Chuť léta ve sklenici: osvědčený recept na cukety s houbami a omáčkou sacebeli

Cuketa s houbami a omáčkou sacebeli skvěle doplní přílohu nebo se stane samostatnou svačinkou.

Recept na cukety s houbami a omáčkou sacebeli / Koláž: My, foto: screenshot z instagram.com/ulia_chumachka

Cuketa s houbami a omáčkou sacebeli není jen pokrm, ale skutečný gastronomický dárek, který se snadno může stát jedním z oblíbených jídel na vašem stole. Tento recept oceníte zejména v chladném ročním období, kdy chcete i v šedivých zimních dnech cítit teplo a vůni léta.

Nejedná se o pouhý přípravek, ale o skutečný objev, který může zpestřit zimní jídelníček a přinést potěšení nejen jako příloha, ale i jako samostatné jídlo. O recept se podělila blogerka Yulia Chumak na Instagramu.

Složení: 1:

  • cukety – 2,5 kg;
  • žampiony – 1,5 kg;
  • cibule – 500 g;
  • mrkev – 500 g;
  • česnek – 1 hlavička (přibližně 40 g);
  • Sacebeli omáčka – 1 sklenice (cca 485 g);
  • cukr – 150 g;
  • sůl – 60 g (25 g + 35 g);
  • mletý pepř – 1 čajová lžička;
  • 9% ocet – 100 ml.

Jak uvařit cukety s houbami a omáčkou sacebeli

Vaření cuket s houbami a omáčkou sacebeli je velmi jednoduché. Cuketu omyjeme, oloupeme (je-li to nutné), nakrájíme na kostičky nebo středně velké tyčinky. Žampiony oloupejte a omyjte, podle velikosti nakrájejte na plátky nebo čtvrtky.

Cibuli také oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka nebo kostičky. Dále nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle. Česnek oloupejte a nasekejte najemno nebo prolisujte přes lis.

Ve velkém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte trochu oleje (olivového nebo slunečnicového). Nejprve přidejte cibuli, osmažte ji, až zprůhlední a lehce zezlátne.

Poté přidejte mrkev a společně ji za stálého míchání 5-7 minut poduste. Přidejte houby a restujte, dokud nevypustí šťávu a mírně se neodpaří, asi 10-15 minut.

Poté přidejte cukety, promíchejte a na mírném ohni je poduste, dokud nezměknou, asi 20-30 minut.

Kolik konzervovaných potravin lze skladovat / Infografika: My

K zelenině a houbám přidejte cukr, sůl (25 g), mletý pepř a promíchejte. Přilijte omáčku sacebeli a dobře promíchejte. Společně vařte dalších 10 minut, aby se chutě propojily. Nakonec přidejte zbývající sůl (35 g), drcený česnek a ocet, promíchejte a vařte dalších 10 minut.

Po dušení se hotová hmota rozprostře do sterilních sklenic, což umožňuje skladovat pokrm celou zimu. A když je venku zima, můžete otevřít sklenici, pocítit chuť léta a vychutnat si křehké cukety s houbami.

Podívejte se na video, jak uvařit cuketu s houbami a omáčkou sacebeli:

O osobě: Julia Chumak (ulia_chumachka)

Julia Chumak (ulia_chumachka) je populární blogerka, která žije na dače a vede aktivní životní styl jako dvojnásobná vnitřní uprchlice. Se svými čtenáři se dělí o recepty na vaření, přípravu pokrmů a tipy na pěstování zeleniny a bylinek. Juliin blog má více než 1 400 příspěvků a publikum čítající přes 16 000 odběratelů.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími