Chutnější než v kavárně: 7 tajemství, jak si doma uvařit dokonalou kávu

Kávu je třeba správně uvařit, aby se nezkazila její chuť.

depositphotos.com

Milovníci kávy vědí, kolik peněz se utratí za každodenní rituály – v kavárnách můžete nechat celé jmění. Proto je jednodušší a levnější připravit si oblíbený nápoj doma, ale je důležité vědět, jak kávu správně uvařit, abyste nezkazili její chuť a aroma. Existuje 7 nedotknutelných pravidel, o kterých někdy nevědí ani baristé.

Jak uvařit kávu v kávovaru gejzír nebo turbo – návod

Vědět, jak vařit kávu, je celá věda, kterou se profesionální baristé učí už léta. Existuje mnoho různých ncí – některé z nich je důležité znát pro ty, kteří si nápoj připravují doma. Zapamatujte si, jak vařit kávu, abyste získali chutný nápoj.

Mletí kávy

Málokdo to ví, ale kvalita mletí určuje chuť kávy. Pokud jsou zrna namleta příliš nahrubo, nápoj bude „jako voda“, zatímco příliš jemné mletí způsobí hořkou chuť a přílišnou sílu.

Výběr mletí je nejjednodušší, pokud víte, jak budete kávu vařit. Pro přípravu přes french press je lepší dát hrubé, espresso – velmi jemné, filtr – střední, turba – doslova prachové, tedy co nejjemnější. Abyste kávu namleli kvalitně, kupte si dobrý elektrický mlýnek nebo použijte mlýnek s mlýnskými kameny.

Teplota vody

Teplota vody, stejně jako mletí, určuje chuť kávy. Pokud je voda příliš horká, nápoj bude hořký, příliš studená – neodhalí se aroma a chuťové nce kávových zrn. Pamatujte, že optimální teplota vody pro ranní nápoj je 60 až 90 stupňů Celsia. Nikdy kávu nezalévejte vroucí vodou, pokud máte pocit, že nemůžete správně změřit stupně – po varu počkejte 2-3 minuty, to stačí, aby voda vychladla.

Proporce

Poměr vody a kávy musí být také správný, pokud je hodně mletých zrn – uděláte hořký a silný produkt, málo – bude to „žádná“ chuť. Je velmi snadné si zapamatovat, jak vařit kávu, dodržováním poměru – na 15 ml vody dávejte vždy 1 gram mletých zrn. Pokud nemůžete měřit přesně, použijte váhu, pak si zvykněte. Uvedený poměr je doporučení, vždy se můžete trochu odchýlit, abyste našli svou ideální chuť.

Skladování

Při nesprávném skladování se aroma kávových zrn rychle vytrácí, což se nakonec projeví na chuti nápoje. Dbejte na to, aby byla káva skladována buď v těsně uzavřené nádobě, nebo v nádobě (sklenici) s víčkem. Místo skladování by mělo být chladné a suché (postačí kuchyňská skříňka s dvířky). Nikdy nenechávejte zrna v lednici nebo na slunečním světle.

Údržba

Je důležité pravidelně čistit zařízení, které používáte k přípravě kávy. Ať už se jedná o kávovar, kávovar, nebo dokonce konvici na kávu – vše je třeba čistit. Kávové oleje a vodní kámen se totiž dostávají do nápoje a zhoršují jeho chuť.

Voda

Bez kvalitní vody skončí v koši i drahé fazole, protože voda je základem nápoje. Čtěte etikety na lahvích a nepoužívejte příliš tvrdou vodu s vysokým obsahem minerálů (káva bude chutnat mdle). Odmítněte také měkkou vodu, jinak nápoj zkysne. Nejlepší volbou je filtrovaná nebo balená voda s mineralizací 100-150 mg/l. Nezapomeňte také, že před přípravou kávy byste měli vždy doplnit čerstvou vodu.

Obiloviny

Kvalita zrn, stejně jako kvalita vody, určuje také chuť kávy. Pokud jsou vyčichlá, všechny ostatní položky tohoto seznamu ztrácejí smysl. Čím déle zrna po pražení ležela, tím horší bude aroma a chuť kávy. Abyste se této siti vyhnuli, je lepší kupovat kávu po částech, aby nezastarala. Na obalu si přečtěte, kdy byla pražena – od tohoto data máte 1-3 měsíce na to, abyste všechna zrna namleli a použili. Zrna je také lepší umlít bezprostředně před vařením – tím se co nejvíce zachová jejich chuť.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími