Džem z červeného rybízu je sladkokyselý a velmi chutný.
Džem z červeného rybízu je velmi užitečný / depositphotos.com
V létě přichází čas na uchování čerstvého ovoce a bobulovin na zimu. Velmi chutný se ukáže džem z červeného rybízu. Poradíme vám, jak ho připravit třemi různými způsoby.
Rybízový džem za pět minut – recept ve skleničkách a gramech
Ne každý má doma váhu a někteří lidé raději vše rychle odměří skleničkami a pustí se do vaření. Vybrali jsme recept, ve kterém se suroviny měří nejen v gramech, ale i ve skleničkách. K přípravě tohoto džemu je třeba vzít:
- Tři šálky (500 gramů) červeného rybízu;
- 2,5 šálku (500 gramů) cukru.
Rybíz se důkladně omyje a očistí od všeho přebytečného. Část bobulí prohněteme. Přidáme cukr a necháme pět až deset minut odstát. Během této doby by měl rybíz pustit šťávu.
Nalijte do hrnce, přiveďte k varu a snižte teplotu, ale na povrchu by měly být stále bublinky. Takto vařte pět minut, přičemž sbírejte růžovou pěnu.
Džem z červeného rybízu pět minut – hotovo. Do sterilizovaných sklenic nalijte horký džem a uzavřete sterilním víčkem. Po vychladnutí je můžete přenést k uskladnění do sklepa nebo spíže.
Rybízový džem bez vaření
Takové konzervování se připravuje stejně jednoduše. Díky tomu, že nedochází k tepelné úpravě, si bobule zachovají mnohem více vitaminů. K přípravě užíváme:
- kilogram čerstvého červeného rybízu;
- 1,6-1,7 kg cukru.
Rybíz očistěte a vybírejte tak, abyste ponechali jen ty dobré. Opláchněte je a vložte do čisté mísy. Přisypte část cukru a rozšlehejte ponorným mixérem. Pokračujte v přisypávání po částech a šlehejte, všechny krystalky cukru by se měly rozpustit.
Poté je třeba hmotu přecedit přes síto a nalít do sterilizovaných sklenic. Uzavřeme víčky a uchováváme na chladném místě. Rybízový džem je lepší vyjmout na zimu do lednice.
Rybízový džem – hustý jako želé
Velmi chutná, zajímavá rybízová marmeláda vznikne, když ji uděláte hustou. Takže se bude mazat, nikoliv roztírat, na pečení a palačinky. Na přípravu si vezměte:
- kilogram čerstvého červeného rybízu;
- 500 g cukru.
Bobule se nasbírají, odstraní se z nich všechny zbytky a dobře se opláchnou. Poté je přendáme do hrnce a postavíme na oheň. Rybíz promíchejte, aby pustil šťávu. V této fázi můžete přidat trochu cukru, abyste proces urychlili.
Po uvaření vařte přesně pět minut. Odstavte z ohně a vsypte všechen cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí.
Džem nalijte do sterilizovaných, ještě horkých sklenic a uzavřete víčky. Velmi rychle zhoustne a bude připomínat želé.