Pokud máte problémy s břichem, toto ovoce dokáže zázraky.
Všechno ovoce je velmi užitečné pro zdraví střev / foto depositphotos.com
Strava podporující zdraví střev může prospět každému, i když si na tento orgán nestěžuje.
Zdraví střev souvisí se zdravím mozku a srdce a také s imunitou. Zdravá střeva lze udržet zvýšením množství ovoce ve stravě, píše Parade.
Proč je ovoce dobré pro střeva
Manhattanský gastroenterolog Eric Yoon z Manhattan Gastroenterology doporučuje konzumovat ovoce a zeleninu, protože se tím zvýší množství prospěšných bakterií ve střevech, které jsou nezbytné pro jejich správné fungování.
Specialista na nutriční wellness Jiying Lin ze společnosti Medhestra dodal, že pro udržení zdraví střev je důležité jíst denně různě barevné ovoce.
„Každá barva často představuje jiné živiny a vlákninu, které pomáhají udržovat rovnováhu a prosperitu střevní mikroflóry. Například bobule jsou bohaté na antioxidanty a banány obsahují prebiotickou vlákninu, která vyživuje prospěšné bakterie,“ vysvětlila.
Jaké jsou možnosti stravování v potravinách?
Lin říká, že různé druhy ovoce obsahují jedinečné druhy vlákniny a přírodních rostlinných sloučenin, kterými se živí řada prospěšných bakterií. „Neexistuje žádné jediné ‚superovoce‘ pro zdraví střev – daří se mu díky rozmanitosti,“ poznamenal odborník.
Přestože různé druhy ovoce mají jedinečný soubor živin, něco mají podle obou odborníků společné: vlákninu a antioxidanty. Vláknina stimuluje růst prospěšných bakterií ve střevech, zabraňuje zácpě a podporuje zdravou stolici. Antioxidanty podporují zdraví střev tím, že podporují růst prospěšných bakterií, snižují oxidační stres a zabraňují zánětům nebo je snižují.
Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit více ovoce na podporu zdraví střev, Lin doporučuje jíst ho vcelku nebo přidávat do koktejlů spíše než konzumovat ve formě džusu. Ovocné šťávy sice obsahují antioxidanty, které se v ovoci nacházejí, ale chybí v nich vláknina, tak důležitá pro zdraví střev.
Ovoce, které gastroenterologové doporučují lidem jíst častěji
Yoon uvedl, že existuje jedno ovoce, které je dobré pro zdraví střev a které mnoho lidí jí jen zřídka – kiwi.
„Kiwi může pomoci zmírnit zácpu a zlepšit funkci střev, protože obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu,“ vysvětlil lékař.
Rozpustná vláknina tvoří gelovitou látku, která zpomaluje trávení. Pomáhá regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem stolice a napomáhá průchodu potravy trávicím systémem. Působí společně a obě jsou důležité pro zdravou stolici.
Yoon dodal, že kiwi obsahuje přírodní enzym aktinidin, který zlepšuje štěpení bílkovin a napomáhá trávení. Kromě kiwi se aktinidin nachází také v papáji, ananasu, banánu, mangu a fících.
Další novinky týkající se zdraví střev
Dříve odborníci na výživu jmenovali 6 nejlepších potravin pro vaše střeva. Řekli, jaké potraviny byste měli přidat do svého jídelníčku, abyste prospěli svým střevům.