Zelí s masovým řízkem je skvělým pokrmem pro letní večeři.
Šťavnaté zelné steaky s masem / Koláž My, foto Instagram/olga_riabenko_
Sezóna zelí je v plném proudu a dá se připravit nejen v podobě plněného zelí nebo salátů.
Finalistka soutěže MasterChef Olga Ryabenko na svém Instagramu ukázala, jak zelí upéct a připravit z něj výživný a šťavnatý pokrm.
Podle ní je to jídlo, které si určitě budete chtít zopakovat.
Složení: 1:
Na kotlety:
- Mleté hovězí maso – 700 g;
- Cibule – 1 ks;
- Sůl, pepř – podle chuti;
- Čerstvá petržel – 1 svazek;
- Muškátový oříšek – 1/4 lžičky;
- Oregano – 1,5 lžičky;
- Voda – 70 ml;
- Tvrdý sýr – 200 g.
Na zelí:
- Mladé zelí – 1 ks středně velké;
- Bylinkové máslo
- Chilli papričky, bazalka, rajčata – 150 ml;
- Uzená paprika – 1 lžička;
- Sůl – 1 lžička;
Na omáčku:
- Přírodní jogurt – 250 g;
- Rajčatový protlak – 1 polévková lžíce;
- Zelená cibule
Příprava:
1. Mladé zelí je třeba nakrájet na řízky široké asi jeden a půl centimetru.
2. Připravte si aromatický olej smícháním obyčejného slunečnicového oleje s česnekem a chilli papričkou. Potřete jím zelí.
3. Vezměte dříve připravené mleté maso, vytvarujte ploché řízky a položte je na zelí.
4. Vezměte dříve připravenou omáčku a přelijte jí „masové“ řízky.
5. Nastrouhejte tvrdý sýr a položte ho na steaky.
6. Pokrm pečte v troubě 1 hodinu při 180*.
7. Steaky podávejte horké a se zakysanou smetanou.
O: Olga Ryabenko
Olga Ryabenko je kuchařská bloggerka a superfinalistka kuchařské show MasterChef. Je také autorkou kuchařek a matkou čtyř dětí.
Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím kláves Ctrl+Enter informujte redakci.