Prozradíme vám, jak správně vařit šípky, kdo může a nemůže odvar pít.
Jak vařit šípky pro zdraví – tipy / depositphotos.com
Šípek – bobule, jejichž sezóna trvá od srpna do konce října. V tomto období jsou plody nejužitečnější – mnozí naši občané je sbírají, suší a poté z nich připravují odvary. My zjistil, čím je šípek užitečný a jak ho správně vařit.
Kdo potřebuje pít šípky – výhody a škody plodů
První věc, kterou je šípek užitečný, je příznivý vliv na buňky těla, což snižuje riziko vzniku rakoviny. Kromě toho je šípkový nálev schopen odstranit ledvinové kameny, zlepšit stav člověka s onemocněním žlučníku a má také silný tonizující účinek.
Důležité je také věnovat pozornost tomu, jak tělo dívek ovlivňuje šípek – výhody pro ženy těchto bobulí je úžasný:
- zlepšuje funkci vnitřních orgánů;
- normalizuje metabolismus;
- snižuje suchost a olupování pokožky;
- stabilizuje sekreci podkožního mazu;
- posiluje vlasy, které jsou hladké a lesklé.
Šípek je také neuvěřitelně užitečný v těhotenství – minimalizuje pravděpodobnost anémie u nastávající matky, pomáhá snadněji snášet toxikózu, stimuluje imunitní systém a celkově usnadňuje období nošení dítěte.
Doporučujeme, aby ženy vařily a její manžel šípky – výhody a škody pro muže je také jednoduchý a srozumitelný. Výhodou takového odvaru je, že rychle léčí onemocnění močopohlavního systému, snižuje hladinu cholesterolu a rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Z toho, co šípek léčí obzvlášť dobře, je zánět prostaty a veškeré mužské zdravotní problémy. Škodlivost šípku pocítíte pouze v případě, že překročíte dávku a odvar pijete nekontrolovaně.
Kdo by neměl šípek pít – kontraindikace
Pokud vyznáváte lidové metody léčby nemocí a posilování organismu, pak byste rozhodně měli vědět, jak se šípky pít nesmějí. Je kategoricky kontraindikován lidem, kteří mají:
- Zánět žaludku nebo vředovou chorobu žaludku;
- vysoká hladina kyselosti v trávicím traktu;
- pankreatitida;
- případné alergie;
- krevní sraženiny v cévách;
- endokarditida.
Je důležité užívat šípkový odvar v dávkách doporučených lékaři, jinak si můžete vážně poškodit organismus a získat problémy, které jste dříve neměli – od řídnutí zubní skloviny až po zácpu.
Můžete pít šípky každý den – optimální dávkování
Pokud nevíte, zda můžete pít šípky na noc a kolik odvaru je bezpečné vypít za den – nezapomeňte, že WHO doporučuje, že maximálně 10 plodů denně. To je množství potřebné pro denní spotřebu a v žádném případě by nemělo být překročeno.
V případě, že se šípky používají k léčbě určitého onemocnění – je lepší poradit se s lékařem a ujistit se, že nemáte kontraindikace k použití těchto bobulí.
Jak vařit šípky v hrnci – recept
Není těžké připravit odvar na posílení imunity, můžete jak vařit šípky v termosce, tak si k tomuto účelu vzít jakoukoli jinou vhodnou nádobu. Na nálev budete potřebovat:
- 150 g sušených šípků;
- jeden a půl litru vody;
- půlka pomeranče;
- 2 lžíce medu;
- dvě tyčinky skořice;
- hřebíček podle chuti.
Bobule vložte do hrnce, zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 25 minut. Když šípky klesnou na dno hrnce, přidejte pomeranč, hřebíček a skořici nakrájenou na kolečka. Promícháme, odvar odstavíme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut louhovat. Když uvařené šípky vychladnou, přidejte med, znovu promíchejte a nalijte do šálků.