Recept nemůže být jednodušší: rybíz na zimu bez vaření a bez sterilizace.

Tato rychlá příprava rybízu se stane vaší oblíbenou – recept si uložte.

Rybíz pro zimní recepty / depositphotos.com

Na je naše země dozrává černý rybíz, jedno z nejužitečnějších místních bobulovin. Pokud chcete zachovat maximální užitek, bobule je lepší nepodstupovat tepelnou úpravu. V tomto případě si rybíz na zimu určitě vychutnáte bez vaření. Recept nevyžaduje žádné dovednosti a zařízení, kromě hrnce, a ingredience jsou pouze dvě.

Jednoduchý rybíz s cukrem na zimu

Tento způsob přípravy je nejjednodušší možný a také nejužitečnější. Na odrůdě nezáleží, ale počítejte s tím, že šarlatové jsou obvykle kyselejší. Proto může červený rybíz na zimu vyžadovat více bobulí.

Recept je velmi jednoduchý: připravte si bobule a cukr v poměru 1:1. Množství cukru lze zvýšit, ale ne snížit, jinak by konzervování zkyslo.

Rybíz opláchneme, zbavíme nečistot a hniloby, necháme zcela oschnout. Rozdrťte je vhodným způsobem, například mlýnkem na maso nebo mixérem. Pokud chcete přípravek bez pecek, propasírujte hmotu přes síto.

Přisypte cukr, promíchejte a nechte směs několik hodin stát, aby se krystalky rozpustily. Poté je rybíz na zimu hotový – můžete ho rozložit do sklenic a uložit na chladné místo. Takový džem můžete jednoduše jíst lžičkou nebo přidávat do dezertů. Dá se z něj například skvěle připravit strouhaný koláč.

Sterilizace sklenic je žádoucí, ale není nezbytná. Pokud máte mikrovlnnou troubu, můžete nádoby velmi jednoduše sterilizovat nalitím 2 cm vody a zapnutím ohřevu na 4 minuty.

Černý rybíz skladujeme na zimu bez vaření až 6 měsíců v chladničce. Čím více cukru je v přípravku, tím déle vydrží. Trvanlivost lze prodloužit až na rok, pokud sklenice uložíte do mrazáku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími