Poradíme vám, jak si bez problémů připravit lahodný rybízový džem.
Rybízový džem na zimu / pexels.com
Hustý rybízový džem, podobný želé, pětiminutové marmeládě a pravému „carskému“ – můžete si ho snadno připravit doma, jako to dělaly naše babičky. Prozradíme vám, jak si připravit lahodný a aromatický džem, abyste mohli v zimě otevřít sklenici a vzpomínat na teplé léto.
Džem z černého rybízu jako želé
Džem z černého rybízu podobný želé připravíte během několika minut. Je hustý, má sytou barvu a díky přírodnímu pektinu obsaženému v rybízu dokonale drží tvar.
Budete potřebovat:
- 3 šálky vody;
- 7 šálků cukru (I. část);
- 11 šálků rybízu;
- 7 šálků cukru (II. část).
Toto množství ingrediencí je počítáno na 4-5 litrů hotového džemu.
Smíchejte vodu s cukrem (první část) a svařte. Přidejte rybíz, přiveďte k varu a vařte 15 minut (ne déle). Přidáme druhou část cukru a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčky. Otočte a nechte zcela vychladnout.
„Carský džem“ z rybízu a pomeranče
Šíleně lahodný džem, kde se šťavnatá sladkost rybízu doplňuje s kyselostí pomeranče. Také snadná příprava, navíc – nemusí se stáčet, skladuje se v lednici pod těsným kapronovým víčkem.
Budete potřebovat (výtěžnost – 2,5 litru):
- 2 šálky malin;
- 2 šálky červeného rybízu;
- 6 šálků černého rybízu;
- 2 pomeranče (dobře je omyjte a použijte i se slupkou);
- 13 šálků cukru.
Všechny ingredience, včetně cukru, je třeba propasírovat přes mlýnek na maso, dobře promíchat. Rozložíme do sterilizovaných sklenic. Každou sklenici uzavřete těsným kapronovým víčkem (takovým, které se musí napařit, aby se dalo nasadit na sklenici).
Uchovávejte v chladničce.
Rybízový džem „pětiminutový“
Z názvu je jasné, že ho stačí vařit jen 5 minut, a přitom si zachová maximum vitamínů, vůni čerstvých bobulí a ukáže se překvapivě jemný v chuti.
Budete potřebovat:
- 1 kg rybízu (černého);
- 1 kg cukru;
- 250 ml vody.
Smíchejte vodu s 1/2 cukru a dejte na oheň. Přiveďte k varu a vařte další 2 minuty.
Přidejte bobule do sirupu a vařte 5 minut. Odstavte z ohně, přidejte druhou část cukru a míchejte, aby se rozpustil. Nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
Již dříve jsme si řekli, jak připravit džem z červeného rybízu na zimu.