Jak nejlépe sterilizovat sklenice, aby „nevybuchly“: výhody a nevýhody jednotlivých metod

Chcete-li ušetřit čas a ochránit konzervované potraviny, musíte zvolit úspěšnou metodu sterilizace.

Každá metoda má svá pro a proti / depositphotos.com

Každé léto ukrajinské hospodyňky zahajují sezónu „zákrut“ – konzervují zeleninu, ovoce a bobuloviny, dělají saturejku z lilků, zavírají cukety, okurky s hořčicí, rajčata a papriky, vyrábějí kompoty a džemy na zimu. Existují různé způsoby sterilizace nádob na polotovary, ale abyste nebyli zklamaní, musíte vědět, jak sterilizovat sklenice v troubě, mikrovlnné troubě, vařící vodou nebo nad párou.

Jak sterilizovat sklenice – s obsahem nebo bez obsahu

Některé ženy dávají přednost zpracování sklenic již po založení výrobků. I to má své nce, pojďme je zvážit.

Ideální pro jakékoli výrobky – omáčky, nakládané okurky, kompoty, džemy atd. Můžete kontrolovat kvalitu sterilizace nádob i víček. Chuť konzervovaných potravin neutrpí vysokou teplotou. Při tomto způsobu zpracování však budete muset potraviny do horké nádoby nalít velmi rychle, jinak může sklenice prasknout.

Prázdné sklenice

Ideální pro všechny druhy výrobků – omáčky, okurky, kompoty, džemy atd. Můžete kontrolovat kvalitu sterilizace nádob i víček. Chuť konzervovaných potravin neutrpí vysokou teplotou. Při tomto způsobu zpracování však budete muset potraviny do horké nádoby nalít velmi rychle, jinak může sklenice prasknout.

Plné sklenice

Tato možnost je vhodná, pokud si nejste jisti, jak důkladně jste potraviny umyli – sterilizace nádoby s obsahem pomáhá ničit bakterie. Také nebudete muset trávit čas sterilováním nádoby – vše uděláte společně již po položení. Kromě toho takto ošetřené nádoby vydrží déle při pokojové teplotě.

Než se rozhodnete pro tento způsob, věnujte pozornost nevýhodám – některé výrobky mohou ztratit chuť, pokud je sterilujete ve sklenici. Nejčastěji se to stává u okurek a lesních plodů. Také je třeba dávat pozor na čas – pokud sklenici přehřejete, praskne. Nádoby s obsahem sterilujte jen v některých případech – přijatelné je to u leča, adžiky, některých nakládaných okurek, kde byla tepelná úprava minimální.

Jak a kolik sterilovat sklenice nad párou

Tradiční metodu používá většina hostesek – takto se sterilizovaly nádoby ještě v SSSR. Není potřeba žádné speciální vybavení – stačí rošt, pánev a voda. Na tom, jak sterilizovat sklenice vroucí vodou, není nic složitého – sklenici položíte na rošt nebo hrdlem dolů na pánev, uvnitř které vře voda, a pára po dobu 5-15 minut nádobu sterilizuje. Mimochodem, víčka můžete čistit společně se sklenicí.

Plusem této metody je pohodlí a rychlost, ale jsou tu i mínusy – můžete se spálit, zpracovávat tak více než jednu či dvě sklenice je zdlouhavé a únavné. Navíc se do sklenice mohou dostat kapky vody, což povede k „výbuchu“. Přesto, pokud zavařujete málo, doslova jednu nebo dvě, je lepší sterilizovat nádoby nad párou.

Kolik a jak sterilizovat sklenic v hrnci

Druhá možnost sterilizace je nám také známá ze zkušeností maminek a babiček – je třeba vzít velký hrnec, nalít do něj vodu, vložit nebo vložit sklenice a 10-15 minut vařit. Výhodou této metody je, že nádoby jsou sterilizovány rovnoměrně a kvalitně, můžete zpracovat i víčka. Nevýhody jsou hned čtyři:

  • potřebujete opravdu velký hrnec;
  • hodně vody, která se bude dlouho vařit;
  • při změně teploty mohou sklenice prasknout;
  • není snadné je vyjmout a vysušit.

Přesto ukrajinské ženy tuto metodu často volí, zejména pokud je sklenic hodně.

Jak sterilizovat sklenice v troubě

Třetí metoda – vyčištěné, omyté s jedlou sodou, vložte sklenice do studené trouby a pak ji postupně zahřejte na 130-150 stupňů Celsia. Při dodržování teplotního režimu nezapomeňte, jak dlouho je třeba sklenice v troubě sterilizovat – stačí 10-15 minut. Klady sterilizace tímto způsobem jsou zřejmé:

  • můžete zpracovat velké množství sklenic;
  • máte volné ruce, nemusíte nic hlídat, můžete dělat jiné věci;
  • v nádobách nebudou žádné kapky vody.

Existují i mínusy, jedním z nich je zákaz sterilizace plastových nebo kovových víček, ale s gumovým těsněním. Důležité je také pečlivě uspořádat sklenice v dostatečné vzdálenosti od sebe, pokud se budou dotýkat – mohou prasknout. I přes tyto nce, pokud máte více než tři nádoby, je lepší sterilizovat sklenice v troubě.

Jak a jak dlouho sterilizovat sklenice v mikrovlnné troubě

Čtvrtá možnost zpracování nádob na „závitky“ – vezměte sklenici, nalijte do ní vodu 2-3 cm ode dna, vložte ji do mikrovlnné trouby. Zapněte mikrovlnnou troubu na 3-5 minut, dokud se voda uvnitř sklenice nezačne vařit a nevznikne pára.

Výhod je mnoho – rychlost, ideální je sterilizovat sklenice v mikrovlnné troubě, pokud jsou malé (do 1 litru), žádné pánve a traumatizující. Mínusy tato metoda také má – víčka nelze zpracovávat, včetně kovových, a také budete muset opatrně vyndat sklenici s vroucí vodou.

Jak a za kolik sterilizovat sklenice v myčce nádobí

Pátý způsob je poměrně vzácný, ale používají ho i moderní hospodyňky. Vezměte umytou sklenici, vložte ji do myčky a spusťte cyklus s maximální teplotou asi 65-70 stupňů Celsia. Tímto způsobem můžete zpracovat mnoho nádob, aniž byste se spálili.

I zde existují nce – tuto metodu můžete použít pouze v případě, že vaše myčka dokáže zajistit vysokou teplotu. Kromě toho při vyndávání nádob nemůžete čekat – potraviny musíte vložit rychle, než nádoba vychladne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími