Pojďme se dozvědět, jakou sůl lze používat na konzervování a jaké soli je lepší se vyhnout a proč.
Jakou sůl lze použít na zavařování a jakou sůl nelze použít / freepik.com
Čas zavařování je v plném proudu a mnohé hospodyňky už stihly vyvalit jednu či dvě sklenice okurek a cuketového kaviáru. V umění konzervace má své záludnosti, ale jedna z nich je často opomíjena – je to sůl. A pokud si na zavařování vezmete „špatnou“ sůl, můžete zůstat v zimě bez polotovarů. Prozradíme vám, která sůl je pro konzervování vhodná a se kterou mohou být problémy.
Jakou sůl lze použít na konzervování
Pro konzervování se obvykle používá kamenná sůl hrubého mletí. Právě pro ni jsou určeny recepty na zavařování, a pokud ji nahradíte, nemusíte nakonec dostat to, co jste očekávali.
Mořská sůl bez přísad může také fungovat – musí být ale také hrubě mletá.
Jaká sůl by se neměla používat pro konzervování:
Konzervování s extra solí? Obvykle se nepoužívá – u jemné soli je těžké odhadnout, aby se nepřesolila: například 1 polévková lžíce kamenné soli se hodí méně než extra sůl.
- Jodidovaná sůl
Jód v soli zpomaluje proces kvašení, narušuje chuť potravin uvnitř nádoby, může měnit jejich barvu. Možná se sklenice „nevybouchnou“, ale dobré konzervace s takovou solí nedosáhnete. A přestože se nyní tvrdí, že jodidovaná sůl se vyrábí jinou technologií a na výrobek nemá vliv, nemůžete si být stoprocentně jisti.
Pokud tedy pochybujete o tom, zda můžete přípravky na zimu připravovat s jodizovanou solí – máte pravdu. Odložte ji stranou a vezměte si obyčejnou, kamennou sůl.
- Sůl s protispékavými látkami
Sůl s přísadami, jako jsou E536, E535, E538, se často vyskytuje v obchodech. Jedná se o protispékavé látky, které se přidávají do soli, aby zabránily jejímu spékání.
S těmito přísadami není sůl pro konzervování, a zejména pro kvašení a solení, vůbec dobrá. V lepším případě sklenice „vybouchnou“, ale nejčastěji prostě „explodují“ a na stůl se nikdy nedostanou.
Proto si před nákupem soli na zavařování – kamenné nebo mořské – nezapomeňte přečíst složení na obalu.
Dříve jsme vám také řekli, v jakém nádobí byste neměli vařit marmeládu a proč.