjištěno, že med podporuje hojení zlomenin.
3. Podporuje hojení ran
Med a mléko mohou mít při aplikaci na kůži určité výhody, ale výzkumy prováděné na králících jsou zatím jen předběžné.
Například u jedné skupiny zvířat vědci aplikovali na ránu med, u druhé skupiny mléko, u třetí skupiny byla použita směs medu a mléka a u čtvrté skupiny byl použit antibiotický krém sulfadiazin. Třetí skupina, která dostala kombinaci medu a mléka, měla rychlejší hojení rány.
4. Pozitivní účinky na srdce
Americká kardiologická asociace (American Heart Association) doporučuje konzumovat denně dvě až tři porce odtučněných nebo nízkotučných mléčných výrobků jako součást stravy zdravé pro srdce. Doporučuje však omezit konzumaci plnotučného mléka, které obsahuje více nasycených tuků.
Nový výzkum mezitím zjistil, že plnotučné mléko nemusí být pro srdce škodlivé. Uvádí se, že tento výrobek může pomoci zvýšit hladinu zdravého cholesterolu a nemá vliv na zvýšení krevního tlaku.
Vědci jsou si vědomi skutečnosti, že med může snižovat i hladinu celkového cholesterolu.
Zároveň může mít pití mléka s medem nepříjemné zdravotní důsledky.
1. Mléko s medem může vést k nadváze
Jedna sklenice plnotučného mléka obsahuje přibližně 150 kalorií a jedna polévková lžíce medu přibližně 64 kalorií. Při konzumaci mléka s medem zvažte kalorie v ostatních potravinách, abyste vyvážili svůj jídelníček a nepřibrali na váze.
2. Mléko s medem je přidaný cukr
Přestože je med přírodní produkt, je ve stravě považován za „přidaný cukr“. Americká kardiologická asociace doporučuje omezit přidaný cukr na maximálně 6 % celkových denních kalorií (což jsou asi 2 polévkové lžíce medu).
Naopak v mléce je hlavním cukrem laktóza, která se za přidaný cukr nepovažuje.
3 Mléko a med mohou být obtížně stravitelné
Mléko je kontraindikováno u osob s intolerancí laktózy. Po jeho vypití se mohou objevit příznaky, jako je nevolnost, plynatost, průjem a nadýmání břicha. Pokud máte potíže s konzumací mléčných výrobků, vyhledejte mléko bez laktózy, které lze konzumovat i s medem.
Med obsahuje fruktózu, která je u mnoha lidí špatně stravitelná tenkým střevem.
4. Mléko a med zvyšují riziko některých kožních onemocnění
U osob mladších 30 let zvyšuje pití mléka a dalších mléčných výrobků riziko vzniku akné. Malé děti mohou být na mléko alergické.
Mohou se vyskytnout také alergické reakce na med. Mohou se projevovat kopřivkou, otoky, dýchacími obtížemi, anafylaxí.
Dříve My řekl, co pít na noc pro zdraví střev. Odborníci na výživu radili konzumovat před spaním „zlaté mléko“ – směs mléka s kurkumou, zázvorem, skořicí, černým pepřem, která vyživuje i uklidňuje. Toto doporučení dala odbornice na výživu a terapeutka Kara Hochreiterová.
Podle ní má „zlaté mléko“ protizánětlivé účinky, podporuje střevní peristaltiku a pomáhá tělu relaxovat.