Lilek na zimu jako u babičky: dva lahodné recepty

Prozradíme vám, jak připravit lahodné saláty na zimu z lilků.

Z lilků si můžete udělat chutný salát / depositphotos.com

Konzervování čerstvé zeleniny je zvláštní potěšení. I když to může být obtížné, výsledek rozhodně stojí za to. Lilkové saláty jsou velmi chutné.

Lilek na zimu jako houby a korejský – dále v materiálu.

Lilek na korejský způsob na zimu

Tento pikantní salát se bude snášet ze stolu a hosté se budou ptát na recept. Na přípravu si musíte vzít:

  • kilo lilků;
  • 150 mililitrů oleje (rostlinný olej);
  • čajová lžička soli;
  • 150 g sladké papriky;
  • 150 gramů cibule;
  • pálivá paprika;
  • 350 gramů mrkve;
  • 100 gramů česneku;
  • petržel;
  • 80 mililitrů octa (9 %);
  • 50 gramů cukru;
  • 40 gramů korejského mrkvového koření.

Chcete-li připravit lilek na zimu, omyjte ho a odstraňte vše přebytečné. Poté je nakrájejte na tyčinky. Osmažte je na oleji dozlatova a položte je na ubrousky, abyste odstranili přebytečný tuk. Posypte je solí a dejte stranou.

Papriky nakrájejte na slámky a cibuli s paprikou na půlkolečka. Mrkev nastrouhejte stejně jako korejskou mrkev. Česnek prolisujeme pod lisem, bylinky nakrájíme nadrobno. Poté vše smícháme dohromady, kromě zelenin. Přidáme cukr, ocet a koření, znovu promícháme a necháme hodinu až dvě odležet. V této fázi přidejte bylinky.

Salát rozložte do sklenic. Postačí tři sklenice o objemu půl litru. Mezi ně rozdělíme šťávu, která se uvolní ze zeleniny. Přikryjeme víčky a sterilujeme. Po vyvaření tekutiny ve sklenici ji na 20 minut odměříme.

Srolujte, obraťte a nechte zabalené až do vychladnutí. Poté uložte ke skladování.

Stojí za to také zkusit připravit lilky jako houby na zimu.

Lilky na zimu jako houby bez sterilizace

Toto je nejjednodušší recept na lilky na zimu bez sterilace. Umožní vám vychutnat si chutnou zeleninu po celou zimu. K přípravě si vezměte:

  • kilo lilků;
  • 850 mililitrů vody na solný roztok;
  • jedna a půl polévkové lžíce octa;
  • dva stroužky česneku;
  • dva bobkové listy;
  • 10 hrášků pepře;
  • 0,5 lžičky cukru;
  • lžička soli bez sklíčka.

Lilek opláchněte a odstraňte přebytečné zbytky. Nakrájejte je na kolečka o tloušťce do jednoho centimetru. Rozdělte je na čtyři části nebo poloviny. Vložte je do mísy, nasypte na ně dvě lžíce soli, promíchejte a nechte je odležet, aby se zbavily hořkosti.

Na marinádu nalijte do hrnce vodu, přidejte sůl, cukr, ocet bobkový list a zrnka pepře podle receptu. Zahřívejte na prudkém ohni, dokud nezačne vřít. Marinádu se vyplatí ochutnat, kdyby v ní něco chybělo nebo by se chtělo přidat.

V této době lilky přelijte studenou vodou a nechte okapat. Tím se odstraní sůl a šťáva. Když se marináda vaří, přidejte polovinu lilků. Poté snižte teplotu na střední stupeň a vařte 10 minut. Je důležité, aby se nerozvařily na kaši. Zatímco se vaří, nakrájejte oloupaný česnek na větší kousky.

Děrovanou lžící vyjměte první várku, přiveďte marinádu zpět k varu a uvařte zbytek lilků.

Lilky vložte do sterilizovaných sklenic. Přidejte česnek a bobkový list z nálevu. Naplňte marinádou a zaviňte. Sklenice otočte víčkem dolů a nechte zabalené vychladnout. Uchovávejte v chladničce nebo ve sklepě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | S námi se stanete chytřejšími