Jak připravit červený rybíz na zimu: tři recepty na džem bez dlouhého vaření

Džem z červeného rybízu je sladkokyselý a velmi chutný.

Džem z červeného rybízu je velmi užitečný / depositphotos.com

V létě přichází čas na uchování čerstvého ovoce a bobulovin na zimu. Velmi chutný se ukáže džem z červeného rybízu. Poradíme vám, jak ho připravit třemi různými způsoby.

Rybízový džem za pět minut – recept ve skleničkách a gramech

Ne každý má doma váhu a někteří lidé raději vše rychle odměří skleničkami a pustí se do vaření. Vybrali jsme recept, ve kterém se suroviny měří nejen v gramech, ale i ve skleničkách. K přípravě tohoto džemu je třeba vzít:

  • Tři šálky (500 gramů) červeného rybízu;
  • 2,5 šálku (500 gramů) cukru.

Rybíz se důkladně omyje a očistí od všeho přebytečného. Část bobulí prohněteme. Přidáme cukr a necháme pět až deset minut odstát. Během této doby by měl rybíz pustit šťávu.

Nalijte do hrnce, přiveďte k varu a snižte teplotu, ale na povrchu by měly být stále bublinky. Takto vařte pět minut, přičemž sbírejte růžovou pěnu.

Džem z červeného rybízu pět minut – hotovo. Do sterilizovaných sklenic nalijte horký džem a uzavřete sterilním víčkem. Po vychladnutí je můžete přenést k uskladnění do sklepa nebo spíže.

Rybízový džem bez vaření

Takové konzervování se připravuje stejně jednoduše. Díky tomu, že nedochází k tepelné úpravě, si bobule zachovají mnohem více vitaminů. K přípravě užíváme:

  • kilogram čerstvého červeného rybízu;
  • 1,6-1,7 kg cukru.

Rybíz očistěte a vybírejte tak, abyste ponechali jen ty dobré. Opláchněte je a vložte do čisté mísy. Přisypte část cukru a rozšlehejte ponorným mixérem. Pokračujte v přisypávání po částech a šlehejte, všechny krystalky cukru by se měly rozpustit.

Poté je třeba hmotu přecedit přes síto a nalít do sterilizovaných sklenic. Uzavřeme víčky a uchováváme na chladném místě. Rybízový džem je lepší vyjmout na zimu do lednice.

Rybízový džem – hustý jako želé

Velmi chutná, zajímavá rybízová marmeláda vznikne, když ji uděláte hustou. Takže se bude mazat, nikoliv roztírat, na pečení a palačinky. Na přípravu si vezměte:

  • kilogram čerstvého červeného rybízu;
  • 500 g cukru.

Bobule se nasbírají, odstraní se z nich všechny zbytky a dobře se opláchnou. Poté je přendáme do hrnce a postavíme na oheň. Rybíz promíchejte, aby pustil šťávu. V této fázi můžete přidat trochu cukru, abyste proces urychlili.

Po uvaření vařte přesně pět minut. Odstavte z ohně a vsypte všechen cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí.

Džem nalijte do sterilizovaných, ještě horkých sklenic a uzavřete víčky. Velmi rychle zhoustne a bude připomínat želé.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími