Jak vařit maso a ryby: do jaké vody a kdy je třeba solit

Jak vařit maso na polévku a jaké nce zohlednit, abyste připravili chutný pokrm – dozvíte se v materiálu My.

Jak správně vařit maso – doporučení / foto depositphotos.com

Maso je jednou z hlavních složek mnoha pokrmů, pokud ovšem člověk není vegetarián. Lze ho dusit, vařit, připravit z něj vývar. My vám poradí, jakou vodou maso při dušení zalít a jak ho správně uvařit.

Do jaké vody naložit maso – tipy

Před vařením masa je třeba ho omýt v tekoucí vodě.

Jednou z otázek, která může vyvstat, je, do jaké vody maso vložit. To záleží na tom, k čemu se vaří. Například na vývar nebo polévku je potřeba studená voda, zatímco na saláty, plátky a další hotová jídla je potřeba vroucí voda.

Pokud začnete vařit maso ve studené vodě, většina prospěšných látek přejde do vývaru. A pokud dáte vepřové, kuřecí a hovězí maso do vroucí vody – užitečné mikroprvky zůstanou v mase díky tomu, že se horní vrstva bílkovin z vysoké teploty rychle srazí a nedovolí jim „uniknout“ do vody.

Nezapomeňte, že pokud chcete, aby byl vývar chutný a bohatý, je třeba maso zalít studenou vodou. Zároveň hned na začátku vložte do hrnce všechny ingredience na vývar. Pokud je však hlavním účelem budoucího pokrmu samotné maso, lze ho zalít vařící vodou. Pak bude šťavnaté a chuťově výrazné.

Jak správně uvařit vývar / foto depositphotos.comJak správně uvařit vývar / foto depositphotos.com

Kdy solit maso při vaření nebo dušení

Maso byste měli solit až na konci vaření. Protože sůl zvyšuje uvolňování tekutiny, může zkazit chuť pokrmu. Pokud solíte na začátku, maso bude příliš suché a tuhé.

Pokud přemýšlíte, jakou vodou maso při dušení zalít, nezapomeňte – horkou vodou, vývarem nebo šťávou vzniklou při pečení.

Jak správně připravit ryby – kulinářská tajemství

Ryby je lepší vařit ve studené vodě, ale můžete je vařit i v horké vodě / foto depositphotos.comRyby je lepší vařit ve studené vodě, ale můžete je vařit i v horké vodě / foto depositphotos.com

V tomto případě platí stejná zásada jako u masa – pokud potřebujete chutný vývar nebo polévku – rybu se doporučuje zalít studenou vodou a pak dát na hořák. Pokud je vaším úkolem zachovat chuť ryby, je třeba ji vložit do horké vody, ale ne do vroucí. Pokud ji hodíte do vroucí vody, rychle se na povrchu rozvaří, ale uvnitř zůstane syrová.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími