Tato lilková svačina je bezkonkurenční: sauté „Odessa“ se jí lžící přímo z hrnce.

Toto skvělé lilkové sauté se připravuje z těch nejběžnějších produktů.

Sauté z lilků „Olizování prstů“ / YouTube, depositphotos.com

Uprostřed léta kuchaři připravují výživné sauté z lilků. Tato vitamínová svačinka se hodí k masu, přílohám, rybám a může být i samostatným pokrmem.

Výživné sauté je nejlepší připravit nyní, dokud trvá sezóna čerstvé zeleniny. V zimě si za takovou skvělou konzervaci poděkujete.

Oděské sauté z lilků, paprik a rajčat

Variantu tohoto předkrmu navrhla autorce Elena z Oděsy. V tomto receptu se pokrm ukáže jako mírně pikantní a zelenina se nerozpadne na kaši.

Zde je uvedeno, co budete potřebovat:

  • dva lilky;
  • jedna mrkev;
  • dvě papriky;
  • dvě velké nebo tři malé cibule;
  • pět rajčat;
  • pět stroužků česneku;
  • svazek bylinek;
  • tři lžíce slunečnicového oleje;
  • tři lžíce rajčatového protlaku;
  • půl lžíce cukru;
  • lžička mleté papriky;
  • sto gramů vody;
  • špetka černého pepře;
  • špetka soli.

Koriandr nakrájejte nahrubo – během smažení se zmenší. Posypte ho solí a dejte stranou. Mrkev rozčtvrtíme, cibuli a rajčata nakrájíme na kostičky. Papriky (pro větší jasnost můžete použít různé barvy) nakrájejte na velké čtverce. Česnek rozmačkejte lisem. Bylinky nasekejte nožem.

V hluboké pánvi s olejem nejprve osmahněte cibuli dohněda. Přidejte mrkev a znovu ji osmahněte do měkka. Poté přidejte lilky a za stálého míchání je 10 minut poduste, aby se nepřichytily. Poté přidejte papriky a smažte další 3 minuty. Jako poslední přijdou na řadu rajčata. Snížíme teplotu na minimum, přilijeme rajčatový protlak, všechno koření a zředíme vodou. Na pánvi pod pokličkou 10-15 minut podusíme lilky.

Když je pokrm téměř hotový, dochuťte ho česnekem a bylinkami. Přiklopte pokličkou a ještě několik minut poduste. Předkrm nechte na pánvi vychladnout na příjemnou teplotu.

Pokud chcete dušené lilky uzavřít na zimu, rozložte horký pokrm do sterilizovaných sklenic a našroubujte vyvařená víčka. Obraťte je dnem vzhůru a přikryjte silnou dekou, dokud konzervace zcela nevychladne.

Podrobnější informace o postupu zavařování naleznete ve videu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími